• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Błąd podczas kompilacji programu klienta (WinSock).

Object Storage Arubacloud
0 głosów
161 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2017 w Sieci komputerowe, internet przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
zamknięte 2 lipca 2017 przez MsMaciek123

Chce zrobić mały test programu. Napisałem do niego server w WinSocku i klienta. Lecz przy kliencie Code::Blocks wywala błąd !

Server:

#include <cstdio>
#include <cstdlib>
#include <winsock2.h>
#include <iostream>


using namespace std;

int main()
{
    WSADATA wsaData;

    int result = WSAStartup( MAKEWORD( 2, 2 ), & wsaData );
    if( result != NO_ERROR )
        printf( "Inizializacja zakonczyla sie bledem.\n" );


    SOCKET mainSocket = socket( AF_INET, SOCK_STREAM, IPPROTO_TCP );
    if( mainSocket == INVALID_SOCKET )
    {
        printf( "Blad podczas tworzenia socketa: %ld\n", WSAGetLastError() );
        WSACleanup();
    }
    sockaddr_in service;
    memset( & service, 0, sizeof( service ) );
    service.sin_family = AF_INET;
    service.sin_addr.s_addr = inet_addr( "127.0.0.1" );
    service.sin_port = htons( 27015 );

    if( bind( mainSocket,( SOCKADDR * ) & service, sizeof( service ) ) == SOCKET_ERROR )
    {
        printf( "Socket popelnil powazny blad.() failed.\n" );
        closesocket( mainSocket );
    }

    if( listen( mainSocket, 1 ) == SOCKET_ERROR )
        printf( "Blad nasluchiwania socketa.\n" );

    SOCKET acceptSocket = SOCKET_ERROR;
    printf( "Czekam na uzytkownikow...\n" );

    while( acceptSocket == SOCKET_ERROR )
    {
        acceptSocket = accept( mainSocket, NULL, NULL );
    }

    printf( "Uzytkownik polaczony.\n" );
    mainSocket = acceptSocket;


    return 0;
}

Klient:

#include <cstdio>
#include <cstdlib>
#include <winsock2.h>
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
   WSADATA wsaData;

    int result = WSAStartup( MAKEWORD( 2, 2 ), & wsaData );
    if( result != NO_ERROR )
        printf( "Inizializacja zakonczyla sie bledem.\n" );


    SOCKET mainSocket = socket( AF_INET, SOCK_STREAM, IPPROTO_TCP );
    if( mainSocket == INVALID_SOCKET )
    {
        printf( "Blad podczas tworzenia socketa: %ld\n", WSAGetLastError() );
        WSACleanup();
    }

    if( connect( mainSocket,( SOCKADDR 1 )) == SOCKET_ERROR )
    {
        printf( "Blad podczas laczenia.\n" );
        WSACleanup();
    }
    return 0;
}

Błędy:
Server: OK
Klient:
( 20 ) warning: format '%ld' expects argument of type 'long int', but argument 2 has type 'int' [-Wformat=]
( 24 ) error: expected primary-expression before '*' token
( 24 ) error: expected primary-expression before ')' token

(linia)

Proszę o pomoc!

komentarz zamknięcia: Nie mam odpowiedzi. Niepotrzebna mi już jest
1
komentarz 28 czerwca 2017 przez adrian17 Ekspert (346,900 p.)

connect( mainSocket,( SOCKADDR 1 ))

Co to jest (SOCKADDR 1)? Skąd to wziąłeś?

komentarz 29 czerwca 2017 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
komentarz 29 czerwca 2017 przez adrian17 Ekspert (346,900 p.)
To pokaż, gdzie tam coś takiego widzisz.
komentarz 29 czerwca 2017 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)

W drugim dużym napisie "Wysyłanie i odbieranie danych" kilka linijek wstecz (to pole gdzie sie pisze w C++/C żeby podświetlało składnie pisze

if( connect( mainSocket,( SOCKADDR * ) & service, sizeof( service ) ) == SOCKET_ERROR )
{
    printf( "Failed to connect.\n" );
    WSACleanup();
    return 1;
}

Tam gdzie ten mały pytajnik ma być 'v'

komentarz 29 czerwca 2017 przez adrian17 Ekspert (346,900 p.)

No OK, ale w Twoim kodzie znalazło się coś innego:

if( connect( mainSocket,( SOCKADDR 1 )) == SOCKET_ERROR )

 

komentarz 29 czerwca 2017 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
Poprawiłem kod ale wywala takie błędy (w kliencie):

( 20 ) warning: format '%ld' expects argument of type 'long int', but argument 2 has type 'int' [-Wformat=]
( 24 ) error: 'service' was not declared in this scope
komentarz 30 czerwca 2017 przez adrian17 Ekspert (346,900 p.)

error: 'service' was not declared in this scope

Um... nie masz zmiennej `service`. Nie wiem co więcej powiedzieć.

komentarz 30 czerwca 2017 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
...

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 457 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2019 w C i C++ przez Mavimix Dyskutant (8,420 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 328 wizyt
pytanie zadane 25 października 2015 w C i C++ przez Mavimix Dyskutant (8,420 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 2,145 wizyt
pytanie zadane 11 października 2015 w Python przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)

92,760 zapytań

141,684 odpowiedzi

320,470 komentarzy

62,104 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...