• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

php zamknięcie funkcji w divie i jej zapętlenie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
231 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2017 w PHP przez Krzychu95 Nowicjusz (140 p.)

Cześć, jestem bardzo dużym amatorem w dziedzinie programowania, ale próbuje napisać skrypt rezerwacji na potrzeby własne działalności gospodarczej. Natknąłem się na taki problem. Napisałem funkcji opisujące wolne, zajęte i niedostępne godziny w danym dniu. Jednak nie potrafię zakmniąć tej funkcji w kolejnym divie i zapętlić jej aby pokazywała mi jaka jest sytuacja z rezerwacją w następnyh dniach.

Tyle na razie napisałem (połączenie z azą danyh jest zgapione z kursu Pana Zelenta)

<?php 
				
					//połączenie z bazą danych
					require_once "connect.php";
					$polaczenie = @new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
					
					if ($polaczenie->connect_errno!=0)
					{
						//jeżeli nie połączy się z bazą danych, to pokaż:
						echo "Error: ".$polaczenie->connect_errno;
					}
					else{
						
						
						
						//jeżeli się połączy z bazą danych
						

						if($teraz==3){
							echo "<div class=\"hour1\"><div class=\"hour3\">".$dzisiaj."<br/>".$dzien."</div></div>\n";
							//pokazywanie obrazków
							for($godzina=9; $godzina<=15; $godzina+=2){
								echo "<div class=\"hour1\"><div class=\"hournon\">".$godzina.":00</div></div>\n";
							}
							for($godzina=17; $godzina<=21; $godzina+=2){
								
								$sql="SELECT * FROM answer WHERE pokoj='answer' AND data='$dzisiaj' AND godzina='$godzina'";
								if($rezultat=@$polaczenie->query($sql))
								{
									$ilu_userow=$rezultat->num_rows;
									if($ilu_userow>0)
									{
										echo "<div class=\"hour1\"><div   class=\"hourreserved\">".$godzina.":00</div></div>\n";
									}else{
										
									}
										echo "<div class=\"hour1\"><div class=\"hour2\">".$godzina.":00</div></div>\n";
								}
							}
						}
					
					$polaczenie->close(); //zamknij połączenie
					
						
					}

				?>

Cały fragment if($teraz==3)... chciałbym wstawić w diva i go zapętlić. Czy ktoś wie jak można to zrobić? :D

komentarz 20 grudnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

php zamknięcie funkcji w divie

Niepokojący sam tytuł...

@new mysqli

Kod, jeszcze gorzej...

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 20 grudnia 2017 przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)

zamiast w pętli możesz to zrobić za pomocą if

$hours = date('G');


		
	if ($hours >= 8 && $hours <= 15) {
		
		echo '<span class="open">Teraz Otwarte</span>';
	
	} else {
		
		echo '<span class="close">Teraz Zamknięte</span>';
   }

jeżeli chciałbyś dodać np. zamykamy za: 5h, wystarczy że od godziny zamknięcia godzinę bieżącą.

komentarz 20 grudnia 2017 przez Krzychu95 Nowicjusz (140 p.)

nie jestem pewny, czy się dobrze zrozumieliśmy. chodziło mi o to, że mogę cały skrypt php zkmnąć w divie day1 i dzięki temu wyświetla mi się  wszystko jak na obrazku.

na szaro pokazuje  mi, że rezerwacja jest niedostepna, na czerwono pokazuje mi zarezerwowaną godzine z bazy danych mysql, a reszta wyświetla się jako możliwosc rezerwacji. W weekendy będą inne godziny rezerwacji niż w dni robocze, dlatego potrzebny mi jest taki podział. Chodziło mi o to, że nie potrafię umieścić diva w tym skrypcie tak, żeby móc wyświetlać kolejne dni.

<div class="day1">
				<?php 
				
					//połączenie z bazą danych
					require_once "connect.php";
					$polaczenie = @new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
					
					if ($polaczenie->connect_errno!=0)
					{
						//jeżeli nie połączy się z bazą danych, to pokaż:
						echo "Error: ".$polaczenie->connect_errno;
					}
					else{
						
						
						
						//jeżeli się połączy z bazą danych
						

						if($teraz==3){
							echo "<div class=\"hour1\"><div class=\"hour3\">".$dzisiaj."<br/>".$dzien."</div></div>\n";
							//pokazywanie obrazków
							for($godzina=9; $godzina<=15; $godzina+=2){
								echo "<div class=\"hour1\"><div class=\"hournon\">".$godzina.":00</div></div>\n";
							}
							for($godzina=17; $godzina<=21; $godzina+=2){
								
								$sql="SELECT * FROM answer WHERE pokoj='answer' AND data='$dzisiaj' AND godzina='$godzina'";
								if($rezultat=@$polaczenie->query($sql))
								{
									$ilu_userow=$rezultat->num_rows;
									if($ilu_userow>0)
									{
										echo "<div class=\"hour1\"><div class=\"hourreserved\">".$godzina.":00</div></div>\n";
									}else{
										
									}
										echo "<div class=\"hour1\"><div class=\"hour2\">".$godzina.":00</div></div>\n";
								}
							}
						}
					
					$polaczenie->close(); //zamknij połączenie
					
						
					}

				?>
		
			</div>

tak wygląda kod jak dodałe ,diva class=day1, który jakby izoluje te godziny na jeden dzień. Potrafię go umieścić jedynie poza skryptem php, jednak nie potrafię go umieścić w środku, żeby móc później dopisac do niego iffa, lub pętle.

 

Przepraszam za mój opis problemu, jak i również kod, który napisałem, jednak jest to mój pierwszy projekt. Nigdy nie byłem na żadnym kursie programowania, jak i również nie studiowałem informatyki. Na codzień pracuje jako asystent projektanta w budownictwie, jednak zauważyłem szanse na dodatkowy zarobek z dziąłności i próbuje go wykorzystać ;)

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 142 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 124 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2018 w PHP przez Olek Szymański Użytkownik (920 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 3,303 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2017 w C i C++ przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)

92,620 zapytań

141,474 odpowiedzi

319,815 komentarzy

62,004 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...