• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zmiana kompilatora w Visual Studio

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,687 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2018 w C i C++ przez vtn Początkujący (360 p.)
Tak jak napisałem w tytule jeżeli to w ogóle możliwe chciałbym zmienić kompilator. Dopiero zacząłem ze środowiskiem Microsoft'a i nie wiem czy się tak da, a zmienić chce, ponieważ prędzej używałem Code Blocks na, którym mój kod działał, a teraz w Visualu są problemy.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 stycznia 2018 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Visual Studio > chatki z gówna > code blocks

 

Powiedz jakie dokładnie masz problemy i postarajmy się je rozwiązać. Przejście na visuala i zmienienie na inny kompilator to nie jet rozwiązanie, chociaż da się tak zrobić. Jeśli chcesz dąrzyć do doskonałości w programowaniu to staraj się rozwiązać problemy jakie masz, a nie cofać się do miejs, gdzie ich nie miałeś.

 

Przy okazji polecam Ci zamaist VS używać CLion lub QT Creator.
komentarz 7 stycznia 2018 przez the_danger Gaduła (4,800 p.)

Przy okazji polecam Ci zamaist VS używać CLion lub QT Creator.

Dlaczego?

komentarz 7 stycznia 2018 przez vtn Początkujący (360 p.)

@Marcin_N_97, ogółem problem jest już rozwiązany wystarczyło dodać #include <string>.

Problemy takie próbuje rozwiązać ale przez to, że uczyłem się na Code Blocku ciężko mi jest teraz działać w VS z innym kompilatorem i po prostu byłoby to dla mnie wygodniejsze gdybym miał kompilator z CB w Visual Studio.

 

komentarz 8 stycznia 2018 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)

Ale jak brakowało tego includa to inny kompilator też powiniene wyrzucić błędy... Kompilator to najmniejszy problem.

 

the_danger: Powód jest tylko jeden. Wiekszość firm pisze oprogramowanie na Linuxie, a Visual Studio istnieje jedynie w wersji Code na linuxa i to bardzo okrojonej. Używając QT Creatora lub CLiona, które są dostępne na obie plaatformy dużo łatwiej pisac potem w pracy n czym się lubi (przyzwyczaiło). Z IDE jeszcze eclipse często jest używany, bo komercyjnie jest darmowy.

komentarz 8 stycznia 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

a Visual Studio istnieje jedynie w wersji Code na linuxa i to bardzo okrojonej.

Visual Studio Code to edytor programistyczny (całkiem fajny), a nie IDE z prawdziwego zdarzenia.

komentarz 8 stycznia 2018 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Tak. A linux to nie system. Tylko GNU/Linux...
komentarz 8 stycznia 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Sugerowanie, że Visual Studio Code to jakaś uboga wersja środowiska Visual Studio jest po prostu nieprawdą. I tyle...

0 głosów
odpowiedź 7 stycznia 2018 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Visual Studio ma kompilator który wspiera najnowsze standardy, a domyślny kompilator Codeblocksa, ma kompilator który tam ledwo 11 wspiera.

Rozwiąż problemy z kodem, żeby działał na vs.
komentarz 7 stycznia 2018 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

Visual Studio ma kompilator który wspiera najnowsze standardy

Noo tak średnio bym powiedział https://blogs.msdn.microsoft.com/vcblog/2017/05/10/c17-features-in-vs-2017-3/ 

komentarz 7 stycznia 2018 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
1
komentarz 7 stycznia 2018 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
O, faktycznie jest już nieźle. Dzięki!
komentarz 7 stycznia 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Z tego, co widzę, jest "nowy" C::B, więc może jest świeższy kompilator. Z VC z kolei trzeba uważać, bo ma domyślnie włączone rozszerzenia, które pozwalają na dziwne, niezgodne ze standardem rzeczy.
komentarz 7 stycznia 2018 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Z tego co czytam w ChangeLogu Code::blocks, to:
C++11 jako domyślne ustawienie kompilatora.
Możliwość włączenia c++14.
Słabo, ale nie najgorzej. Mogliby dać już tego najnowszego mingw :|
komentarz 8 stycznia 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Domyślnie to sobie może być, ustawienia można zmienić. Zresztą wcześniej chyba nie było domyślnego C++11, więc trudno to traktować jako zarzut

Możliwość włączenia c++14.

Add support for the following options : -std==c++1y and -std=c++1z

 

Mogliby dać już tego najnowszego mingw :|

IMO jeśli już MinGW, to tylko z MSYS2.

komentarz 8 stycznia 2018 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
  • Add -std=c++14 and -std=gnu++14 to the list of C++ only flags (format the file to be a bit more readable)
komentarz 8 stycznia 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Nawet jeśli nie ma tam flagi dla C++17, to przecież można ją dodać - C::B ma taką możliwość. Tak naprawdę rozchodzi się o kompilator, a ten lepiej mieć najnowszy (i nie chodzi tu tylko o implementację standardu).

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 237 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 900 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 265 wizyt
pytanie zadane 6 września 2016 w C# przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...