• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP - zamówienie do piekarni, zmienne nie chcą się wyświetlić!?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
327 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2017 w PHP przez Marceli99 Obywatel (1,160 p.)

Cześć, utknąłem w pierwszej części kursu PHP, próbuję stworzyć formularz dla piekarni.

<h1>Podsumowanie</h1>
<br /><br />
<?php

  $paczkow = $_POST['paczkow'];
  $grzebieni = $_POST['grzebieni'];

  echo "<h2>$paczkow $grzebieni</h2>";

 ?>

 

<h1>Zamówienie online</h1>
<form action="order.php">
Ile pączków (0.99 PLN/szt)
<input type="text" name="paczkow" method="post" />

<br /><br />

Ile grzebieni (1.29) PLN/szt)
<input type="text" name="grzebieni" method="post" />

<br /><br />

<input type="submit" value="Wyśljj zamówienie" />
</form>

 

Niby brakuję znaczników HTML, ale nie powinno to odgrywać żadnej roli... Nie wiem czy ma to znaczenie, ale nie pracuję na xampp, tylko na własnym środowisku - zainstalowanym LEMP na Debianie 9, PHP w wersji 7.1

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 lipca 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 29 lipca 2017 przez Marceli99
 
Najlepsza

method="post" powinno być przypisane do całego formularza, czyli znacznika <form>, nie do poszczególnych inputów.

0 głosów
odpowiedź 29 lipca 2017 przez Velta Maniak (52,010 p.)

Poza brakiem method=, wyświetlasz "$paczkow $grzebieni" jako ciąg znaków. ;)

echo "<h2>".$paczkow." ".$grzebieni."</h2>";

 

komentarz 29 lipca 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Hm? Nic nie zmieniłeś, działanie będzie takie samo.
1
komentarz 29 lipca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
W PHP rozróżnia się ciągi w cudzysłowach i w apostrofach. Jeśli użyjesz cudzysłowów to pod zmienne zostanie wstawiona ich wartość, natomiast przy apostrofach wyświetlony zostanie dosłowny ciąg (np. '$zmienna').

Czasami czytałem, że apostrofy i "ręczna" konkatenacja są szybsze, bo PHP nie analizuje całego ciągu, ale szczerze mówiąc nie sugerowałbym się tak bardzo taką mikrowydajnością. Jeśli miałbyś stworzyć bardzo długi ciąg, gdzie faktycznie mogłoby to mieć znaczenie to zastanowiłbym się, czy na pewno aplikacja jest dobrze zaprojektowana, że wymaga bardzo długich (i podatnych na błędy) ciągów...

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 456 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2015 w PHP przez Krystian Jędrzejczyk Użytkownik (600 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 558 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 1,487 wizyt
pytanie zadane 7 października 2020 w HTML i CSS przez Stefan ze Złotoryjec Nowicjusz (160 p.)

92,578 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,653 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...