• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

prosty kalkulator

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,888 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2017 w C i C++ przez WasiliewSaszka Użytkownik (700 p.)

Witam smiley z każdym pytaniem na forum idzie mi w c++sie coraz lepiej dzięki wam własnie ale nie o tym temat .

ostatnio za zadanie obrałem sobie prosty kalkulator dodawanie ,odejmowanie ,mnożenie ,dzielenie  kalkulator działa laugh

to jest + ale ogromnym minusem jest dzielenie  bo gdy np wpisze 12:5 to wychodzi mi 2 a tak być nie powinno

toteż z prośbą do was  co ja mogę tam wpisać aby dzielenie wyglądało jak dzielenie tzn żeby była reszta. 

Drugie moje pytanie  gdy pisze jakiś tekst  a potem robię   cin>> 

to chciałbym żeby w tym cin była jeszcze jakaś wiadomość np : cin>> i miga ta kreska ale przed tym w tej samej linijce było podaj x : i wtedy w tej samej linijce wpisuje wartość.

Wracając do tematu tego dzielenia oto kod :

#include<iostream>

using namespace std ;
int main()
{
	int x;
	int y;
	int kalkulator;
	cout<<"oto prosty klalkulator. Wpisz liczbe by zaczac:"<<endl;
	cout<<"0 to dodawanie 1 to odejmowanie 2 to mnozenie 3 to dzielenie"<<endl;
	cin>>kalkulator;
	cout<<" podaj zmienna x"<<endl;
	cin>>x;
	cout<<"a teraz podaj zmienna y"<<endl;
	cin>>y;
		
	switch(kalkulator)
{

	case 0:
	     cout<<"wybrales dodawanie"<<endl;
	    cout<<x+y<<endl;
		break;
	
	case 1:
		 cout<<"wybrales odejmowanie"<<endl;
		cout<<x-y<<endl;
	break;
		
	case 2:
		 cout<<"wybrales mnozenie"<<endl;
		cout<<x*y<<endl;
	break;
	
	case 3:
		 cout<<" wybrales dzielenie"<<endl;
	    cout<<x/y<<endl;
	    break;	
}
return 0;
}

 

 DZIĘKI ZA POMOClaughlaughlaugh

komentarz 9 listopada 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Wszystko jest opisane w kursach, nawet średniej jakości. Nie czytaj po macoszemu, tylko skup się na wszystkim i przetestuj wszystko o czym mówią....
komentarz 9 listopada 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)

Bo każdy kto ogarnia coś więcej, niż tylko kopiowanie, lecz także myśli jak coś działa, wpadnie jak zrobić żeby pisać w tej samej linijce.
 

cout  << " podaj zmienna x: ";// << endl;
cin>>x;

Nie wpadłeś na to, żeby usunąć endl O_o?

komentarz 9 listopada 2017 przez WasiliewSaszka Użytkownik (700 p.)

Dziękuje za odpowiedz 

szczerze mówiąc nie nie wpadłem na to .

pewnie dlatego ze w c++sie jestem zaledwie od kilku dni 

przedwczoraj zaczynałem z hello world wczoraj zrobiłem program który robi mi kwadrat 

z gwiazdek a dziś własnie to .

ale niema problemu zapewne za kilka dni takie problemy będę wyłapywał bez problemu 

ale teraz muszę się pytać o wszystko jak malutkie dziecko pyta się taty o wszystko smiley 

można to tak porównać smiley

Dzięki za pomoc jeszcze raz knayder .

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 listopada 2017 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
wybrane 10 listopada 2017 przez WasiliewSaszka
 
Najlepsza
Zmienna typu int służy do przechowywania liczb całkowitych stąd gdy podzielisz 12 na 5 wychodzi ci 2 zamiast 2.4, bo część po przecinku jest ucięta. Zamiast int użyj float, która pozwala przechowywać liczby zmiennoprzecinkowe
komentarz 9 listopada 2017 przez WasiliewSaszka Użytkownik (700 p.)

Działa!!! smiley dziękuje bardzo  za pomoc   i odpowiedz w hmm 30 sekund  jesteś super .laugh

+1 głos
odpowiedź 10 listopada 2017 przez Michał Kozłowski Obywatel (1,440 p.)

Jak na kilka dni nauki to i tak już sporo zrobiłeś a jeszcze więcej zabawy przed Tobą (zazdroszczę, bo uwielbiałem ten stan poznawania). 
Dodam, że w C++ jest fajny mechanizm tzw. "rzutowania typu zmiennej". 
Wystarczy, że dodasz (nazwa typu) i rzutujesz z int na float. 
W praktyce wystarczy zrobić tak:

cout<< (float)x/y <<endl;

gdzie:
x i y są typu int. 
Pozdrawiam i życzę owocnej nauki. 

komentarz 10 listopada 2017 przez WasiliewSaszka Użytkownik (700 p.)

Dziękuje za podpowiedz Michał bardzo sie ciesze ze tak bardzo mi pomagacie smiley

komentarz 10 listopada 2017 przez AleX1010 Obywatel (1,320 p.)
Witaj WasiliweSaszka!

Sposób rzutowania, który podałeś jest dobry i zadziała, natomiast jest on stary i był stosowany w języku C. Natomiast w języku C++ polecam używać static_cast do rzutowania np. int na float.
1
komentarz 11 listopada 2017 przez Michał Kozłowski Obywatel (1,440 p.)
Dzięki Alex - właśnie nieświadomie rozwiązałeś mój inny problem :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 486 wizyt
pytanie zadane 28 października 2020 w C i C++ przez rain.deer Początkujący (430 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 11,674 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2020 w C i C++ przez Elmejs Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 244 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2019 w C i C++ przez worldean Nowicjusz (200 p.)

92,579 zapytań

141,431 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...