• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kod źródłowy facebook'a. Pobranie i interpretacja.

42 Warsaw Coding Academy
+1 głos
4,066 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2015 w Nasze projekty przez PgK Obywatel (1,380 p.)

Witam.

Próbuję napisać program który sporządza raporty dotyczące tego ile czasu znajomi spędzają na facebooku. Potrzebuję pomocy w interpretacji kodu źródłowego strony. Z tego co się zorientowałem należy wyszukać frazy InitialChatFriends i potem mamy kody profili użytkowników. Wystarczy wpisać www.facebook.com/kod_do_myślnika. Objaśnienie jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=XQK-qNKOjzQ  Wiem, że ten filmik jest o tym "kto odwiedza nasz profil" i wiem też że to ściema, ale potrzebuję się dowiedzieć kto z listy chatu jest aktualnie dostępny, a kto nie. Wiecie jak to ugryźć?

Moim drugim pytaniem jest to, czy mogę w swoim programie wykorzystać instrukcje pobierającą stronę facebooka z punktu widzenia zalogowanego użytkownika? Wpadłem na coś takiego (dla linuxa):

wget "https://www.facebook.com/login.php?login_attempt=1" --post-data "email=mail&pass=heslo" --no-check-certificate --keep-session-cookies --save-cookies=cookies --load-cookies=cookies -U "Mozilla/5.0 (Windows NT 5.2; rv:2.0.1) Gecko/20100101 Firefox/4.0.1" -S

Czy taka procedura może ściągnąć na mnie jakąś odpowiedzialność karną tzn. czy jest nielegalna? Zaznaczam, że program ten raczej nie będzie używany, ewentualnie przez kilkanaście minut w celu jego przetestowania.

Ideą mojego programu jest pobieranie zawartości strony, sprawdzanie kto jest dostępny i zapisywanie to do pliku. Np. co 5 minut będzie następowało ponowne pobranie i powtórzenie procedury. Jeśli ktoś będzie dostępny przy poprzednim i obecnym sprawdzeniu, to czas jego zalogowania będzie zliczany.

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
Ale przecież FB udostępnia API… W nim nie ma takich rzeczy? Poszukałbym tutaj: https://developers.facebook.com/docs/graph-api/reference/user
+1 głos
odpowiedź 8 czerwca 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
edycja 8 czerwca 2015 przez katolik6
MUSI być możliwość pobierania ,,zalogowanej'' strony. Nie wiem, jak, ale przecież przeglądarka to też aplikacja. Btw: https://forum.pasja-informatyki.pl/26288/skrypt-analizujacy-strone
komentarz 8 czerwca 2015 przez PgK Obywatel (1,380 p.)
To o.k. Ta moja procedura podana w linku powoduje pobranie facebooka dla zalogowanego użytkownika (strona główna). Teraz muszę jeszcze się jakoś dowiedzieć kto z listy czatu jest dostępny.
Ten link to także moje pytanie :) Dalej walcze z perlem.
komentarz 8 czerwca 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
zaraz... to InitialChatFriends to lista ludzi z chatu, tak? bo jak tak, to po prostu robisz skrypt, który to znajdzie (pamiętaj, że każdy tekat to tablica znaków) przekonwertuj do stringa zawartość kolejnego nawiasu kwadratowego, zapisz stringa, wyłącz program, koniec :)
No właśnie tylko nie mogę dojść co tam dokładnie jest w tym chatlist. Niektórzy są dwa razy, i przy niektórych jest znacznik -0 przy innych -2 -3 i nie mogę się połapać. Tak w ogóle to nie wiem czy to lista wszystkich znajomych i Ci dostępni mają jakiś znacznik czy nie. Mam tego zbyt dużą ilość i nie mogę się połapać, którzy z nich są aktualnie dostępni a którzy nie.
komentarz 8 czerwca 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
ech... sorry, tu już nie umiem poradzić :( musisz szukać zależności, poeksperymentuj.
0 głosów
odpowiedź 9 czerwca 2015 przez Kaspero Obywatel (1,920 p.)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 443 wizyt
pytanie zadane 15 października 2023 w Algorytmy przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 554 wizyt
pytanie zadane 3 czerwca 2015 w Inne języki przez PgK Obywatel (1,380 p.)
–2 głosów
5 odpowiedzi 989 wizyt
pytanie zadane 24 września 2017 w Nasze projekty przez niezalogowany

93,383 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,539 komentarzy

62,744 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...