Cześć,
Od jakiegoś czasu zajmuję się pisaniem testów jednostkowych dla aplikacji webowej, napisanej w języku JAVA.
Do testów używam Eclipse oraz Selenium Web Drivera. Działania, wszelkie kliknięcia nagrywam za pomocą Selenium IDE - wtyczki do Firefoxa. Elementy strony porównuję i wyciągam ze znaczników Xpath oraz id.
Mam jednak problem w celu pełnego skończenia swojego automatycznego testu.
Pod koniec trzeba wpisać numer wniosku/umowy, ale żeby to zrobić to wcześniej trzeba kliknąć prawym przyciskiem myszy i otworzyć w nowej karcie zakładkę -
"Potwierdzenie wniosku/umowy", tam wybrać Wersję wniosku i wpisać Ilość umów. Przykładowo wpiszę 10.
Potem klik w Utwórz.
W nowej karcie otwiera mi się 10 umów dwustronowych(10 numerów wniosku), czyli 20 stron pliku(pdf).
Moim celem jest pobranie każdego z tych 10 numerów wniosku, a następnie zaczytanie go pola wpisania wniosku/umowy.
Jakiej funkcji mogę do tego użyć? końcu zanim wpisze mi się numer umowy, wcześniej w trakcie kroku testowego musi mi się otworzyć nowa zakładka w przeglądarce skąd te numery pobiorę.
Poniżej screen który numer muszę pobrać wraz z namierzonym xpathem do niego. Liczy się tylko numer bez kodu kreskowego.
xpath =".//*[@id='pageContainer1']/xhtml:div[2]/xhtml:div[45]"
Będę wdzięczny za jakieś pomysły, podpowiedzi.
Pozdrawiam:)