• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

onclick, a onload

Object Storage Arubacloud
0 głosów
892 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2015 w HTML i CSS przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
edycja 6 czerwca 2015 przez Pan Kulomb

Skrypt uruchamia się po dodaniu onclick="slideshow();", natomiast po zamianie na onload="slideshow();" przestaje działać. Co jest tego przyczyną?

Dodam, że skrypt wyszukuje określene elementy i zmienia ich kanał alpha.

Oto miejsce wywołania:

<div id="slideshow" onload="slideshow();">
  <img id="przed" src="img/przed.png" />
  <img id="po" src="img/po.png" />

  <div class="imgPrzed">
    <img class="img0 red" src="img/mywork.jpg" />
    <img class="img1 red" src="img/mywork2.jpg" />
  </div>

  <div id="imgPo">
    <img class="img0 green" src="img/mywork2.jpg" />
    <img class="img1 green" src="img/mywork.jpg" />
  </div>
</div>

Ten fragment kodu jest załadowywany na stronę przez jQuery.

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
A na jakim elemencie wywołujesz ten onload?
komentarz 6 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
zaktualizowałem wpis
komentarz 6 czerwca 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Spróbuj ten onload wywołać na znaczniku body.
komentarz 6 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Też nie działa.
komentarz 6 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
onload powinno załadować się po wczytaniu elementu? czy element jest najpierw załadowywany, a potem dopiero funkcja js go modyfikuje?
0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

Jeśli coś jest ładowane Ajaksem, to należy dopiero po wykonaniu się żądania Ajaksem wywołać tę funkcję.

Stąd body[onload] nie zadziała i trzeba to zrobić ręcznie

komentarz 7 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
to znaczy jak?
komentarz 7 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

Jako callback dla $.fn.load:

$('#content').load('plik.html', function()
{
    wywolujemyCoTrzeba();
});

 

komentarz 7 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
to jest lambda?
komentarz 7 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,450 p.)
Tak, to funkcja anonimowa - w JS spotykana na każdym kroku

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 484 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2019 w JavaScript przez Próbny Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 2,651 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2018 w HTML i CSS przez matizuu Obywatel (1,100 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 223 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2020 w JavaScript przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...