• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Qt creator LNK1158: cannot run rc.exe

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,833 wizyt
pytanie zadane 16 października 2017 w C i C++ przez hitem Początkujący (300 p.)
edycja 17 października 2017 przez criss

Dobry Wieczór

Mam problem z Qt Creatorem, gdy próbuję coś skompilować to pojawia mi się błąd

:-1: błąd: LNK1158: cannot run 'rc.exe'

Tak wyglądają ustawienia

A tym pluje kompilator:

20:30:33: Uruchamianie kroków budowania dla projektu family_tree...

20:30:33: Konfiguracja niezmieniona, krok qmake pominięty.

20:30:33: Uruchamianie "Y:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe"

Y:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe -f Makefile.Debug

link /NOLOGO /DYNAMICBASE /NXCOMPAT /DEBUG /SUBSYSTEM:WINDOWS "/MANIFESTDEPENDENCY:type='win32' name='Microsoft.Windows.Common-Controls' version='6.0.0.0' publicKeyToken='6595b64144ccf1df' language='*' processorArchitecture='*'" /MANIFEST:embed /OUT:debug\family_tree.exe @C:\Users\Tomasz\AppData\Local\Temp\family_tree.exe.14860.16.jom

LINK : fatal error LNK1158: cannot run 'rc.exe'

jom: Y:\zabawa programowaniem\gt_testy\build-family_tree-Desktop_Qt_5_8_0_MSVC2015_64bit-Debug\Makefile.Debug [debug\family_tree.exe] Error 1158

jom: Y:\zabawa programowaniem\gt_testy\build-family_tree-Desktop_Qt_5_8_0_MSVC2015_64bit-Debug\Makefile [debug] Error 2

20:30:33: Proces "Y:\Qt\Tools\QtCreator\bin\jom.exe" zakończył się kodem wyjściowym 2.

Błąd budowania / instalowania projektu family_tree (zestaw narzędzi: Desktop Qt 5.8.0 MSVC2015_64bit)

Podczas wykonywania kroku "Make"

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Męczę się już z tym tydzień.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 października 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
wybrane 17 października 2017 przez hitem
 
Najlepsza

Skopiuj pliki rc.exe i rcdll.dll do katalogu bin kompilatora... choć może bardziej elegancko byłoby dodać katalog z tymi plikami do zmiennej środowiskowej PATH.

U mnie oba pliki znajdują się w C:\Program Files (x86)\Microsoft SDKs\Windows\v7.1A\Bin\x64.

komentarz 17 października 2017 przez hitem Początkujący (300 p.)
Dzięki działa.
0 głosów
odpowiedź 17 października 2017 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)

Witam,

wydaje mi się że brakuje Ci narzędzia MinGW. Ja go używam i mi działa

https://forum.qt.io/topic/78454/qt-debugger-problem/3 (podobny problem do Twojego)

Możliwe, że pobrałeś niekompletną wersje Qt. Ewentualnie możesz spróbować przez konsole: wpisz Qt [twoja wersja chyba] for Desktop (Twój kompilator) np Qt 5.8.0 for Desktop (MSCV 2015). Wejdź poprzez cd do folderu z plikami źródłowymi. Wpisz następujące komendy

  • qmake -projekt
  • qmake
  • Twój wersja make.exe

 Jak teraz Ci zadziała to możliwe, że masz coś źle skonfigurowane w Qt Creator.

komentarz 17 października 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
MinGW mu nie brakuje, bo pobrał wersję dla VC, co (ledwo) widać na zrzucie ekranu i logach kompilacji.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 495 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2017 w C i C++ przez kosabdsm Początkujący (430 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 564 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2016 w C i C++ przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 171 wizyt
pytanie zadane 20 września 2021 w C i C++ przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...