• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Specjalizacja w ramach Front Endu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
209 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez kralcz88 Obywatel (1,810 p.)
Cześć!

Mam pytanie do Was. Zastanawiałem się ostatnio czy we froncie jest jakaś specjalizacja na której warto się skupić? Ogólnie front end to dużo technologii i narzędzi. Ale czy praktykuje się takie rozwiązanie, że wybieram tylko jeden aspekt i staram się być ninja z tej jednej dziedziny? Np. ktoś jest tylko specjalistą od Canvas, ktoś od React, itp.

Może mógłby ktoś coś zasugerować? :)
3
komentarz 28 lipca 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Zanim zostaniesz ninja w jakimś frameworku to pewnie już nikt z niego nie będzie korzystał. Typowy frontend jest typowy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
komentarz 28 lipca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Akurat canvas w żadnym razie nie jest alternatywą dla React, to dwa zupełnie różne zagadnienia.

Patrząc po ofertach pracy to widać wyraźne rozróżnienie na firmy szukające React, takie od Angulara i od "czystego" JS, ale tutaj głównie jest to node + Front JS.

Niezależnie od wybranej technologii myślę, że mimo wszystko powinieneś dobrze poznać HTML 5 (z jego API), CSS i czysty JS. Dopiero wtedy weź się za np. React. Angulara ja osobiście niezbyt lubię (choć i nie znam go za dobrze) ale React jest całkiem fajny (aktualnie robię małego crm dedyka właśnie w node + MySQL back-end + react front  i odpowiada mi taki zestaw).

Pozdrawiam
komentarz 28 lipca 2017 przez kralcz88 Obywatel (1,810 p.)
Czyli wniosek jeden, trzeba być na zaznajomionym ze wszystkimi technologiami front end i co najważniejsze, cały czas trzeba być na bieżąco ?
komentarz 28 lipca 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Skup się na dobrym zrozumieniu JS wraz ze wzorcami, później ogarnięcie jakiegoś frameworka to nie będzie problem.
komentarz 28 lipca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
i tak i nie, jeśli zaczynasz przygodę z frontem  i chcesz iść w narzędzia powszechnie wymagane przez pracodawców to wg mnie wybierz jedno, albo React, albo Angular (albo oczywiście coś innego) i skup się na jednym ale porządnie.

Do tego mimo wszystko warto liznąć co nie co z backendu PHP albo node.

Ale na sam początek jak @kubaap napisał poznaj dobrze JS.
komentarz 28 lipca 2017 przez kralcz88 Obywatel (1,810 p.)
Dzięki za odpowiedzi. Już co nie co umiem, znam.w miarę dobrze html, css i js. Ale nie radzę sobie z zadaniami gdy muszę stworzyć dynamiczna stronę, wykorzystująca pliki json z danymi, które mają się wyświetlać po kliknięciu na dany element strony. Aktualnie szukam swojej pierwszej pracy jako junior i ostatnio tego typu zadanie dostałem podczas rekrutacji.

Jak się za to zabrać? Znacie jakieś materiały warte polecenia?

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 154 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2020 w C i C++ przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 895 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 181 wizyt
pytanie zadane 27 października 2016 w C i C++ przez sofnir Gaduła (4,690 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...