• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Seria i numer dowodu osobistego.

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
5,711 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2017 w Offtop przez Szahid Pasjonat (20,970 p.)
Witam. Czy podczas podpisywania umowy przez internet tzn :

- ktoś podpisuje umowe

-skanuje i wysyła emialem

-Ty odbierasz i podpisujesz i mu odsyłasz

jest konieczne podanie serii i numeru dowodu osobistego ?

Nieznana osoba prywatna mnie o to prosiła i z jednej strony rozumiem że naleleży mieć coś co weryfikuje daną osobę a z drugiej obawiam się że padanie takich danych może się źle skończyć jeśli trafię na kogoś nieuczciwego.

Wiecie coś na ten temat? Można wziąć na kogoś kredyt albo coś ?

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 2 sierpnia 2017 przez seba Dyskutant (8,900 p.)
Takie rzeczy robi się prywatnie, nigdy nie przez internet jak nie znasz osoby.
komentarz 2 sierpnia 2017 przez Szahid Pasjonat (20,970 p.)
Dlatego prywatnie
+1 głos
odpowiedź 2 sierpnia 2017 przez NaviFox Dyskutant (8,950 p.)
edycja 2 sierpnia 2017 przez NaviFox
Teoretycznie nie da się wziąć kredytu bez fizycznego posiadania dowodu. Jednak praktyka pokazuje, że jak się chce to się da. Pomysłowość ludzi z jednej strony i głupota z drugiej prowadzą czasami do zaskakujących wyników. Ale czy gdybyś dał tylko podpis to spałbyś spokojniej? Przecież do zawarcia umowy wymagany jest podpis a dane z dowodu nie to w takim razie podpis jest bardziej poufny i cenny niż numer dowodu czy seria. Z drugiej strony posiadanie podpisu i danych z dowodu wzbudza większe zaufanie. A czy gdybyś spotkał się z gościem twarzą w twarz to podałbyś mu dane z dowodu? A może transakcja bez umowy ułatwiłaby Ci życie, wtedy byłoby najlepiej nie :D ? Albo najlepiej to w ogóle nie wychodzić z domu bo przecież każdy chce Cię oszukać :D.

Problem leży jednak gdzie indziej. Gdybyś był pewny transakcji, zawieranej umowy oraz stron umowy nie stawiałbyś takich pytań a więc nie ma znaczenia co podasz w umowie. Cały proceder ujawnił twoją niepewność, która jest dowodem na potencjalnie niebezpieczną transakcję. Czy gdybyś zawierał umowę o pracę ze swoim szefem to odmówiłbyś podania takich informacji? Nie, dałbyś nawet cały dowód do skserowania i nawet by Ci powieka nie drgnęła, ponieważ nie zakładałbyś potencjalnego niebezpieczeństwa, sytuacja byłaby klarowna i oczywista. W tym przypadku taka nie jest. Jednak obawy mogą też wynikać z ignorancji. Wybór należy do Ciebie.
Za daleko w to zabrnąłeś. Pytałem po prostu czy mogę podać takie dane obcej osobie. Jakby pytał mnie szef to też bym to zakwestionował. A sprawa tyczy się wynajmu pokoju. Nie pomogłeś ale.dzięki za poświęcony czas
+1 głos
odpowiedź 2 sierpnia 2017 przez niezalogowany

Czy podczas podpisywania umowy (...) jest konieczne podanie serii i numeru dowodu osobistego ?

To zależy od umowy. 

Nieznana osoba prywatna mnie o to prosiła

Podpisujesz "cyrograf" z kimś, kogo nie znasz i komu nie ufasz + robisz to na odległość, a masz wątpliwości tylko co do podania numeru i serii DO? Pamiętaj, że nawet bez tych danych (wystarczy podpis) umowa będzie obowiązywać i w razie jakichkolwiek problemów jest ona primary skillem w sądzie.

Tak mam tylko wątpliwość to tego ponieważ umowę przeczytałem i nie mam zastrzeżeń. Boję się tylko czy ta obca mi osoba może wykorzystać moje dane w jakiś niewłaściwy sposób
0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2018 przez Doki Użytkownik (860 p.)
Seria i numer dowodu osobistego są często stosowane w umowach, żeby jednoznacznie zidentyfikować osobę będącą stroną umowy.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 750 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2021 w Sieci komputerowe, internet przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 150 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2018 w Offtop przez Paweł123 Nałogowiec (33,540 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 175 wizyt

93,437 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,671 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...