• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Uproszczenie funkcji

Cloud VPS
0 głosów
316 wizyt
pytanie zadane 26 października 2017 w JavaScript przez jking Początkujący (350 p.)

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post. Po nauce HTML oraz CSS zacząłem programować w JS'ie. 

Oglądając film Pana Mirosława na temat tworzenia gry w wisielca, postanowiłem go troszkę rozbudować, dodałem kategorie, losowanie haseł itp. Wszystko działa lecz nie podoba mi się zbytnio ten fragment:

var haslo = [ ['Kategoria 1', 'HASŁO PIERWSZE', 'HASŁO DRUGIE'], 
	             ['Kategoria 2', 'HASŁO PIERWSZE', 'HASŁO DRUGIE'] ];

function poczatek(){

var kategoria = "<div class='kategoria' onclick='kategoria1()'>" +haslo[0][0]+ "</div>" + "<div class='kategoria' onclick='kategoria2()'>" +haslo[1][0]+ "</div>";

document.getElementById("poczatek").innerHTML = "Witaj w wisielcu!<br><br> Wybierz kategorię<br> " + kategoria;
}

function kategoria1(){
	losowe_haslo = haslo[0][Math.floor(haslo.length * Math.random() +1)];
	dlugosc = losowe_haslo.length;
	start();
}

function kategoria2(){
	losowe_haslo = haslo[1][Math.floor(haslo.length * Math.random() +1)];
	start();
}

Jak można zapisać to w jednej funkcji za pomocą jednego onclicka? Nie chciałbym tworzyć 50 funkcji przy załóżmy 50 kategoriach. 

Z góry dziękuję za pomoc.

komentarz 26 października 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Na przykład zastosować Event Delegation z przekazaniem jako parametru indeksu klikniętego diva/przycisku do funkcji (wtedy możesz ją nazwać po prostu kategoria), gdzie podstawisz go do tablicy haslo zamiast wartości 0:

function kategoria( index ){
    losowe_haslo = haslo[ index ][Math.floor(haslo.length * Math.random() +1)];
    start();
}

komentarz 27 października 2017 przez jking Początkujący (350 p.)
okej, poczytałem trochę na temat Event Delegation, rozumiem jak zastosować to na przykładzie elementów zawartych w HTML, jednak nadal nie potrafię wykonać tego jeżeli mam tablicę wielowymiarową z wartościami w JS, na których chcę właśnie operować
komentarz 27 października 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Jeśli dobrze widzę, to element o id "poczatek" jest parentem dla zbioru, gdzie podpinasz onclicki. Podłącz zatem na nim listener, a wtedy kliknięcie na któregokolwiek jego potomka - o ile nie będzie po drodze zatrzymanej propagacji - uruchomi funkcję, do której zostanie przekazany obiekt zdarzenia.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 316 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 329 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 393 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2020 w JavaScript przez michal3254 Nowicjusz (140 p.)

93,488 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,772 komentarzy

62,906 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...