• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przekazywanie tablic jednowymiarowych do funkcji

Object Storage Arubacloud
0 głosów
614 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2015 w C i C++ przez szymonn7 Początkujący (350 p.)

Napisz program, który wylosuje 999 liczb całkowitych z zakresu od 4 do 10 włącznie, wypisze te wartości na ekran, po czym zsumuje je i wynik wypisze na ekran. Wszelkie operacje mają zostać zrealizowane w oparciu o funkcje. Tablica ma być zadeklarowana w funkcji main. Oczekiwane funkcje:

  • Wypełnienie tablicy o podanym rozmiarze losowymi liczbami z przedziału podawanego przez argumenty funkcji.
  • Sumowanie określonej ilości liczb znajdujących się w tablicy i zwrot wyniku.
  • Wypisywanie zawartości tablicy.

Przykładowa implementacja funkcji main:

http://pastebin.com/UfmyjQxh

Linijka 4.:wylosujLiczby( tablica, 999, 4, 10 );

Rozumiem ze 4 i 10 to przedzial, ale co, jak, gdzie?...

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Przecież w poprzednim temcie masz dwa  rozwiązania ?   pomyśl trochę nad tym... Nawet jeśli mają być trzy funkcje to co z tego?  Za każdym razem przekazujesz tylko tablice do funkcji jako referencje i działsz na niej. A nawet nie, bo i tak zwracasz returnem tablicę...
komentarz 17 czerwca 2015 przez szymonn7 Początkujący (350 p.)
Po prostu nei rozumiem jak ma to dzialac. Niczego takiego nei ma wczesniej. Nie rozumiem, jak maja dzialas 4 rzeczy po przecinku w tym wypadku...
0 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Zdefiniuj sobie trzy funkcje:

void wypelnij(int[], unsigned, int, int); // 1
int  suma(int[], unsigned);               // 2
void wypisz(int[], unsigned);             // 3

Argumentami tych trzech funkcji są:

- tablica (wskaźnik),

- jej rozmiar

- dla funkcji wypelnij() dwa ostatnie argumenty to zakres losowania.

Opisy funkcji:

1. Wypełnia tablicę wartościami losowymi, np z użyciem funkcji std::rand(),

2. Zsumowanie wartości w tablicy, np możesz utworzyć zmienną suma o wartości 0 i przypisywać do niej kolejne wartości z użyciem operatora +=,

3. Wypisanie zawartości tablicy, np z użyciem strumienia std::cout

Nazwy funkcji oczywiście możesz zmienić, jak Ci wygodnie :)

komentarz 17 czerwca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nawet nie musi przekazywać zakresu, przecież lokalnie wystarczy. Chyba, że faktycznie  to jest wymóg zadania.
komentarz 17 czerwca 2015 przez szymonn7 Początkujący (350 p.)
Wszystko spoko, 2 funkcje juz zrobilem(suma i wypisz), tylko nie umie msobie poradzic z funkcja 'wypelnij', 3 i 4 argument funkcji to inty i maja sie w nich znalezc przedzial z ktorego losujemy liczby, kompletnie nei wiem jak to zapisac...Jakies wskazowki? HELP

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 398 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2015 w C i C++ przez szymonn7 Początkujący (350 p.)
–2 głosów
5 odpowiedzi 486 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2015 w C i C++ przez szymonn7 Początkujący (350 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 899 wizyt
pytanie zadane 1 października 2017 w C i C++ przez qlucha Obywatel (1,790 p.)

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...