• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca domowa - odc.13 rekurencja, silnia i pętla for

Object Storage Arubacloud
0 głosów
711 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2017 w C i C++ przez Valmai Nowicjusz (150 p.)

Witajcie koledzy!

Szukałem ale nie znalazłem - temu zwracam się o pomoc do Was!

O ile część problemów sam rozwiązałem lub wygooglowałem o tyle z jednym problemem nie mogę sobie poradzić, mianowicie z czasem.

Coś widać robię źle, że nie mierzy mi dobrze czasu, pomożecie?

#include <iostream>
#include <time.h>
#include <cstdlib>

using namespace std;

clock_t start1, stop1;
clock_t start2, stop2;
double czas1;
double czas2;
int ile;


long double silnia1(int n)
{
    if (n==0) return 1;
    else return n*silnia1(n-1);
}


int main()
{
    long double silnia2=1;

    cout << "Z ilu wyliczyc silnie: ";
    cin >> ile;

    if (ile<0) cout<<"Nie ma silni z liczb ujemnych!!"<<endl;
    else
    {
        start1 = clock();
        cout << "Rekurencja: " << silnia1(ile) << endl;
        stop1 = clock();
        czas1 = (double)(stop1-start1) / CLOCKS_PER_SEC;
        cout <<"Czas obliczen (Rekurencja): " << czas1 << " sekund" << endl;

        start2 = clock();
        for(int i=1; i<=ile; i++)
        {
            silnia2*=i;
        }
        stop2 = clock();
        czas2 = (double)(stop2-start2) / CLOCKS_PER_SEC;
        cout << "Iteracja: " << silnia2 << endl;
        cout <<"Czas obliczen (Iteracja): " << czas2 << " sekund" << endl;
    };

    return 0;
}


 

1
komentarz 6 sierpnia 2017 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Co to znaczy, że nie mierzy Ci dobrze czasu?
1
komentarz 6 sierpnia 2017 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Inna sprawa, że użycie clock do mierzenia czasu jest słabym pomysłem: http://en.cppreference.com/w/cpp/chrono/c/clock
komentarz 6 sierpnia 2017 przez Valmai Nowicjusz (150 p.)
Tak - prawie cały czas mi 0 sekund pokazuje
komentarz 6 sierpnia 2017 przez PoetaKodu Stary wyjadacz (10,990 p.)

Po prostu dzieje się to tak błyskawicznie, że nie zajmuje prawie w ogóle czasu. Dodaj do tego jeszcze słabą dokładność clock() i masz odpowiedź.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 sierpnia 2017 przez niezalogowany
edycja 6 sierpnia 2017

Dla wartości 30 będziesz mieć zauważalną (tak mi się wydaje) różnicę przy użyciu clock'a. Jednak to co robisz jest złe i błędne. Nie ma sensu liczenia silni na liczbach zmiennoprzecinkowych - tracisz na nich dokładność więc wyniki są błędne. Dodaj sobie na początku maina:

cout << fixed;

Porównaj sobie z poprawnymi wartościami dla zakresów 20-30: link
Do tego czas rekurencji mierzysz razem z wypisywaniem wartości, a iteracje bez tego. Jak to mówi mój kolego - bez sęsu. Zawyżasz czasy rekurencji. Powinieneś mierzyć czas tylko wykonania samego algorytmu, bo wypisywanie w konsoli jest wolne. Jeżeli rozwiązanie z clock podaje wartość 0 to wykonaj daną funkcję kilka razy, lub zrób to tak jak się robi w dzisiejszych czasach (z użyciem chrono) żeby uzyskać większą dokładność.

0 głosów
odpowiedź 6 sierpnia 2017 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
template<typename Func, typename... TT>
void check_time(const string& message, Func func, TT&& ...tt) {
    using namespace chrono;
    cout << message << endl;
    auto start_time = high_resolution_clock::now();

    func(std::forward<TT>(tt)...);

    auto end_time = high_resolution_clock::now();
    cout << "Wykonanie zajęło: " 
        << duration_cast<microseconds>(end_time - start_time).count()
        << " us.\n";
}

Można tak. A jak będzie za mała rozdzielczość, argument powtórzeń dodasz sam.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 378 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 984 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2018 w C i C++ przez Shimeo7 Obywatel (1,910 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 259 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2018 w HTML i CSS przez Sebastian94 Nowicjusz (140 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...