• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy tylko ja mam problemy z CSS?

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
843 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2015 w HTML i CSS przez Termi1878 Nowicjusz (190 p.)
Witam, czy tylko ja mam problemy z nauką CSS? Chodzi mi o upiększanie strony jak to pokazał P. Mirosław Zelent w swoim odcinku oraz udostępnił zrzut ekranu z zapisem właściwości CSS. HTML łatwo się uczę, ale z CSS to nie wiem jak się za to zabrać, czy trzeba wykuć na pamięć kiedy trzeba użyć padding, albo czegoś innego? Oraz nie wiem czy dalej trenować te CSS czy pójść dalej z kursem. Jak to wygląda u Was? Chcę się nauczyć HTML i CSS, bo później przeszedłbym na jScript.

9 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,530 p.)
JS obecnie nie jest powiązany ściśle z HTML i CSS i osobiśćie nie widzę powodu, dla którego trzeba znać HTML i CSS, żeby pisać w JS.

JS to obecnie język ogólnego użytku, który równie dobrze można wykorzystać do pisania programów konsolowych.
komentarz 6 czerwca 2015 przez Termi1878 Nowicjusz (190 p.)
Okej, dziękuję.
komentarz 6 czerwca 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Zamień "kradłem" na inspirowałem się - lepiej brzmi. ;)
komentarz 6 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,530 p.)
Nie, ale to serio była kradzież ;) Namierzałem interesujący mnie element i Firebugiem wyciągałem style i kopiowałem do siebie, by dalej przerabiać itd. Oczywiście tego typu rzeczy nigdy nie opuściły dysku mojego komputera - służyły mi jedynie do nauki i eksperymentowania.
komentarz 6 czerwca 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
No, ale dalej przerabiałeś czyli według mnie nie była to 100% kradzież, co najwyżej zerkłeś sobie na kod i "zrobiłeś" coś podobnego. Strony 1:1 chyba nie zrobiłeś, nie? :D
komentarz 6 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,530 p.)
1:1 też robiłem, ale to wówczas ściągałem darmowy szablon, usuwałem kod CSS i HTML i próbowałem odtworzyć.

Ale fakt - takich z netu nigdy nie robiłem 1:1
+2 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Jak masz problemy z uczeniem się CSS to daruj sobię JavaScript. To jest dopiero dziwny język. Mówi to poczatkujący koder C++.
komentarz 6 czerwca 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Czy porąbany ? Nie, ale czy specyficzny ? Trochę tak
komentarz 6 czerwca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Każdy język jest specyficzny. Ale JS troche bardziej specyficzny.
komentarz 6 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,530 p.)
+2 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2015 przez Pieniek Gaduła (3,330 p.)
edycja 6 czerwca 2015 przez Pieniek

Do opanowania css potrzebna jest praktyka i tyle nie ma tu niczego z czym sobie można nie poradzić. Wkuwać parametrów na pamięć nie ma sensu z czasem je zapamiętasz po prostu pisz strony i z czasem wszystko pójdzie do przodu : )

A jeśli na razie masz dosyć css zrób sobie przerwe i poucz się js za jakiś czas jak wrócisz do css-ka będzie Ci lepiej szło

Jeszcze co do parametru padding łap to: padding
też na początku nie łapałem o co chodzi 

A wgl co do nauki css to polecam fajną stronkę jeśli angielski to dla Ciebie nie problem (choć pisana jest bardzo prostym językiem i można trochę podłapać na przyszłość nawet jak nie jesteś obeznany z angielskim ):  http://www.codecademy.com/

+2 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Jeśli bieżesz się za webmasterkę to i tak cię ten CSS nie ominie, więc według mnie nie ma sensu go odpuszczać.
0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2015 przez Termi1878 Nowicjusz (190 p.)
Czyli nie każda osoba ma problem jak ja? To jak ktoś uczy się w CSS, to jak sobie z tym radzi? Trzeba to wszystko zapamiętać, czy jest na to inny sposób. A skoro javascript nie trzeba to po HTML i CSS musiałbym się czymś zająć, więc myślałem na javą oraz PHP.
komentarz 6 czerwca 2015 przez mac-rum Użytkownik (610 p.)
Robisz kursy CSS aż do skutku :) Ja też miałem problem i po prostu trzeba klepać kod i klepać.. Po jakimś czasie zapamiętujesz coraz więcej, a jak czegoś nie wiesz, szukasz. Jak sie uczyć? Wpisz w google coś tam w stylu "simple www webdesign inspiration" (zeby strony nie były zbyt skomplikowane i wybierz jakąkolwiek i sprobuj zakodować taką samą. Po kilku próbach zaczniesz ogarniać CSS.
komentarz 6 czerwca 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Nie wkuwaj na pamięć, jak czegoś nie wiesz/zapomniałeś do zerknij do ściągawki - dokumentacji, jakiś stronek gdzie są wypisywane właściwości. Nie ma sensu uczyć się na pamięć.
komentarz 6 czerwca 2015 przez Termi1878 Nowicjusz (190 p.)
Czyli mogę normalnie ruszyć dalej z kursem czy zatrzymać się w tym miejscu gdzie mam problem i klepać kod dopóty nie załapię?
0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2015 przez niezalogowany
Hm, no nie wiem, jak już napisałem w paru miejscach (ostatnio w tym https://forum.pasja-informatyki.pl/27259/wasze-strony-internetowe ) CSS jest według mnie najprostszym co może być. Przecież to tylko nazwa obiektu i edycja jego wyglądu i tyle! Jeśli nie radzisz sobie za bardzo z CSS-em, to na razie nie ucz się JavaScript'u, to to już w ogóle jest programowanie, a nie upiększanie ;)
0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2015 przez SebastianGomularz Dyskutant (9,370 p.)
Css jest łatwy wystarczy wiedzieć jak potrzebne komponenty użyć na swojej stronie a nauczysz się tego robiąc sobie proste strony które nie muszą opuszczać twojego komputera.Ja na początku też miałem problem z praktycznym pisaniem ale otwierałem sobie stronę z elementami języka i pisałem a do nauki polecam ci też kursy z Khan Academy
komentarz 6 czerwca 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
CSS niekoniecznie jest prosty. Przy złożonych layoutach... Ale tak, ogólne zasady znamy.
0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Ja najbardziej uczę się CSS podczas robienia stron. Mam problem, rozwiązuję go i często zapamiętuję jak to zrobiłem.
0 głosów
odpowiedź 7 czerwca 2015 przez niezalogowany
Moim zadaniem do CSS potrzebna jest tylko wyobraznia, jezeli sobie wyobrazisz swoja strone, to przekodzenie tego to juz nie problem, przynajmniej ja tak mam.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 232 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2017 w HTML i CSS przez matir85 Bywalec (2,410 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 1,590 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2017 w Offtop przez Abachaczi Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 287 wizyt
pytanie zadane 15 października 2016 w HTML i CSS przez mareczek87 Początkujący (250 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...