• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

BŁĄD: Notice: Undefined variable: a in E:\xampp\htdocs\strona\edytor\DodajProdukty.php on line 27

Object Storage Arubacloud
–1 głos
1,218 wizyt
pytanie zadane 18 grudnia 2017 w PHP przez Dark_Jumpy Początkujący (300 p.)

Czy ktoś wie gdzie jest problem?

<?php

session_start();
	
	if ((!isset($_SESSION['zalogowany'])) || ($_SESSION['zalogowany'] != true))
	{
		header('Location: logowanie.php');
		exit();
	}

	$b=0;
	
	for($i = 100; $i >= 1; $i--)
	{
		
		if(file_exists($i."StrP.php") && $b!=1)
		{
			$a=$i;
			$a++;
			$b=1;
		}
		
	}
	
	
	$b=$a*12;
	$c=$b-11;
	$am=$a-1;
	$ap=$a+1;
	
	
	$nr=1;
	
	for($i = $c; $i >= $b; $i--)
	{
		$exist[$nr]=$i;
		$nr++;
	}
	
	$mc=$c-1;
	$mb=$b-1;
	
	$nr=0;
	
	for($i = $mc; $i >= $mb; $i--)
	{
		$existzdj[$nr]=$i;
		$nr++;
	}
	
	
	$dane = '<?php
	
	$nr=1;
	
	for($i = '.$c.'; $i <= '.$b.'; $i++)
	{
		$nazwa[$nr] = fread(fopen("edytor/txt/nazwy/nazwa".$i.".txt", "r"), filesize("edytor/txt/nazwy/nazwa".$i.".txt"));
		$nr++;
	}
	
?>
<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	
	<title>NK | Produkty</title>
	
	<meta name="viewport" content="width-device-width, initial-scale-1.0">
	<meta name="description" content="OPIS STRONY!!!" />
	<meta name="keywords" content="NK, Natalia, Kołodziejczyk, Kolodziejczyk, salon, fryzjerski, fryzjer, fryzjerka, włosy, wlosy" />
	
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
	<link rel="stylesheet" href="css/fontello.css">
	<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Lato&amp;subset=latin-ext" rel="stylesheet">
	<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Bubblegum+Sans&amp;subset=latin-ext" rel="stylesheet">
	<script type="text/javascript" src="timer.js"></script>
	
	</head>
	<body>
	
	<div class="facebook">
			<a href="https://www.facebook.com/Atelier-Fryzjerstwa-i-Wiza%C5%BCu-Natalia-Ko%C5%82odziejczyk-364156347125403/" style="display: block;" target="_blank">Facebook</a>
		</div>
	
	<div id="big_container">
		
			<div id="logo_container">
				<div id="logo">
				<img src="img/logo.png" style="width: 300px; height: 244px;" alt="NK">
				</div>
			</div>
			
			<div class="nav">
			<ol>
			<i class="icon-menu" ></i>
				<li class="hidden">MENU</li>
				<li class="dashed" ><a href="StronaGlowna" style="display: block;">Strona główna</a></li>
				<li><a href="cennik" style="display: block;">Cennik</a></li>
				<li><a href="produkty" style="display: block;">Produkty</a></li>
				<li><a href="kontakt" style="display: block;">Kontakt</a></li>
				<li><a href="galeria" style="display: block;">galeria</a></li>
				<li><a href="Onas" style="display: block;">O nas</a></li>
			</ol>
		</div>

		<div id="container_strona_produkty">
		<div id="naglowek">
		 PRODUKTY
		 <div id="data_js">
		
		 
		 </div>
		</div>
		

			<div id="zdj_strona">
			
			<?php
			
			if (file_exists("'.$exist[1].'opis.php")) 
			{
				echo '.'"<div class="."produkty".">
						<div class="."zdj_ob".">
						<div class="."zdj".">
						<div class="."overlayT".">
						<a href="."'.$exist[1].'opis.php"." ><img src="."edytor/img/ImgProdukty/plik'.$existzdj[0].'.png"." style="."alt="."PRODUKT"."></a>
						<a class="."link"." href="."'.$exist[1].'opis.php"."><span class="."icon"."><i class="."icon-search"."></i><p>Zobacz produkt</p></span></a>
						</div>
						</div>
						</div>
						<div class="."produkty_nazwa".">"
						.$nazwa[1].
						"</div>
					</div>";
			} '.'
			
			if (file_exists("'.$exist[2].'opis.php")) 
			{
				echo '.'"<div class="."produkty".">
						<div class="."zdj_ob".">
						<div class="."zdj".">
						<div class="."overlayT".">
						<a href="."'.$exist[2].'opis.php"." ><img src="."edytor/img/ImgProdukty/plik'.$existzdj[1].'.png"." style="."alt="."PRODUKT"."></a>
						<a class="."link"." href="."'.$exist[2].'opis.php"."><span class="."icon"."><i class="."icon-search"."></i><p>Zobacz produkt</p></span></a>
						</div>
						</div>
						</div>
						<div class="."produkty_nazwa".">"
						.$nazwa[2].
						"</div>
					</div>";
			} '.'
			
			if (file_exists("'.$exist[3].'opis.php")) 
			{
				echo '.'"<div class="."produkty".">
						<div class="."zdj_ob".">
						<div class="."zdj".">
						<div class="."overlayT".">
						<a href="."'.$exist[3].'opis.php"." ><img src="."edytor/img/ImgProdukty/plik'.$existzdj[2].'.png"." style="."alt="."PRODUKT"."></a>
						<a class="."link"." href="."'.$exist[3].'opis.php"."><span class="."icon"."><i class="."icon-search"."></i><p>Zobacz produkt</p></span></a>
						</div>
						</div>
						</div>
						<div class="."produkty_nazwa".">"
						.$nazwa[3].
						"</div>
					</div>";
			} '.'
			
			if (file_exists("'.$exist[4].'opis.php")) 
			{
				echo '.'"<div class="."produkty".">
						<div class="."zdj_ob".">
						<div class="."zdj".">
						<div class="."overlayT".">
						<a href="."'.$exist[4].'opis.php"." ><img src="."edytor/img/ImgProdukty/plik'.$existzdj[3].'.png"." style="."alt="."PRODUKT"."></a>
						<a class="."link"." href="."'.$exist[4].'opis.php"."><span class="."icon"."><i class="."icon-search"."></i><p>Zobacz produkt</p></span></a>
						</div>
						</div>
						</div>
						<div class="."produkty_nazwa".">"
						.$nazwa[4].
						"</div>
					</div>";
			} '.'
			
			if (file_exists("'.$exist[5].'opis.php")) 
			{
				echo '.'"<div class="."produkty".">
						<div class="."zdj_ob".">
						<div class="."zdj".">
						<div class="."overlayT".">
						<a href="."'.$exist[5].'opis.php"." ><img src="."edytor/img/ImgProdukty/plik'.$existzdj[4].'.png"." style="."alt="."PRODUKT"."></a>
						<a class="."link"." href="."'.$exist[5].'opis.php"."><span class="."icon"."><i class="."icon-search"."></i><p>Zobacz produkt</p></span></a>
						</div>
						</div>
						</div>
						<div class="."produkty_nazwa".">"
						.$nazwa[5].
						"</div>
					</div>";
			} '.'
			
			if (file_exists("'.$exist[6].'opis.php")) 
			{
				echo '.'"<div class="."produkty".">
						<div class="."zdj_ob".">
						<div class="."zdj".">
						<div class="."overlayT".">
						<a href="."'.$exist[6].'opis.php"." ><img src="."edytor/img/ImgProdukty/plik'.$existzdj[5].'.png"." style="."alt="."PRODUKT"."></a>
						<a class="."link"." href="."'.$exist[6].'opis.php"."><span class="."icon"."><i class="."icon-search"."></i><p>Zobacz produkt</p></span></a>
						</div>
						</div>
						</div>
						<div class="."produkty_nazwa".">"
						.$nazwa[6].
						"</div>
					</div>";
			} '.'
			
			if (file_exists("'.$exist[7].'opis.php")) 
			{
				echo '.'"<div class="."produkty".">
						<div class="."zdj_ob".">
						<div class="."zdj".">
						<div class="."overlayT".">
						<a href="."'.$exist[7].'opis.php"." ><img src="."edytor/img/ImgProdukty/plik'.$existzdj[6].'.png"." style="."alt="."PRODUKT"."></a>
						<a class="."link"." href="."'.$exist[7].'opis.php"."><span class="."icon"."><i class="."icon-search"."></i><p>Zobacz produkt</p></span></a>
						</div>
						</div>
						</div>
						<div class="."produkty_nazwa".">"
						.$nazwa[7].
						"</div>
					</div>";
			} '.'
			
			if (file_exists("'.$exist[8].'opis.php")) 
			{
				echo '.'"<div class="."produkty".">
						<div class="."zdj_ob".">
						<div class="."zdj".">
						<div class="."overlayT".">
						<a href="."'.$exist[8].'opis.php"." ><img src="."edytor/img/ImgProdukty/plik'.$existzdj[7].'.png"." style="."alt="."PRODUKT"."></a>
						<a class="."link"." href="."'.$exist[8].'opis.php"."><span class="."icon"."><i class="."icon-search"."></i><p>Zobacz produkt</p></span></a>
						</div>
						</div>
						</div>
						<div class="."produkty_nazwa".">"
						.$nazwa[8].
						"</div>
					</div>";
			} '.'
			
			if (file_exists("'.$exist[9].'opis.php")) 
			{
				echo '.'"<div class="."produkty".">
						<div class="."zdj_ob".">
						<div class="."zdj".">
						<div class="."overlayT".">
						<a href="."'.$exist[9].'opis.php"." ><img src="."edytor/img/ImgProdukty/plik'.$existzdj[8].'.png"." style="."alt="."PRODUKT"."></a>
						<a class="."link"." href="."'.$exist[9].'opis.php"."><span class="."icon"."><i class="."icon-search"."></i><p>Zobacz produkt</p></span></a>
						</div>
						</div>
						</div>
						<div class="."produkty_nazwa".">"
						.$nazwa[9].
						"</div>
					</div>";
			} '.'
			
			if (file_exists("'.$exist[10].'opis.php")) 
			{
				echo '.'"<div class="."produkty".">
						<div class="."zdj_ob".">
						<div class="."zdj".">
						<div class="."overlayT".">
						<a href="."'.$exist[10].'opis.php"." ><img src="."edytor/img/ImgProdukty/plik'.$existzdj[9].'.png"." style="."alt="."PRODUKT"."></a>
						<a class="."link"." href="."'.$exist[10].'opis.php"."><span class="."icon"."><i class="."icon-search"."></i><p>Zobacz produkt</p></span></a>
						</div>
						</div>
						</div>
						<div class="."produkty_nazwa".">"
						.$nazwa[10].
						"</div>
					</div>";
			} '.'
			
			if (file_exists("'.$exist[11].'opis.php")) 
			{
				echo '.'"<div class="."produkty".">
						<div class="."zdj_ob".">
						<div class="."zdj".">
						<div class="."overlayT".">
						<a href="."'.$exist[11].'opis.php"." ><img src="."edytor/img/ImgProdukty/plik'.$existzdj[10].'.png"." style="."alt="."PRODUKT"."></a>
						<a class="."link"." href="."'.$exist[11].'opis.php"."><span class="."icon"."><i class="."icon-search"."></i><p>Zobacz produkt</p></span></a>
						</div>
						</div>
						</div>
						<div class="."produkty_nazwa".">"
						.$nazwa[11].
						"</div>
					</div>";
			} '.'
			
			if (file_exists("'.$exist[12].'opis.php")) 
			{
				echo '.'"<div class="."produkty".">
						<div class="."zdj_ob".">
						<div class="."zdj".">
						<div class="."overlayT".">
						<a href="."'.$exist[12].'opis.php"." ><img src="."edytor/img/ImgProdukty/plik'.$existzdj[11].'.png"." style="."alt="."PRODUKT"."></a>
						<a class="."link"." href="."'.$exist[12].'opis.php"."><span class="."icon"."><i class="."icon-search"."></i><p>Zobacz produkt</p></span></a>
						</div>
						</div>
						</div>
						<div class="."produkty_nazwa".">"
						.$nazwa[12].
						"</div>
					</div>";
			} '.'
			
			?>
			
			<div style="clear: both;"></div>
			
			<div id="button_poprzedni">
			<a href="'.$am.'StrP.php" style="display: block;" class="link_bez_dekoracji">POPRZEDNIA STRONA</a>
			</div>
			
			<div id="ktora_strona">
				STRONA-'.$a.'
			</div>
			
			<?php
			
			if (file_exists("'.$ap.'StrP.php")) 
			{
				echo '.'"<div id="."button_nastepny".">
						<a href="."'.$ap.'StrP.php"." style="."display: block;"." class="."link_bez_dekoracji".">NASTĘPNA STRONA</a>
					</div>"'.';
			} 
			else 
			{
				echo '.'"<div id="."button_nastepny_nie"."></div>"'.';
			}
			
			?>
			
			<div style="clear: both;"></div>
			
		</div>
	
		
		</div>
		
		<div id="stopka">
		2015-<?php echo date("Y"); ?><c>&copy;</c> Atelier Fryzjerstwa i Wizażu Natalia Kołodziejczyk</br><g>Al. Jana Pawła II 13/196 | 37-450 Stalowa Wola</g></br><p>Powered by Jakub Kołodziejczyk</p>
		</div>
		
		
	</body>
	</html>';
	
		
		$link = "../4StrP.php";

		// przypisanie zmniennej $file nazwy pliku 
		$file = $link; 

		// uchwyt pliku, otwarcie do dopisania 
		$fp = fopen($file, "w"); 

		// blokada pliku do zapisu 
		flock($fp, 2); 

		// zapisanie danych do pliku 
		fwrite($fp, $dane); 

		// odblokowanie pliku 
		flock($fp, 3); 

		// zamknięcie pliku 
		fclose($fp); 

?>

 

komentarz 18 grudnia 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Przepisz  to od nowa jak poczytasz o routingu, masakra. 

Czemu nie mysql albo chociaż sqlite za pomocą PDO do trzymania info o stronach?

Czemu robisz sobie taką krzywdę? Idziesz w złym kierunku pisząc coś takiego.

Czemu nie system szablonów np twig? 

komentarz 18 grudnia 2017 przez Dark_Jumpy Początkujący (300 p.)
Dzięki za podpowiedź, ale skąd miałem wiedzieć o czymś takim, skoro jestem samoukiem? Nie rozumiem również dla czego dałeś minusowy głos mojemu zapytaniu.

Pozdrawiam
komentarz 19 grudnia 2017 przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)

Wymagasz od początkującego routingów i twiga? Każdy na początku pisał w ten sposób, ale: 

ale skąd miałem wiedzieć o czymś takim, skoro jestem samoukiem?

Też głupota. Ja też jestem samoukiem, a z pwoodzeniemiem korzystam z tego co mówię kolega wyżej zarówno bez fw jak i z #symfonyLove. 

PS. polecam kanał Od zera do webdeva 4 odcinki z MVC to zrozumiesz o czym mówił Efiku :p

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 grudnia 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
wybrane 18 grudnia 2017 przez Dark_Jumpy
 
Najlepsza

(Sorry za brak ogonkow, w pracy brak PL klawy).

Skrypt nie dochodzi do tego miejsca:

        if(file_exists($i."StrP.php") && $b!=1)
        {
            $a=$i; // dokladnie do wnetrza if'a
            $a++;
            $b=1;
        }

Wykonujesz operacje na zmiennej, ktora moze nie istniec, bo jest ustawiana, wylacznie w przypadku dojscia do wnetrza wyzej podanego if'a.

Ustaw na poczatku skryptu $a = 0; i powinno przejsc.

komentarz 18 grudnia 2017 przez Dark_Jumpy Początkujący (300 p.)
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
0 głosów
odpowiedź 18 grudnia 2017 przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)
Błąd oznacza ze zmienna na istnieje

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 161 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 505 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2016 w PHP przez niezalogowany
0 głosów
5 odpowiedzi 4,448 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...