• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Proszę o ocenę portfolio

Object Storage Arubacloud
+1 głos
581 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2017 w Nasze projekty przez Krzysztof Rak Bywalec (2,420 p.)
Cześć,

Jeżeli macie chwilę czasu to chciałbym Was prosić o skrytykowanie mojego portfolio. Co byście w nim zmienili?

Jak dotąd nie mam na koncie większych projektów i zastanawiałem się czy jest sens chwalić się tymi, które tam umieściłem ale ponoć lepiej umieścić te, które się ma niż żadnych - czy Wy też tak uważacie? Dzięki za wszelkie porady. :)

@Edit No tak jeszcze link: http://krzysztof-rak.pl/
1
komentarz 19 lipca 2017 przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)
A gdzie link do portfolio ? :/
komentarz 19 lipca 2017 przez Krzysztof Rak Bywalec (2,420 p.)
Już dodałem :)
1
komentarz 19 lipca 2017 przez Benek Szeryf (91,010 p.)

Według mnie nie jest źle, ale bez szaleństw. To tylko moje odczucia wizualne bez analizy kodu. Nie widzę jednak źródeł aplikacji, które napisałeś. Są same screeny. Po wizycie na Twojej stronie można odnieść wrażenie, że jesteś początkujący, ale zarazem pracowity, choć nie wychodzisz spoza pudełka. Myślę, że jak ten stan nie potrwa zbyt długo, to obecnie jesteś na właściwej drodze.

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 19 lipca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
wybrane 19 lipca 2017 przez Krzysztof Rak
 
Najlepsza
<div class="row" id="footer-space">
            <div>
            </div>
            <div>
            </div>
            <div>
            </div>
            <div style="clear: both;"></div>
</div>

no takie coś to rzadko się widzi :D zrób to po bożemu

<div style="clear: both;"></div>

to też raczej słabo wygląda...zamiast tego można ustawiać różny display np inline-block, flex i da radę coś zdziałać za pomocą tego ;)

coś o ikonkach

zamiast:

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />

wystarczy samo:

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">

te pliki można spokojnie umieścić przed </body> :

<script src="js/jquery-3.2.1.min.js"></script>
<script src="js/bootstrap.min.js"></script>
  • standardowo brakuje altów dla obrazków
  • nie stylizuj po tagach, ani po id tylko po klasach
  • wystarczyło spojrzeć, jakie błędy Ci wyrzuca: link

 

+1 głos
odpowiedź 19 lipca 2017 przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)
Fajne portfolio jeśli chodzi o content, to trochę mało projektów, ale layout strony przyjemny dla oka, trochę za bardzo minimalistyczny.

Pozdrawiam!
+1 głos
odpowiedź 19 lipca 2017 przez MMM4CI3J Użytkownik (500 p.)

Tylko jeden problem, co to znaczy: ,,Dobra znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie."

Po to zostały stworzone spisy poziomów zaawansowania języka żeby nie pisać subiektywnego ,, dobra znajomość", tylko konkretnie np. Język angielski: poziom B2 (średniozaawansowany). 

 

komentarz 2 listopada 2017 przez daedhelil Użytkownik (680 p.)
Te poziomy są żałosne. Nijak mają się do znajomości języka.
+1 głos
odpowiedź 2 listopada 2017 przez daedhelil Użytkownik (680 p.)
edycja 2 listopada 2017 przez daedhelil

1. Brakuje zdjęcia.
http://krzysztof-rak.pl/img/projects/coolcrab/coolcrab%20(12).png

2. Strona jest nieresponsywna.

3. Zdjęcie na stronie głównej zajmuje 5 megabajtów - zdecydowanie za dużo. Twoja wizytówka jest zjadaczem transferu.

4. Dodałbym marginesy.

.fancy {
     padding: 60px 0;
}

5. Usunąłbym obramowanie w tych pudełkach z projektami. Brzydko to wygląda. Zostaw tylko border-radius. 

6. Spróbuj zapisać CV na białej stronie. W tej chwili nie wygląda wystarczająco estetycznie.

7. Kontakt też mógłby być na białej stronie. Czasami takie przekładanki się sprawdzają.

8. Wejdź w konsolę deweloperską. Widnieje tam komunikat o błędzie. Powinieneś to poprawić.

Uncaught TypeError: Cannot read property 'closest' of null
at HTMLDocument.document.addEventListener (browser.js:277)
komentarz 3 listopada 2017 przez Krzysztof Rak Bywalec (2,420 p.)
Dziękuję za bardzo cenne rady. Póki co dodałem padding ale 60px to chyba za dużo przynajmniej mi się tak wydaje. Zmniejszyłem też obrazek z 5MB do 500KB i usunąłem obramowanie z okienek z projektami. W konsoli nie pokazuje mi żadnego błędu mam Chrome.
komentarz 3 listopada 2017 przez daedhelil Użytkownik (680 p.)
edycja 3 listopada 2017 przez daedhelil

Ten margines dostosuj pod siebie. 

Błąd wyrzuca na Operze i jest powodowany przez reCAPTCHA.

window['__google_recaptcha_client'] = true;

Problem znika po ustawieniu wartości powyższej zmiennej na false. Pytanie tylko, czy skrypt Google zachowa sprawność.

komentarz 3 listopada 2017 przez Krzysztof Rak Bywalec (2,420 p.)
Właśnie szukałem rozwiązania ale nie mogłem znaleźć. Dzięki Wielkie :)

Niestety po ustawieniu wartości na false, okienko z reCAPTCHA w ogóle nie pojawia się na stronie.

https://support.google.com/recaptcha/answer/6223828?hl=en

Z tego linku wynika, że Opera nie jest wspierana przez google captcha, prawda?
komentarz 3 listopada 2017 przez daedhelil Użytkownik (680 p.)
Raczej to tylko wewnętrzny problem Opery. reCAPTCHA powinna działać mimo wszystko.
0 głosów
odpowiedź 2 listopada 2017 przez Krzysztof Rak Bywalec (2,420 p.)
Witam, proszę Was ponownie o ocenę mojego portfolio - jeśli macie chwilę czasu. Zrobiłem wszystko od nowa. Czy powinienem dodać bezpośredni link do github, gdzieś przy miniaturce do każdego projektu? Czy lepiej w środku przy popupie czy może i tu i tu? :) Dziękuję.

http://krzysztof-rak.pl/

Dla porównania stara wersja:

http://krzysztof-rak.pl/old/
1
komentarz 2 listopada 2017 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Jeżeli jesteś chętny to przeprowadzę code-review face2face, też studiuję na polibudzie :D tylko po poniedziałku, wtedy będę w Lublinie ;)
komentarz 2 listopada 2017 przez Krzysztof Rak Bywalec (2,420 p.)
O jaka miła niespodzianka :D Jak najbardziej, jestem chętny. Dam jeszcze o sobie znać w następnym tygodniu :)
komentarz 2 listopada 2017 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Spoko, jakby co najlepiej jakby przez wiadomość prywatną ;)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 452 wizyt
pytanie zadane 27 września 2019 w Nasze projekty przez WojtekW Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 313 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2023 w Nasze projekty przez OlekS Początkujący (280 p.)
+8 głosów
8 odpowiedzi 1,166 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2017 w Nasze projekty przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...