• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

problem z płynnym przewijaniem do menu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
262 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2017 w JavaScript przez madis Użytkownik (540 p.)

Cześć wszystkim.

Mam taki problem, stworzyłem stronę internetową w której  płynne przewijanie w menu.

Ma przesuwać do pod strony. Kiedy wrzucam na serwer stronę, to płynne przewijanie nie działa, a gdy przeglądam ja na swoim lokalnym komputerze to przewijanie w menu działa prawidłowo. Nie rozumiem, dlaczego tak się dzieje 

LINK DO STRONY www.arkomadi.pl 

POMOCY

 

tu podaje kod html

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
 <meta charset="utf-8" />
 <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0, user-scalable=no">
<title>Arkomadi- Portfolio</title>
<meta name="description" content="portfolio webowe Arkadiusz Madera tworzenie stron www zgodnie z standardem html5 css3 organizacji W3C ">
<meta name="keywords" content="programowanie,strony www,pasja ,informatyka html5,css,css3,koder,Arek Madera">
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1">
<link rel="stylesheet" href="style.css">
<link rel="stylesheet" href="css/fontello.css">
<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Lato&amp;subset=latin-ext" rel="stylesheet">
 <script>
  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
  })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga');
  ga('create', 'UA-94022302-1', 'auto');
  ga('send', 'pageview');
</script>
<!--[if lt IE 9]>
    <script src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/html5shiv/3.7.3/html5shiv.js"></script>
<![endif]-->
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.0/jquery.min.js"></script>
<script src="jquery.scrollTo.min.js"></script>
<script>
		jQuery(function($)
		{
			//zresetuj scrolla
			$.scrollTo(0);
			
			$('#link1').click(function() { $.scrollTo($('#kontakt'), 2000); });
			$('#link2').click(function() { $.scrollTo($('#oferta'), 2000); });
			$('#link3').click(function() { $.scrollTo($('#o-mnie'), 2000); });
			$('#link4').click(function() { $.scrollTo($('#projekty'), 2000); });
			$('#link5').click(function() { $.scrollTo($('#top'), 2000); });
			$('.scrollup').click(function() { $.scrollTo($('body'), 2000); });

		}
		);
		//pokaż podczas przewijania
		$(window).scroll(function()
		{
			if($(this).scrollTop()>300) $('.scrollup').fadeIn();
			else $('.scrollup').fadeOut();		
		}
		);	
</script>
</head>
<body id="top">
    
	<header class="page-header">
	<div class="scrollup"></div>
		<section class="menu">
		<a href="index.html"><img src="img/logo.png"></a>
			<div style="clear:both";></div>
		</section>
	<nav class="menu-links">
		<ul>
			<li><a id="link1" href="#">Kontakt</a></li>
            <li><a id="link2" href="#">Moja oferta </a></li>
            <li><a id="link3" href="#">O mnie </a></li>
            <li><a id="link4" href="#">soc</a></li>
            <li><a id="link5" href="#">Strona główna</a></li>   
			<div style="clear:both";></div>
		</ul>
	</nav>
	</header>
		<main>
			<article>
                <section >
			     <div class="container">
				<header> 
                   <h1 id="projekty">projekty</h1>
            </header>	
		        <div class="photo">
		            <figure>
		              <a href="szablony/01/index.html" target="_blank"><img src="szablony/01/img/1.jpg" alt=""></a> 
		            </figure>
		              <figcaption>kliknij na szablon 1</figcaption>
		        </div>
		        <div class="photo">
		            <figure>
		            <a href="szablony/02/index.html" target="_blank"><img src="szablony/02/img/2.jpg" alt=""></a> 
		            </figure>
		            <figcaption>kliknij na szablon 2 </figcaption>
		        </div>
		        
		        <div class="photo">
		            <figure>
		              <a href="szablony/03/index.html" target="_blank"><img src="szablony/03/img/3.jpg" alt=""></a> 
		            </figure>
		            <figcaption>kliknij na szablon 3</figcaption>
		        </div>
		        <div class="photo">
		            <figure>
		              <a href="szablony/04/index.html" target="_blank"><img src="szablony/04/img/4.jpg" alt=""></a> 
		            </figure>
		            <figcaption>kliknij na szablon 4 </figcaption>
		        </div>
		        <div class="photo">
		            <figure>
		              <a href="szablony/05/index.html" target="_blank"><img src="szablony/05/img/5.jpg" alt=""></a> 
		              <figcaption>kliknij na szablon 5 </figcaption>
		            </figure>
		            </div>
	</div>	
</section>
          <section>
			     <div class="container">
				<header> 
                   <h1 id="o-mnie">o mnie</h1>
            </header>
               <div class="myimg">
                   <img src="img/about.jpg" alt="Arkadiusz madera autor witryny ">
            </div>
                <div class="mytxt">
                    Nazywam się Arkadiusz Madera.
				    Od kilku lat interesuję się tworzeniem stron internetowych, które tworzę w oparciu 
				    o podstawowe oraz	 najbardziej znane technologie jakimi są html i css.
				    Swoją pierwszą stronę internetową stworzyłem w 2006r, a ich kreowanie to niezwykle ciekawe i rozwijające hobby.
    				Mam nadzieję, że tym krótkim wpisem zachęciłem Państwa do zapoznania się z moim portfolio webowym. 
				    Pozdrawiam Arkadiusz Madera
            </div>
       
	</div>		
</section>
          <section>
			     <div class="container">
            <header> 
                   <h1 id="oferta">oferta</h1>
            </header>
            <ol>
		      
            <li>
                 WYKONYWANIE STRON WWW, W TECHNOLOGII HTML5, CSS, CSS3.
             </li>
          
            <li>
                  TWORZENE PROJEKTÓW, ELEGANCKICH ORAZ PRZYJAZNYCH DLA UŻYTKOWNIKÓW.
            </li>
          
              <li>
                    MOŻLIWOŚĆ PRZEBUDOWY JUŻ GOTOWEJ STRONY ZGODNIE Z PAŃSTWA OCZEKIWANIAMI
                </li>
                
            </ol>
	</div>		
</section>
        
          <section class="sociallink">
			 <div class="container">
            <header> 
                   <h1 id="kontakt">zapraszam na :</h1>
            </header>	
            <a href="https://plus.google.com/114028728965516519590" target="_blank"> <i class="icon-gplus"></i></a>
            <a href="https://twitter.com/arekmadera?lang=en" target="_blank"><i class="icon-twitter"></i></a>  
            <a href="https://web.facebook.com/?_rdc=1&_rdr" target="_blank"><i class="icon-facebook"></i></a>
	</div>		
</section>
         <section>
			     <div class="container">
				<header> 
                   <h1 id="kontakt">kontakt</h1>
            </header>	
		        <div id="formularz">
				<form method="post" action="kontakt.php">
    		    <label>Imię i nazwisko</label>
                <input name="name" placeholder="podaj swoje imię i nazwisko" required>
                <label>podaj tel</label>
               <input type="tel" name="tel" placeholder="601-102-203" pattern="[0-9]{3}-[0-9]{3}-[0-9]{3}" required>
                <label>Email</label>
                <input name="email" type="email" placeholder="podaj swój email" required>
                <label>Wiadomość</label>
                <textarea name="message" placeholder="Napisz tu wiadomość" required></textarea>
                <input id="submit" name="submit" type="submit" value="Wyślij">
            </form>
        </div>
	</div>		
</section>
        
			</article>
			<footer>
				2017 &copy; Arkadiusz Madera-Programista webowy zapraszam do współpracy.
				<a href="mailto:kontakt@arkomadi.pl" class="mail">kontakt@arkomadi.pl</a>
			</footer>
	</main>
</body>
</html>

 

kod css 

*
{
	margin:0; padding:0;
}

body
{
	font-size:24px;
	margin:0;
	padding:0;
    font-family: 'Lato', sans-serif;
	background-color:#336633;
}
/*
.page-header
{
	position:fixed;
	left:0px;
	right:0px;
	top:0px;
	z-index:100px;
}
*/
.menu
{
	float:left;
	margin-left:10px;
    padding: 10px;
}

.menu-links ul
{
	background-color:#222222;
	list-style:none;
}
.menu-links li
{
	display:inline-block;
	float:right;
	padding:10px;
}
.menu-links li a 
{
	text-decoration:none;
	color:#fff;
	background-color:#3b3b3b;
    text-align: center;
	display:block;
	margin:10px;
	padding: 10px;
	
}

.menu-links li a:hover
{
	background-color:#FF2222;
}
.sociallink
{
    text-align: center;
}
.container
{
	margin-right:auto;
	margin-left:auto;
	width:1000px;
	color:#CCCCCC;
	background-color:#2b2b2b;
	padding:80px;
	margin-top:20px;
	margin-bottom:20px;
	border-radius:20px;
	}
	
h1
	{
		margin-bottom:40px;
        text-align: left;
		border-bottom: 2px dashed #FF3333;
		text-transform: uppercase;
	}
	
footer
{
	background-color:#222222;
	padding:40px;
	color:#CCCCCC;
	text-align:center;
	font-size:30px;
	
	
}
a.mail
{
	color:#FF8822;
	text-decoration:none;
}

a.mail:hover
{
	color:#fff;
	background-color:#3b3b3b;
	
}
.myimg img
{
	width:234px;
	height:248px;
	border-radius:10px;
}

.myimg
{
	display:inline-block;
	width:140px;
	margin-right:100px;
	
	
}
.mytxt
{
	display:inline-block;
	width:590px;
}

.photo
{
     display: inline-block;
    text-align: center;
    margin: 10;
    padding: 0;
    
}
.scrollup
{
	width: 60px;
	height: 60px;
	text-decoration: none;
	background: url("img/up.png") no-repeat 0px 0px;
	position: fixed;
	right: 50px;
	bottom: 50px;
	display: none;
    cursor: pointer;
}
.photo img
{
    width: 397px;
    margin: 10px;
    margin-bottom: 10px;
    border-radius: 10px;
}

ol
{
    list-style-type:none;

}

ol  > li
{
 margin-right:20px;
margin-top:20px;
font-size:22px;
}

ol >li:before
{
    content:"☑";
	
}

#formularz {
        width:1000px; /* ustawiamy szerokość formularza */
        margin:0 auto; /* jeżeli nasz formularz ma ustawioną szerokość wyśrodkowujemy go */
        background-color:#2b2b2b; /* dodajemy kolor tła naszemu formularzowi */
        border:2px solid #FF3333; /* dodajemy obramowanie o szerokości 2px */
        border-radius:10px; /* zaokrąglamy tło naszego formularza */
		padding:20px; /* dodajemy margines wewnątrz naszego formularza */
        margin-top:20px; /* dodajemy margines gĂłrny naszego formularza */
}

    #formularz label {
    display:block;/* ustawiamy by label rozpoczynał się od nowej linii*/
    margin-bottom:5px;/* dodajemy margines dolny */
    font-weight:bold; /* pogrubiamy czcionkę */
    text-transform: uppercase; /* zamieniamy wszystkie litery na duĹźe */
    font-size:22px; /* ustawiamy wielkość czcionki */
    color:#ddd; /* ustawiamy kolor czcionki */
}

    #formularz textarea,
    #formularz input {
	padding:25px; /* dodajemy margines wewnątrz naszego pola */
	border-radius:3px; /* dodajemy zaokraglone rogi */
	border:1px solid #ccc; /* dodajemy obramowanie */
	margin-bottom:25px; /* dodajemy margines dolny */
	width:950px; /* ustalamy szerokość */
}

    #formularz input#submit {
	width:1000px; /* ustalamy szerokość */
	cursor:pointer; /* zmieniamy kursor */
	margin-bottom:0px;/* resetujemy margines dolny */
	background-color:#4b4b4b;
	color:#fff;
	font-size:22px;
	text-transform:uppercase;
	
}
#formularz input#submit:hover
{
    background-color: #FF3333;
}

#formularz p.copy {
	color:#dddddd; /* ustawiamy kolor czcionki */
	margin-bottom:0px; /* resetujemy margines dolny */
	font-size:20px; /* ustawiamy rozmiar czcionki */
	text-align:center; /* wyśrodkowywujemy tekst */
}

#formularz p.copy a {
	color:#dddddd;/* ustawiamy kolor czcionki */ 
	text-decoration: none; /* usuwamy podkreślenie linku */
	font-weight:bold; /* pogrubiamy czcionkę */
	
}  
P{
	text-align:center;
	margin-bottom:20px;
 color: #dddddd;
}





 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez Kamil Łydka Stary wyjadacz (13,600 p.)

F12 --> Console

i masz parę błędów, które powinny Ci coś podpowiedzieć:

X GET http://www.arkomadi.pl/jquery.scrollTo.min.js 

czyli nie załączył Ci się funkcja: jquery.scrollTo.min.js , po prostu go nie ma na serwerze. 

$.scrollTo is not a function

No skoro nie masz jquery.scrollTo, to nie ma też funkcji $.scrollTo

 

Pytanie.

Czy na pewno wrzuciłeś ową funkcję na swoją stronę? :)

<script src="jquery.scrollTo.min.js"></script>

No chyba nie, bo podałeś tylko nazwę pliku, a pewnie go tam nie ma. Dołącz tak:

<script src="//cdn.jsdelivr.net/jquery.scrollto/2.1.2/jquery.scrollTo.min.js"></script>

Link mam stąd: https://github.com/flesler/jquery.scrollTo#using-a-public-cdn

0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2017 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)

Zdajesz sobie sprawę, że Twoje menu bez javascriptu w ogóle nie zadziała?
Zrób to tak jak nakazano, czyli dodaj do linków w href prawidłowe odnośniki do kotwic (id)  <a href="#kontakt">Kontakt</a>

Natomiast samo scrolowanie możesz zrobić tym skryptem w "czystym" jQuery bez dodatków:

$("a[href^='#']").click(function (e) { //łapiesz wszystkie linki które mają hash i nasłuchujesz kliknięcia 
    var target = $(this).attr('href'); //zapisujesz do zmiennej twój hash np. #kontakt
    $('html, body').animate({ 
        scrollTop: $(target).offset().top //scrollujesz do np. #kontakt czyli do id=kontakt
    }, 300); //tutaj czas animacji scrollowania
    e.preventDefault(); //zapobiegasz domyślnemu działaniu na linku
});

 

komentarz 21 sierpnia 2017 przez madis Użytkownik (540 p.)
Dziękuje wszystkim za pomoc. Okazało się że, miałem błąd w nazwie pliku js.  a inna była Ścieszka do pliku w index, teraz wszystko działa. tak jak chce :)
komentarz 22 sierpnia 2017 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
Dalej Twoja nawigacja to oszustwo, a nie działające menu na stronie.
Swoją drogą te 2 sekundy scrollowania to zdecydowanie za dużo pomijając już widoczne "smużenie" przy zjeździe strony to jest to zwyczajnie utrudnianie życia użytkownikom, którzy muszą czekać 2 sekundy aż im się łaskawie strona przesunie o 700 px, gdzie całą stronę do stopki można samemu przescrollować szybciej :)

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 659 wizyt
pytanie zadane 12 sierpnia 2015 w JavaScript przez JogiMichu Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 416 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2018 w HTML i CSS przez Bembnias Początkujący (450 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 114 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...