• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed C++, biblioteka cctype, isalnum

Object Storage Arubacloud
0 głosów
328 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2017 w C i C++ przez advertajment Nowicjusz (160 p.)
zamknięte 1 sierpnia 2017 przez draghan

Witam!

Korzystam z funkcji isalnum, chcę wykorzystać ją do sprawdzenia czy dana część stringa jest literą, robię to w ten sposób

if(isalnum(napis[c]))

no i w ten sposób działa, tylko że w tym momencie sprawdza mi czy dany znak jest literą, a gdy chcę zaprzeczyć temu, sprawdzić czy nie jest literą i cyfrą w ten sposób:

if(!isalnum(napis[c]))

to dostaję błąd, 'std_out_of_range...'. Precyzując potrzebuję  sprawdzić czy dany znak jest literą lub cyfrą, a jeżeli nie jest to przejść dalej. Co może być przyczyną tego błędu?

Pozdrawiam.

komentarz zamknięcia: Rozwiązane
komentarz 31 lipca 2017 przez niezalogowany
Podaj cały kod. Wyjątek std::out_of_range występuje gdy wyszedłeś z zakresu tablicy.

EDIT: Temat do zamknięcia ;)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 lipca 2017 przez advertajment Nowicjusz (160 p.)
Problem rozwiązany. Był to mój błąd w składni, użyłem pętli while, zamiast for i sprawdzany był zły znak po każdym obrocie pętli. Pozdrawiam.
0 głosów
odpowiedź 31 lipca 2017 przez bartolinciu Dyskutant (7,580 p.)
Problemem może być to, że funkcja isalnum zwraca int a nie bool. Spróbuj zrzutować wynik na typ bool i dopiero później go zanegować.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,001 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2018 w C i C++ przez urbix01 Gaduła (3,290 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 536 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 287 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2020 w C i C++ przez Flyin Początkujący (310 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...