• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

html css - Contact form

Object Storage Arubacloud
0 głosów
302 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2017 w HTML i CSS przez flewMaster Nowicjusz (190 p.)

Witam Serdecznie

Mam trudność ktorej nie moge obejść mianowicie zrobienie formularza kontaktowego. Na stronie posiadam fullpage obrazek (odjac header) na tle obrazka miesci sie ".contact-box " z opacity 0.5;, i wlasnie w tym boksie probuje zrobic formularz kontakowy ale ile kroć nie robie na wszystkie sposoby formulki rozjezdaja się (nie sa w jednej linii).

Udaje sie wszystko gry robie oddzielna klase dla label i oddzielna dla input ale jest za duzo bawienia sie przy margins i chyba nie tak to powinno wygladac. Prosze o podpowiedzi i dziekuje z gory. Pozdrawiam!

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
  <head>
    <meta charset="utf-8">
    <meta name="description" content="OPIS"/>
    <meta name="keywords" conent="slowo klucz">
    <meta http-equiv="X-UA-Compatible" conent="IE=edge,chrome=1">
    <meta name="viewport" content="width=device-width,initial-scale=1.0">
    <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Caveat" rel="stylesheet">
    <link href="https://maxcdn.bootstrapcdn.com/font-awesome/4.7.0/css/font-awesome.min.css" rel="stylesheet">
    <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Cinzel" rel="stylesheet">
    <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Jura" rel="stylesheet">
    <link rel="stylesheet" href="https://maxcdn.bootstrapcdn.com/bootstrap/4.0.0-alpha.6/css/bootstrap.min.css" integrity="sha384-rwoIResjU2yc3z8GV/NPeZWAv56rSmLldC3R/AZzGRnGxQQKnKkoFVhFQhNUwEyJ" crossorigin="anonymous">
    <link rel="stylesheet" href="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/animate.css/3.5.2/animate.css" />
    <link rel="stylesheet" href="css/kontakt.css" type="text/css"/>

    <title>Example</title>
  </head>

  <body>

    <header>
      <img src="img/img1.png">
      <p>Duke Kennen</p>

      <ul>
        <li><a href="Index.html"><i class="fa fa-home" aria-hidden="true"></i></a></li>
        <li><a href="Love.html"><i class="fa fa-heart-o" aria-hidden="true"></i></a></li>
        <li><a href="Info.html"><i class="fa fa-info" aria-hidden="true"></i></a></li>
        <li><a href="Contact.html"><i class="fa fa-envelope-o" aria-hidden="true"></i></a></li>
        <li><a href="x"><i class="fa fa-globe" aria-hidden="true"></i></a></li>
      </ul>

    </header>

<div class="image">
<div class="contact-box">

  <form id="contact" name="contact" method="post" action="form-processing.php">
    <br>
      <label>Name:<br />
        <input name="Name" type="text" id="FName" size="10" />
      </label>
<p>
  <p>
<label>Email:<br />
        <input name="Email" type="text" id="Email" size="48" />
      </label>
    </p>
    <p>
      <label>Message:<br />
        <textarea name="Message" id="Message" cols="50" rows="7"></textarea>
      </label>
    </p>
    <p>
    <label>
      <input name="Button" type="Submit" class="submit-button" id="button" value="Send"/>
    </label>
  </p>
  </form>
</div>
</div>

</div>


</div>
<footer>
<div class="footer-nav">
  <div class="Down1">
    <ul> <h1>O Nas</h1>
      <li><a href="index.html">Kim Jesteśmy</a></li>
      <li><a href="Love.html">Historia</a></li>
      <li><a href="x">Programy</a></li>
      <li><a href="x">Fotografia</a></li>

    </ul>
  </div>

  <div class="Down2">
    <ul> <h1>Firma</h1>
      <li><a href="index.html">Projekty</a></li>
      <li><a href="Love.html">Marketing</a></li>
      <li><a href="x">Blog</a></li>
      <li><a href="x">Praca</a></li>
  </ul>

  </div>
  <div class="Down3">
    <ul> <h1>Wsparcie</h1>
      <li><a href="index.html">FAQ</a></li>
      <li><a href="Love.html">Support24</a></li>
      <li><a href="x">Regulamin</a></li>

    </ul>
  </div>
</div>

<div id="socialmedia">
  <div class="media"> <h4>Stay In Touch</h4>
    <ul>
    <li><a href="index.html"><i class="fa fa-facebook-official" aria-hidden="true"></i></a></li>
        <li><a href="index.html"><i class="fa fa-twitter" aria-hidden="true"></i></a></li>
            <li><a href="index.html"><i class="fa fa-instagram" aria-hidden="true"></i></a></li>
                <li><a href="index.html"><i class="fa fa-google-plus" aria-hidden="true"></i></a></li>
    </ul>
  </div>
</div>
<div class="sub">
  <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Mollitia, officiis. Quos velit commodi adipisci itaque amet optio aliquid vel ratione!</p>
  <form>
    <input type="Email" placeholder="Enter Email">
    <button type="Submit" class="button3">Subskrybuj</button>
  </form>
</div>
<p>Creative Technology &copy 2017</p>

</footer>

  </body>

</html>
*{
  margin: 0;
  padding: 0;

}
header{
  background-color: black;
  width: 100%;
  height: 60px;
}
header img{
color: white;
margin-left: 40px;
width: 60px;
height: 60px;
background-color: white;
}
header p{
  color: gray;
  font-size: 45px;
  margin-left: 130px;
  margin-top: -60px;
  font-family: 'Caveat', cursive;
}
header ul{
  display: flex;
  text-align: center;
  position: absolute;
  margin-top: -60px;
  right: 40px;

}
header ul li{
  list-style: none;
  font-size: 20px;
  text-decoration: none;
  border-right: 2px solid white;

}
header ul li a{
  width: 60px;
  display: block;
  text-decoration: none;
  color: white;
}
header ul li a:hover{
  background-color: pink
}

footer{
  background-color: #282e34;
  width: 100%;
  height: 400px;
  padding: 20px 30px
}
.Down1{
  width: 150px;
  height: 200px;
  background: #282e34;
  float: left;
  margin-left: 30px;


}
.Down1 ul h1{
  font-size: 25px;
  color: gray;
  margin-top: 15px;
  border-bottom: 1px ridge lightgray;
  letter-spacing: 3px;
  font-weight: lighter;

}
.Down2{
  width: 150px;
  height: 200px;
  background: #282e34;
  float: left;
  margin-left: 100px

}
.Down2 ul h1{
  font-size: 25px;
  color: gray;
  margin-top: 15px;
  border-bottom: 1px ridge lightgray;
  letter-spacing: 3px;
  font-weight: lighter;
}
.Down3{
  width: 200px;
  height: 200px;
  background: #282e34;
  float: left;
  margin-left: 100px;

}
.Down3 ul h1{
  font-size: 25px;
  color: gray;
  margin-top: 15px;
  border-bottom: 1px ridge lightgray;
  letter-spacing: 3px;
  font-weight: lighter;
}
.Down1 ul li{
  list-style: none;
  text-decoration: none;
  font-size: 15px;
  letter-spacing: 2px;
  color: white;
  margin-top: 15px;
}
.Down2 ul li{
  list-style: none;
  text-decoration: none;
  font-size: 15px;
  letter-spacing: 2px;
  color: white;
  margin-top: 15px;
}
.Down3 ul li{
  list-style: none;
  text-decoration: none;
  font-size: 15px;
  letter-spacing: 2px;
  color: white;
  margin-top: 15px;
}
.Down1 ul li a{
  color: white;
  font-size: 12px;
}
.Down2 ul li a{
  color: white;
  font-size: 12px;
}
.Down3 ul li a{
  color: white;
  font-size: 12px;
}
.media{
  width: 50%;
  height: 100px;
  background-color: #282e34;
  padding-top: 70px;
}
.media ul{
  display: flex;
  text-align: center;
  position: absolute;
  margin-left: 280px;
  margin-top: -45px
}
.media ul li{
  background: #282e34;
  list-style: none;
  font-size: 30px;
  margin: 15px;
}
.media ul li a{
  width: 60px;
  color: gray;
}

.media h4{
  font-size: 35px;
  font-weight: lighter;
  color: gray;
  margin-top: -30px;
  margin-left: 28px
}
.sub{
  width: 480px;
  height: 320px;
  background-color: #282e34;
  float: right;
  margin-top: -320px;
}
.sub p{
  font-size: 25px;
  color: gray;
  margin-top: 25px;
}
input{
  width: 250px;
  height: 30px;
  margin-left: 120px;
  position: absolute;
  margin-top: 30px
}
.button3{
  font-size: 20px;
  background-color: transparent;
  margin-top: 80px;
  margin-left: 190px;
  position: absolute;
  border: solid white;
  border-radius: 5px;
  color: gray;
  padding: 5px;
}
footer p{
  color: pink;
  font-size: 15px;
  text-align: center;
  font-weight: lighter;
  font-family: 'Jura', sans-serif;
  margin-top: 40px;
  margin-left: 40px;
  opacity: 0.5
}
.image{
  background-image: url("../img/img9.jpeg");
  width: 100%;
  height: 100vh;

}
.contact-box{
  width: 1000px;
  height: 80vh;
  background-color: black;
  opacity: 0.5;
  margin-left: 150px;
  top: 50px;
  position: relative;
  color: white;
}
#contact{
  text-align: center;
  padding: 5px;
}

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 sierpnia 2017 przez Bartek Leoniak Nowicjusz (160 p.)
body {
    background-image: url("../img/img9.jpeg");
    height: 100vh;
  }
  a {
    text-decoration: none;
    width: 100%;
    height: 100%;
    text-align: center;
    display: block;
    color: #fff;
  }
  a:hover {
    color: #5bc0de;
  }

  nav {
    background-color: #000;
    width: 100%;
    height: 60px;
  }
  nav img {
    color: #fff;
    margin-left: 40px;
    width: 60px;
    height: 60px;
    background-color: #fff;
  }
  nav .navbar-brand {
    color: gray;
    font-size: 35px;
    font-family: 'Caveat', cursive;
    padding-top: 0;
    padding-bottom: 0;
    margin-right: 0;
  }
  nav ul {
    float: right;
    display: flex;
    align-items: center;
    height: 100%;
  }
  nav ul li {
    text-align: center;
    list-style: none;
    font-size: 20px;
    text-decoration: none;
    border-right: 2px solid #fff;
  }
  nav ul li:last-child {
    border-right: none;
  }
  nav ul li a {
    width: 60px;
  }

  textarea {
    resize: none;
  }
  label {
    text-align: left;
  }

  footer{
  background-color: #282e34;
  width: 100%;
  height: 400px;
  padding: 20px 30px
  }
  footer h1 {
    font-size: 25px;
    color: gray;
    border-bottom: 1px ridge lightgray;
    letter-spacing: 3px;
    font-weight: lighter;
  }
  footer li {
    background-color: #282e34;
    font-size: 15px;
    letter-spacing: 2px;
    list-style: none;
    position: relative;
    display: flex;
    flex-flow: row wrap;
    align-items: center;
    padding: .75rem 1rem;
  }
  footer li a {
    text-align: left;
  }
  .sub {
  width: 480px;
  height: 320px;
  background-color: #282e34;
  float: right;
  margin-top: -320px;
  }
  .sub p {
  font-size: 25px;
  color: gray;
  margin-top: 25px;
  }
  .button3 {
  font-size: 20px;
  background-color: transparent;
  margin-top: 80px;
  margin-left: 190px;
  position: absolute;
  border: solid white;
  border-radius: 5px;
  color: gray;
  padding: 5px;
  }
  footer p {
  color: pink;
  font-size: 15px;
  text-align: center;
  font-weight: lighter;
  font-family: 'Jura', sans-serif;
  margin-top: 40px;
  margin-left: 40px;
  opacity: 0.5
  }
  .contact-box{
  width: 1000px;
  height: 500px;
  background-color: #000;
  opacity: 0.5;
  margin-left: 150px;
  top: 50px;
  position: relative;
  color: #fff;
  }
  #contact{
  text-align: center;
  padding: 5px;
  }
  .media-col i {
    font-size: 1.75em;
  }
  a:hover .fa-facebook-official {
    color: #3B5998;
  }
  a:hover .fa-twitter {
    color: #1dcaff;
  }
  a:hover .fa-instagram {
    color: #8a3ab9;
  }
  a:hover .fa-google-plus {
    color: #d34836;
  }
<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
  <meta charset="utf-8">
  <meta name="description" content="OPIS"/>
  <meta name="keywords" conent="slowo klucz">
  <meta http-equiv="X-UA-Compatible" conent="IE=edge,chrome=1">
  <meta name="viewport" content="width=device-width,initial-scale=1.0">

  <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Caveat" rel="stylesheet">
  <link href="https://maxcdn.bootstrapcdn.com/font-awesome/4.7.0/css/font-awesome.min.css" rel="stylesheet">
  <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Cinzel" rel="stylesheet">
  <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Jura" rel="stylesheet">
  <link rel="stylesheet" href="https://maxcdn.bootstrapcdn.com/bootstrap/4.0.0-alpha.6/css/bootstrap.min.css" integrity="sha384-rwoIResjU2yc3z8GV/NPeZWAv56rSmLldC3R/AZzGRnGxQQKnKkoFVhFQhNUwEyJ" crossorigin="anonymous">
  <link rel="stylesheet" href="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/animate.css/3.5.2/animate.css" />
  <title>Example</title>
</head>
<body>

<nav>
  <div class="navbar-brand">
    <img src="img/img1.png">
    Duke Kennen
  </div>
    <ul>
      <li><a href="Index.html"><i class="fa fa-home" aria-hidden="true"></i></a></li>
      <li><a href="Love.html"><i class="fa fa-heart-o" aria-hidden="true"></i></a></li>
      <li><a href="Info.html"><i class="fa fa-info" aria-hidden="true"></i></a></li>
      <li><a href="Contact.html"><i class="fa fa-envelope-o" aria-hidden="true"></i></a></li>
      <li><a href="x"><i class="fa fa-globe" aria-hidden="true"></i></a></li>
    </ul>
</nav>
 
<div class="contact-box">
  <form name="contact" method="post" action="form-processing.php">
    <div class="form-group">
      <label for="Name">Name:</label>
      <input class="form-control" name="Name" type="text" id="FName" size="10">
    </div>
    <div class="form-group">
      <label for="Email">Email:</label>
      <input class="form-control" name="Email" type="text" id="Email" size="48">
    </div>
    <div class="form-group">
      <label for="Message">Message:</label>
      <textarea class="form-control" name="Message" id="Message" cols="50" rows="7"></textarea>
    </div>
    <div class="form-group">
      <input name="Button" type="submit" class="btn btn-primary form-control" id="button" value="Send"/>
    </div>
  </form>
</div>

<footer>
  <div class="row">
    <div class="col-2">
      <ul class="list-group">
        <h1 class="list-group-item-heading">O Nas</h1>
        <li><a href="index.html">Kim Jesteśmy</a></li>
        <li><a href="Love.html">Historia</a></li>
        <li><a href="x">Programy</a></li>
        <li><a href="x">Fotografia</a></li>
      </ul>
    </div>
    <div class="col-2">
      <ul class="list-group">
        <h1 class="list-group-item-heading">Firma</h1>
        <li><a href="index.html">Projekty</a></li>
        <li><a href="Love.html">Marketing</a></li>
        <li><a href="x">Blog</a></li>
        <li><a href="x">Praca</a></li>
      </ul>
    </div>
    <div class="col-2">
      <ul class="list-group">
        <h1 class="list-group-item-heading">Wsparcie</h1>
        <li><a href="index.html">FAQ</a></li>
        <li><a href="Love.html">Support24</a></li>
        <li><a href="x">Regulamin</a></li>
      </ul>
    </div>
    <div class="col-2">
      <ul class="list-group">
        <h1 class="list-group-item-heading">Stay In Touch</h1>
        <div class="row mb-3 mt-3">
          <div class="col-6 media-col"><a href="index.html"><i class="fa fa-facebook-official" aria-hidden="true"></i></a></div>
          <div class="col-6 media-col"><a href="index.html"><i class="fa fa-twitter" aria-hidden="true"></i></a></div>
        </div>
        <div class="row">
          <div class="col-6 media-col"><a href="index.html"><i class="fa fa-instagram" aria-hidden="true"></i></a></div>
          <div class="col-6 media-col"><a href="index.html"><i class="fa fa-google-plus" aria-hidden="true"></i></a></div>
        </div>
      </ul>
    </div>
  </div>
<div class="sub">
  <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Mollitia, officiis. Quos velit commodi adipisci itaque amet optio aliquid vel ratione!</p>
  <form>
    <input type="Email" placeholder="Enter Email">
    <button type="Submit" class="button3">Subskrybuj</button>
  </form>
</div>
<p>Creative Technology &copy 2017</p>
 
</footer>
 
</body>
</html>

"Troszkę" zmieniłem Twój układ strony (za przeproszeniem). Zauważyłem, że korzystałeś z Bootstrapa (przynamniej go zaincludowałeś) tak więc używałem podstawowych klas lub uzupełniałem własnymi

Kilka uwag na przyszłość (jako młody samouk :P)

1. Proponuję rozpocząć naukę od wnikliwej analizy całego CSS, od podstaw do CSS3, flexboxów itp. Potem wejdź w Bootstrapa (nie mówię, że robisz źle korzystając, ale pozwala to na jeszcze lepsze pisanie kodu)

2. Uwagi optymalizacyjne itp itd

- Nie includuj za dużo elementów - naliczyłem z 3 pliki css i 3 fonty. Zwiększa to czas wczytywania strony.

- jeśli robisz samemu style, pamiętaj żeby precyzować - mam tu na myśli np. background-color zamiast background - jeśli oczywiście deklarujesz tylko kolor - odnoszenie się do konkretnego elementu zmniejsza czas renderowania.

- #000 zamiast black #fff zamiast white. Wciąż nie jest to chyba udowodnione, ale z długiej lektury wychodzi na to że hexa jest szybciej obsługiwane + jeden znak mniej :D

- staraj się unikać ustawiania wartości na sztywno - szerokość 1000px, itp itd. więcej nauczysz się kiedy wejdziesz w całe RWD (responsywność), a wtedy to już *****.

- struktura HTML - nie wiem ile niepotrzebnych znaczników usunąłem, nie wiem z iloma źle zastosowanymi się znalazłem, ale myślę, że "internety" i tutoriale pomogą (ewentualnie lintery).

- elementy z dupy (przykro mi ale taka prawda. Jak patrzę na "sub", który z tego co wiem nie powinien być stosowany tak jak został. + kompletnie nie wiem co autor miał na myśli robiąc go (to miał być sidebar czy co? Nie mam pojęcia dlatego tego nawet nie dotknąłem, bałem się że mnie ugryzie)).

- Ale każdy uczy się na błędach, a od czegoś trzeba zacząć.

Mam nadzieję, że się przydało cokolwiek stąd. Good Luck

komentarz 25 sierpnia 2017 przez flewMaster Nowicjusz (190 p.)

Dziękuję bardzo za wskazówki, powinienem zacząć od flexa faktycznie. Boostrapa zrobiłem pod slidera i animate ale to w poprzednich zakładkach. Na każdą podstronę robię oddzielną zakładkę css ponieważ chciałbym tylko header i stopkę a całą zawartość w środku po prostu zmienić. Co do sztywności 1000px przeważnie robię szerokość 100% ewentualnie vw zawsze mógłbym użyć 80% całej strony ale jak mowie nie miałem pojęcia co jest nie tak wiec zmieniałem co mogłem. Nie rozumiem dlaczego użyłeś 'col-2' później row mb-3 mt-3" i miedzy ikonkami samo raw i 'col-6'-czarna magia, właśnie chciałem żeby wszystkie socialmedia były na samym dole a nie jako następna lista menu i bez hoveru :P Pozdrawiam!

komentarz 26 sierpnia 2017 przez Bartek Leoniak Nowicjusz (160 p.)
social media zrobiłem bardziej pod siebie (ładnie wyglądało). Obecnie polecam faktycznie naukę bez frameworków i gotowych bibliotek. Proponuję zrobić tak jak ja kiedyś:

Naukę zacząłem od czystego HTML (jeszcze w gimnazjum [4lata temu]). Ale wiadomo czego tam uczą :D Tak więc czysty HTML. Później powolne ogarnianie CSS - głównie znajomość angielskiego.

Obecnie w realniach HTML5 i CSS3 (szczególnie tego) no trzeba iść w tym kierunku - czyli nie robić wszystkiego divami, skoro są przeznaczone sekcje nav i footer (ciągle walczę z tym nałogiem :P).

Kiedy potrafisz już samemu zrobić stronę, która wygląda zajefajnie na desktopie (np. 1920 1080), to wtedy przybijasz sobie piątkę i mówisz - umiem.

Następnie javascript (przydatne w pewnym stopniu). Polecam zacząć naukę od jQuery, o wiele łatwiej rozumie się składnię i nie trzeba zbytnio myśleć (choć zależy to od projektu [weź znajdź li, dziecka dziecka ojca ojca ojca ojca - bywały i takie wyszukiwania (ale tego się dowiesz)].

Proponuję to robić projektami, po kolei. Myślisz jaki projekt najlepiej pozwoli ci się czegoś nauczyć. Ja jQuery uczyłem się robiąc mini-gry - tictactoe, szubienica, nonogramy, zgadnij liczbę (to obowiązkowo pierwszy projekt - bardzo łatwe), saper.

Kiedy znasz już BARDZO dobrze html i css i w jakimś stopniu jQuery, możesz zacząć ogarniać inne biblioteki czy frameworki (bootstrap 4 może w końcu dostanie porządny tutorial, bo się obijają autorzy. Na oficjalnej stronie stare tutoriale. WSTYD), angularJS, animateCSS itp itd.

Wszystko małymi kroczkami.

PHP i MySQL polecam dopiero po znajomości HTML, CSS i zaawansowane jQuery. (chyba że prosty PHP). Pozdrawiam, w razie czego proszę pisać, może będę w stanie w czymś pomóc (pomoc w projektach i nauce też jest fajna <3).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 241 wizyt
pytanie zadane 13 września 2017 w HTML i CSS przez Radek Begej Użytkownik (580 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 168 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2019 w PHP przez dawid17 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 295 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2018 w PHP przez uszk Użytkownik (630 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...