• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocenicie mój projekt w HTML CSS i JavaScript?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
725 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2017 w HTML i CSS przez maciek061 Gaduła (4,490 p.)

Witam, oto jeden z moich pierwszych projektów stron internetowych - symulator rzutów kośćmi do gry. Chciałbym prosić o ocenę - co jest dobrze, co mogłoby być lepiej itd. Z góry dziękuję. 

kostki.html

style.css

kostki.js

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 sierpnia 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
wybrane 30 sierpnia 2017 przez maciek061
 
Najlepsza

Co tak na pierwszy rzut oka zauważyłem:
1. Skrypty JS można dołączyć na końcu body
2. onclick vs https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/API/Element/addEventListener
3. type="text/css" nie trzeba dodawać w

	<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />

4. W JS warto sobie deklarować na początku skryptu odwołania do elementów HTML, a nie robić to za każdym razem od nowa.
5. Co do skryptu to jeszcze: https://scotch.io/tutorials/understanding-scope-in-javascript
6. Z tego co pamiętam to textContent jest szybsze niż innerHTML 

komentarz 30 sierpnia 2017 przez maciek061 Gaduła (4,490 p.)

Dzięki za odpowiedź. Co masz na myśli w punkcie 4, bo ja w JS jestem jeszcze trochę zielony? Te getElementById()? Jeśli tak, to jak takie odwołania zrobić?

komentarz 30 sierpnia 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
let element = document.getElementById("element");

//pozniej jak chcesz zmienic tekst w tym elemencie to odwolujesz sie tak
element.textContent = "Tekst";
0 głosów
odpowiedź 30 sierpnia 2017 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
  1. Angielskie nazewnictwo
  2. Zamiast id wystarczy class
  3. div style clear both? Od tego mamy css. Jesteśmy w XXI wieku! HTML5
  4. Brak tagów html5 (header, footer, section, article)
  5. Zamiast getElementById możesz dać getElementsByTagName (https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/Element/getElementsByTagName)

 

komentarz 30 sierpnia 2017 przez maciek061 Gaduła (4,490 p.)
2. id zrobiłem na potrzeby skryptu JS

3. Mnie tak nauczyli, jak ty byś to zrobił?

4. Czy tagi HTML5 są konieczne na tak prostej stronie?

W każdym razie dzięki za feedback :)
komentarz 30 sierpnia 2017 przez Kamil Łydka Stary wyjadacz (13,600 p.)

1. Nie jest to jakiś super obowiązek, ale miły i przydatny zwyczaj. Warto pisać po angielsku i wprowadź to w życie.

2. Jeśli chcesz do danego elementu odwołać się w JS i HTML, to należy to zrobić tak:

<div class="name" id="name">

Wtedy w pliku .css odwołujesz się do klasy, a nie id. Do id w CSS się nigdy nie należy odwoływać. 

Tak naprawdę możesz się odwołać w JS również do klasy, np:

document.querySelector(".nazwaKlasy")

Jednak tego głównie używamy, kiedy mamy jakichś elementów wiele na stronie i chcemy do nich przypisać np. jakieś zdarzenie. Dobrze zauważyłeś to w przypadku: 

<div class="kosc" id="kosc1"></div>
	<div class="kosc" id="kosc2"></div>

Klasy się powtarzają (tak powinno być), a id są unikatowe.

4. Bardziej przyczepiłbym się o brak nagłówka <h1>. Jest on najważniejszy i musi być na każdej stronie. 

<div id="tytul">
		Symulator rzutu kośćmi
	</div>
	Ten div Ci niepotrzebny. Zrób tak:
<h1 class="title"> Symulator ... </h1>

5.  Mariusz08 Ale po co w tym przypadku? 

komentarz 30 sierpnia 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Zamiast getElementById możesz dać getElementsByTagName 

Lepiej korzystać z

document.querySelector()

//lub

document.querySelectorAll()

//lub w razie potrzeby Array.prototype z:

[...document.querySelectorAll()]

 

Podobne pytania

+4 głosów
3 odpowiedzi 2,549 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 167 wizyt
pytanie zadane 15 września 2017 w HTML i CSS przez sliwa003 Nowicjusz (120 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 351 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2019 w PHP przez Hasira Bywalec (2,100 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...