• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Uprawnienia użytkownika - Linux

Object Storage Arubacloud
0 głosów
393 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2017 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany
zamknięte 2 grudnia 2017

EDIT: Problem rozwiązałem sam.

Po prostu, przeinstalowałem od nowa virtualenv'a i wszystko zaczęło śmigać ;)

 

Witam,

chciałem sobie zainstalować SIO2.

Robię instalację manualną, i odpaliłem:

pip install -r requirements.txt

Mam nowego użytkownika, i dla folderu sio2 ustawiłem chmod 777 sio2

Jak odpalam to, to dostaje długi error, ale na końcu jest:

IOError: [Errno 13] Permission denied: '/home/sio2/venv/bin/automat-visualize'

Kilka razy to miałem, ustawiałem dla sio2 chmod 777 i nic. Co robić?

Pozdrawiam.

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany
komentarz 1 grudnia 2017 przez kompowiec2 Mądrala (6,380 p.)
"EDIT: Problem rozwiązałem sam."
a może podziel się z nami rozwiązaniem? Potem ktoś inny wejdzie w to pytanie i co niby ma potem zrobić? Nawet nie wiesz jak wkurzają takie "pytania" krążące po sieci gdy ktoś chciałby potem faktycznie coś naprawić...

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 grudnia 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)

Użyj sudo:

sudo pip install -r requirements.txt

 

komentarz 1 grudnia 2017 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Używanie sudo do globalnego instalowania paczek z pip'a (którego repozytorium w dodatku nie wykonuje kontroli jakości) jest powszechnie odradzane. Do tego służą virtualenvy. (w dodatku sama instrukcja instalowania z GitHuba o nich wspomina)
komentarz 1 grudnia 2017 przez niezalogowany
Używam virtualenva, i nie działa.
0 głosów
odpowiedź 1 grudnia 2017 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Mam nowego użytkownika, i dla folderu sio2 ustawiłem chmod 777 sio2

Wszystkie komendy wykonywałeś jako ten użytkownik? Pokażesz zawartość `ls -l /home/sio2/venv/bin/` i `whoami`?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 212 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany
–1 głos
1 odpowiedź 156 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Michał Galericz Początkujący (400 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 240 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Fuszion74 Początkujący (310 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...