• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java- byte, tabela

Object Storage Arubacloud
0 głosów
379 wizyt
pytanie zadane 31 października 2017 w Java przez Neron Nowicjusz (180 p.)
Cześć! Mam następujący problem. Czy jest możliwość, aby liczbę w zapisie binarnym np. 1001 zapisać jako tabelę o postaci:

tabela [0] = 1

tabela [1] = 0

tabela [2] = 0

tabela [3] = 1

tabela [4] ={1,0,0,1}

Czy można w jakiś sposób odczytać znaki na poszczególnych miejscach w danej liczbie?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 października 2017 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

Dokładnie tak jak podałeś (przy czym ten ostatni zapis musi wyglądać tak:

int tabela [] = {1,0,0,1};

Wówczas będziesz mógł odczytać tak:

tabela [0] = 1

tabela [1] = 0

tabela [2] = 0

tabela [3] = 1

A znaki jeśli masz na myśli czy liczba jest ujemna czy dodatnia to możesz sprawdzić czy jest mniejsza od zera i wtedy wiemy na pewno, że nie jest dodatnia.

komentarz 31 października 2017 przez Neron Nowicjusz (180 p.)
edycja 31 października 2017 przez Neron
Rzecz w tym, że liczba nie jest mi znana, wynika z obliczeń i chciałbym jeden lub więcej znaków zamienić z 0 na 1 lub odwrotnie. Dlatego chciałbym zapisać ją w postaci tablicy :)
0 głosów
odpowiedź 31 października 2017 przez Neron Nowicjusz (180 p.)
Poradziłem sobie w ten sposób, że wykorzystałem funkcję modulo. Jeżeli reszta z dzielenia przez 2 jest równa 1 to wpisywałem 1 do tabeli. Jeżeli 0 to 0. Problem jest taki, że wpisywane są w odwrotnej kolejności - od końca. Zobaczę czy da się odwrócić tabelę.

Gdyby znał ktoś lepszy sposób to byłbym wdzięczny.
komentarz 31 października 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
To wpisuj od drugiej strony jeżeli wynik musisz od końca pisać
komentarz 31 października 2017 przez Neron Nowicjusz (180 p.)
Problem polega na tym, że nigdy nie wiem z góry z jak dużą liczbą mam do czynienia :)

A jest możliwe zadeklarowanie długiej tabeli jednowymiarowej, a potem skrócenie jej z przodu do pierwszej jedynki?
komentarz 31 października 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
To: albo użyj jakiejś dynamicznej struktury danych (np listy) albo zapisuj tą wartość jako stringa, odwróć go i zrób z niego tablicę charów.  Ew. wpisz w goolge "java int to binary"
komentarz 31 października 2017 przez Neron Nowicjusz (180 p.)
Dzięki wielkie, mniej więcej o to mi chodziło :)
komentarz 31 października 2017 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)
a nie lepiej byłoby użyc mapy? Z wartościa Int- klucz jako "unikat, czyli po koleji elementy do tablicy, jako indeks- oznaczamy klucz. Natomiast 2 element to bedzie wartość z tej pozycji lub np. tablica jakas.
komentarz 31 października 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
To już nie wiem czy nie lepiej byłoby to na zwykłych listach zrobić i odwrócić listę. Po co używać mapy, gdzie indeks byłby kluczem jak coś takiego jest już i nazywa się Listą?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 234 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2019 w Java przez Piotr Kusnierkiewicz Użytkownik (670 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 74 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2020 w C# przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,125 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2020 w C i C++ przez ResCrove Obywatel (1,700 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...