• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Komputer nie chce się włączyć, dziwna sytuacja.

0 głosów
223 wizyt
pytanie zadane 10 października 2017 w Sprzęt komputerowy przez Patrykoo Początkujący (320 p.)
Dzień dobry,

gdy włączam komputer, standardowo wszystko sie rozrusza, wiatraczki działają, podświetanie karty graficznej również, jakieś tam ledy wszystko sie pieknie swieci

a na monitorze komunikat "brak wejscia wideo, przechodzenie w tryb uspania" i jedyne co zastaje, to czarny obraz (tak chodzby byl po prostu wylaczony)

monitor mam podlaczony przez hdmi, sprawdzalem wszystkie wejscia, sprawdzalem tez monitor od brata i taki sam komunikat, a moj monitor dziala na 100% poniewaz sprawdzalem na drugim komputerze.

 

Dodam jeszcze, że nie działają porty usb, wnioskuje to po tym, gdy zawsze jak wlaczalem maszyne, to myszka, klawiatura sie swiecily od razu po uruchomieniu, a teraz nic, są podpiete i nie dziala.

 

Przed oddaniem go do naprawy chcialbym wiedziec czy tak cos zdziałam

 

Zasilacz: Ls-60 10a 250V LINE TEK

Dodam jeszcze tylko że na komputerze nic nie można zrobić, no ponieważ nie wyświetla się żaden obraz.. nie mam jak w co wejść, nawet w bios.

Do poprzednika, monitor działa bo sprawdzałem na innym komputerze, tylko po prostu na moim komputerze żaden monitor nie działa (sprawdzałem też z wejściem d-sub)

Więc jeszcze raz komputer się ładnie włącza, wiatraczki wszystkie idą w ruch, tylko po prostu komunikat na monitorze:

,,Brak wejścia wideo, przechodzenie w tryb uspania"

Dodatkowo, jak już wcześniej wspominałem, nie działają wejścia USB! Są podłączone ale nie świecą się myszka, klawiatura.

Z tyłu mam 2 wejścia na hdmi, próbowałem do tych dwóch i bez żadnych efektów, dalej to samo. Nie ma żadnego dźwięku przy włączaniu, ktoś ma jakieś pomysły czy oddawać komputer do serwisu?

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 października 2017 przez tls01 Nałogowiec (43,510 p.)
Mam deja vu.

Oddaj do serwisu. Dlaczego:

1. Zamiast modelu zasilacza podałeś parametry i producenta przewodu zasilającego.

2. Prawdopodobnie płyta główna jest uszkodzona. Jeżeli po resecie ustawień BIOS/UEFI nie ma zasilania USB po włączeniu komputera, to najpewniej skończy się to wymianą M/B. Chociaż jest jeszcze nadzieja, skoro PC nie jest kompletnie martwy.
0 głosów
odpowiedź 12 października 2017 przez coderCpp93 Bywalec (2,090 p.)
Może magistrala urządzeń wejścia została uszkodzona.
–1 głos
odpowiedź 12 października 2017 przez Giq Nowicjusz (220 p.)
Najgorsza opcja to uszkodzona MB ale zanim oddasz do serwisu to sprawdź kilka rzeczy.

Niektóre mb, szczelnie wiemy mają tak,  że czekają na sygnał od monitora. Może masz do pod zintegrowana grafikę zamiast dedykowana. Wtedy na tych płytach nawet post nie pójdzie.

 

Inna rzecz to uszkodzona pamięć ram lub jej brak ( źle podpięcie) skutkuje brakiem post.

 

Całkiem zdechły proc to też brak post.
komentarz 13 października 2017 przez tls01 Nałogowiec (43,510 p.)
Brak monitora i pamięci RAM będzie skutkował błędem POST, a nie jego brakiem.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 149 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2016 w Sprzęt komputerowy przez Roza Pasjonat (17,590 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 348 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 59 wizyt
pytanie zadane 7 lipca w Sprzęt komputerowy przez Loki Początkujący (490 p.)
Porady nie od parady
Nie wiesz jak poprawnie zredagować pytanie lub pragniesz poznać którąś z funkcji forum? Odwiedź podstronę Pomoc (FAQ) dostępną w menu pod ikoną apteczki.FAQ

54,442 zapytań

98,327 odpowiedzi

202,258 komentarzy

26,743 pasjonatów

Przeglądających: 148
Pasjonatów: 5 Gości: 143

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...