• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prosze o wytłumaczenie mi krótkiego kodu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
208 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2017 w C i C++ przez barti22062 Początkujący (370 p.)

Witam jestem na 10lekcji Mirosława Zelenta w c++. Jest ona o wskaźnik, podczas jednego z zadań które wykonywał nie rozumiem paru linij kodu.

Chciałbym dowiedzieć się co się dzieje w tej pętli for, czemu tablica[i] jest równa i oraz resztę jej treści.

 

//Tu jest zarezerwowanie pamięci tymczasowo
    int *tablica;
    tablica=new int [ile];

    //zaczyna odliczać się czas
    start = clock();
    //CO SIĘ DZIEJE W TEJ PĘTLI
    for (int i=0; i<ile; i++)
    {
        tablica[i]=i;
        tablica[i]+=50;
    }
    stop = clock();
    czas = (double)(stop - start) / CLOCKS_PER_SEC;
    cout<<"Czas zapisu (bez wskaznika): "<<czas<<" s"<<endl;

    delete [] tablica;

komentarz 19 lipca 2017 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
czego dokladnie nie rozumiesz ?

Moze powtorz lekcje z tablicam i petla for.
komentarz 19 lipca 2017 przez barti22062 Początkujący (370 p.)
Czemu tablica[i] jest równa akurat i
komentarz 19 lipca 2017 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
emmm ? co ?

Kod jest napisany w celach edukacyjnych i raczej nie ma zbytnio sensu.
komentarz 19 lipca 2017 przez barti22062 Początkujący (370 p.)
czyli tablica[i]=i mowi o tym np że jeżeli i =20 to tablica[20]=20?
komentarz 19 lipca 2017 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
no na przyklad

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 lipca 2017 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)
wybrane 21 lipca 2017 przez barti22062
 
Najlepsza

Witam,

jak możesz to twórz kod, który umożliwia podglądnięcie zmiennej. Wtedy łatwiej ogarnąć kod

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>

using namespace std;

int main()
{
    int ile;
    cin >> ile;
    int *tablica;
    tablica=new int [ile];

      //CO SIĘ DZIEJE W TEJ PĘTLI
      for (int i=0; i<ile; i++)
      {
          //przypisanie wartosci indeksu do warotsci tablica[index]
          tablica[i]=i;
          cout << "Tablica[i] = " << tablica[i] << " i " << i << endl;
          //teraz wartosc tej tablicy zostanie zwiekszone o 50
          tablica[i]+=50;
          cout << "Tablica[i] = " << tablica[i] << " i " << i << endl;
      }

      delete [] tablica;
    return 0;
}

 

0 głosów
odpowiedź 19 lipca 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Wartości tablicy to będą po prostu:
50, 51, 52, 53, 54, 55, ...., 50+ile

Proces zapisywania w nich wartości to:
tablica[i] = i; //np. i = 5
tablica[i] += 50; // 5 += 50      czyli 55

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 198 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2017 w C i C++ przez Aleksander Początkujący (360 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 173 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2017 w C# przez Kamil Musial Początkujący (250 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 243 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2021 w HTML i CSS przez Posejdon Początkujący (490 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...