• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Najlepsze IDE do technologii webowych

Object Storage Arubacloud
+5 głosów
1,787 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2015 w HTML i CSS przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)

Hej. Postanowiłem rozwinąć się nieco również w front-endowych technologiach, a jako że jakieś tam doświadczenie w programowaniu mam, również w tworzeniu plików xml, przestawienie się na IDE, które nie podpowiada składni lub nie zamyka znaczników jest stratą czasu. Eclipse spełnia swoją rolę, jednak nie supportuje kodu JS w plikach HTML. Znacie coś, co spełnia następujące wymagania?

  • Możliwość aplikacji ciemnego theme
  • Podpowiedzi dotyczące składni
  • Inteligentny edytor (w tym automatyczne zamykanie znaczników itp)

 

7 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 16 czerwca 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
wybrane 16 czerwca 2015 przez Kuba
 
Najlepsza
Jakubie, rzuć okiem na to cudo WebStorm :)
Poczytaj tam sobie :)
komentarz 16 czerwca 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
Wygląda całkiem przyjemnie. I'll give it a shot, thanks :)
+5 głosów
odpowiedź 16 czerwca 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Tak jak już ktoś w tym temacie napisał, polecam Sublime Text. Ogrom wtyczek do tego edytora powoduje to, że możesz sobie z niego zrobić potężne IDE w niczym nie ustępujące WebStorm, czy innym Visual Studio, no dobra debbuger w VS jest świetny, ale w technologiach webowych z tego nikt nie korzysta. Tak, więc w Sublime możesz mieć i podowiadanie składni i dostęp do snippetów i coś na wzór intellisense i konsole i ftp i repo w sumie jeszcze to co do tej pory potrzebowałem to bez problemu znalazłem, a jest na prawdę dużo lżejszy niż te wszystkie IDE, więc jak najbardziej polecam.
+5 głosów
odpowiedź 16 czerwca 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
edycja 17 czerwca 2015 przez testerius

Od siebie mogę polecić Sublime Text 3, który dominuje w web dev. Tak jak poprzednicy wspomnieli bogaty jest w masę różnych pakietów/dodatków, dzięki którym będziesz mógł spersonalizować edytor według własnego uznania. Atutem ST jest przede wszystkim szybkość, prostota oraz co jest bardzo kluczowe - multikursory, na prawdę świetna rzecz i przydaje się, w dodatku z emmetem uhmm...

Z alternatywnych edytorów do dyspozycji masz jeszcze:

Brackets - swego czasu testowałem, łatwo można spersonalizować i "subliemować" (choć widać na czym jest wzorowany), również oferuje dodatki, choć jak dla mnie jeszcze mu brakuje do poziom ST (przy większych plikach o dziwo zamulał, gdzie w ST wszystko było płynne),

Atom - nie korzystałem, ale może komuś przypadnie do gustu, wzorowany na... wiadomo ;)

Edit: Mała edycja, możesz zerknąć na ten artykuł: http://www.sitepoint.com/sitepoint-smackdown-atom-vs-brackets-vs-light-table-vs-sublime-text/ - porównanie edytorów tych, które podałem.

+2 głosów
odpowiedź 16 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,930 p.)
Sublime Text + Emmet + Package Control. Mozna doinstalować podpowiadanie składni do każdego języka programowania, jaki Ci przyjdzie do głowy i o jakich nawet nie słyszałeś (Zephir anyone? ;)): https://packagecontrol.io/

To w teorii nie jest IDE, ale pluginów i innych dodatków jest tak dużo, że bardzo łatwo zrobić z tego naprawdę kobylaste IDE nieustępujące niczym Eclipse'owi.

A ciemny theme jest defaultowo ;)
+2 głosów
odpowiedź 16 czerwca 2015 przez Adam Knie Mądrala (5,650 p.)
Płatny WebStorm (30 dni z tego co pamiętam jest na próbę.)

Darmowa Aptana Studio, albo zamiast Eclipse, spróbuj Netbeans'a.
komentarz 16 czerwca 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
No tak, NetBeansa mam pod nosem, a nawet nie spróbowałem, dzięki :)
+1 głos
odpowiedź 17 czerwca 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Ja lubie Brackets jest darmowy i świetny. Do tego 'sam' tnie .psd i podpowiada css przy cięciu szablonów a do tego wbudowany LIVE (Bajka jak ma sie dwa monitory) + te same wtyczki co Sublime + setki Themów w tym ciemny ;)
0 głosów
odpowiedź 16 czerwca 2015 przez SebastianGomularz Dyskutant (9,370 p.)
ja polecam ten internetowy http://liveweave.com/

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 824 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2017 w PHP przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 134 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2017 w C i C++ przez niezalogowany
+4 głosów
1 odpowiedź 459 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2021 w Java przez Anedroid Obywatel (1,530 p.)

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,780 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...