• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zmiana kompilatora w Visual Studio

0 głosów
2,445 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2018 w C i C++ przez vtn Początkujący (360 p.)
Tak jak napisałem w tytule jeżeli to w ogóle możliwe chciałbym zmienić kompilator. Dopiero zacząłem ze środowiskiem Microsoft'a i nie wiem czy się tak da, a zmienić chce, ponieważ prędzej używałem Code Blocks na, którym mój kod działał, a teraz w Visualu są problemy.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 stycznia 2018 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Visual Studio > chatki z gówna > code blocks

Powiedz jakie dokładnie masz problemy i postarajmy się je rozwiązać. Przejście na visuala i zmienienie na inny kompilator to nie jet rozwiązanie, chociaż da się tak zrobić. Jeśli chcesz dąrzyć do doskonałości w programowaniu to staraj się rozwiązać problemy jakie masz, a nie cofać się do miejs, gdzie ich nie miałeś.

Przy okazji polecam Ci zamaist VS używać CLion lub QT Creator.
komentarz 7 stycznia 2018 przez the_danger Gaduła (4,800 p.)

Przy okazji polecam Ci zamaist VS używać CLion lub QT Creator.

Dlaczego?

komentarz 7 stycznia 2018 przez vtn Początkujący (360 p.)

@Marcin_N_97, ogółem problem jest już rozwiązany wystarczyło dodać #include <string>.

Problemy takie próbuje rozwiązać ale przez to, że uczyłem się na Code Blocku ciężko mi jest teraz działać w VS z innym kompilatorem i po prostu byłoby to dla mnie wygodniejsze gdybym miał kompilator z CB w Visual Studio.

komentarz 8 stycznia 2018 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)

Ale jak brakowało tego includa to inny kompilator też powiniene wyrzucić błędy... Kompilator to najmniejszy problem.

the_danger: Powód jest tylko jeden. Wiekszość firm pisze oprogramowanie na Linuxie, a Visual Studio istnieje jedynie w wersji Code na linuxa i to bardzo okrojonej. Używając QT Creatora lub CLiona, które są dostępne na obie plaatformy dużo łatwiej pisac potem w pracy n czym się lubi (przyzwyczaiło). Z IDE jeszcze eclipse często jest używany, bo komercyjnie jest darmowy.

komentarz 8 stycznia 2018 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

a Visual Studio istnieje jedynie w wersji Code na linuxa i to bardzo okrojonej.

Visual Studio Code to edytor programistyczny (całkiem fajny), a nie IDE z prawdziwego zdarzenia.

komentarz 8 stycznia 2018 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Tak. A linux to nie system. Tylko GNU/Linux...

Sugerowanie, że Visual Studio Code to jakaś uboga wersja środowiska Visual Studio jest po prostu nieprawdą. I tyle...

0 głosów
odpowiedź 7 stycznia 2018 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Visual Studio ma kompilator który wspiera najnowsze standardy, a domyślny kompilator Codeblocksa, ma kompilator który tam ledwo 11 wspiera.

Rozwiąż problemy z kodem, żeby działał na vs.
komentarz 7 stycznia 2018 przez criss Mędrzec (172,570 p.)

Visual Studio ma kompilator który wspiera najnowsze standardy

Noo tak średnio bym powiedział https://blogs.msdn.microsoft.com/vcblog/2017/05/10/c17-features-in-vs-2017-3/ 

komentarz 7 stycznia 2018 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
1
komentarz 7 stycznia 2018 przez criss Mędrzec (172,570 p.)
O, faktycznie jest już nieźle. Dzięki!
komentarz 7 stycznia 2018 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
Z tego, co widzę, jest "nowy" C::B, więc może jest świeższy kompilator. Z VC z kolei trzeba uważać, bo ma domyślnie włączone rozszerzenia, które pozwalają na dziwne, niezgodne ze standardem rzeczy.
komentarz 7 stycznia 2018 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Z tego co czytam w ChangeLogu Code::blocks, to:
C++11 jako domyślne ustawienie kompilatora.
Możliwość włączenia c++14.
Słabo, ale nie najgorzej. Mogliby dać już tego najnowszego mingw :|

Domyślnie to sobie może być, ustawienia można zmienić. Zresztą wcześniej chyba nie było domyślnego C++11, więc trudno to traktować jako zarzut

Możliwość włączenia c++14.

Add support for the following options : -std==c++1y and -std=c++1z

Mogliby dać już tego najnowszego mingw :|

IMO jeśli już MinGW, to tylko z MSYS2.

komentarz 8 stycznia 2018 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
  • Add -std=c++14 and -std=gnu++14 to the list of C++ only flags (format the file to be a bit more readable)
Nawet jeśli nie ma tam flagi dla C++17, to przecież można ją dodać - C::B ma taką możliwość. Tak naprawdę rozchodzi się o kompilator, a ten lepiej mieć najnowszy (i nie chodzi tu tylko o implementację standardu).

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 428 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,223 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 448 wizyt
pytanie zadane 6 września 2016 w C# przez marcin99b Szeryf (86,380 p.)

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,328 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...