• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zapisywać pliki?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
483 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2015 w C i C++ przez Mleczko Początkujący (260 p.)
Witam!!

 

Otóż mój problem polega na tym, iż jako uczeń 1 klasy gimnazjum staram się zaprogramować prosty kalkulator z możliwoscią zapisu osoby z niego korzystającej (brakuje mi oceny z informatyki :D) i nawet mi się to udało tylko jest jeden problem... nie potrafię tego zapisać... Sam program jest konsolowy. Chciałbym aby po kliknięciu w ikonkę program sam się odpalił bez kodu źródłowego itd.

 Edit: Code::Blocks

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam!

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
Jakiego IDE używasz? Code::Blocks?
komentarz 4 czerwca 2015 przez Mleczko Początkujący (260 p.)

Co masz na myśli pisząc:

jeszcze wszędzie przed exit(0);

komentarz 4 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)

Masz gdzieś tam w kodzie użytą funckję exit(0);

Ta funkcja przerywa działanie programu. Jeśli dasz przed nią instrukcję, każącą zatrzymać program, to przed zakończeniem jego działania on się zatrzyma.

Tak więc musisz mieć:

system("pause");
exit(0);

wszędzie tam, gdzie masz samo exit(0);. Jeśli masz tylko w jednym miejscu, to robisz to tylko w jednym miejscu.

Na przyszłość wrzucaj kod w znacznik code{}, masz przycisk w oknie edycji. ;) To ułatwi ludziom pomoc Tobie, bo będą mogli sobie skopiować Twój kod i przetestować u siebie. :)

komentarz 4 czerwca 2015 przez Mleczko Początkujący (260 p.)
Ok, ok dzięki. Na forum jestem od dzisiaj więc jeszcze w 100% nie jestem obeznany :)
komentarz 4 czerwca 2015 przez Mleczko Początkujący (260 p.)

Dzięki za pomoc :) Wszystko działa tak jak chce.

 

Jeszcze raz dziękuje, miłego dnia smiley

komentarz 4 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
Nie ma sprawy. :) Dzięki, wzajemnie! :)
0 głosów
odpowiedź 4 czerwca 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)

Wejdź w folder z projektem i poszukaj pliku .exe. W przeciwieństwie do niektórych języków (ekhem, Java), kompilator przygotowuje ci od razu gotowy plik .exe.

Aha, i co rozumiesz poprzez to niżej, bo nie rozumiem.

z możliwoscią zapisu osoby z niego korzystającej

 

komentarz 4 czerwca 2015 przez Mleczko Początkujący (260 p.)
Odczyt z pliku :3
komentarz 4 czerwca 2015 przez Mleczko Początkujący (260 p.)
Ok, jest plik .exe (znalazłem w folderze debugu) jednak zaraz po włączeniu odrazu się wyłącza.
komentarz 4 czerwca 2015 przez kovi29 Obywatel (1,200 p.)
... możesz przed return 0 , dodać cin.get();

... lub dołączyć bibliotekę conio.h i tak samo przed końcem dopisać getch()
komentarz 4 czerwca 2015 przez Mleczko Początkujący (260 p.)
Nadal nie działa ;-;
komentarz 4 czerwca 2015 przez tarnasm Gaduła (3,030 p.)
Pokaż twój aktualny kod źódłowy.
komentarz 4 czerwca 2015 przez Mleczko Początkujący (260 p.)

Sprawdzam czy to działa na podstawie odczytu z pliku 

komentarz 4 czerwca 2015 przez tarnasm Gaduła (3,030 p.)

Wszystko spoko ale to jest zdjęcie. Nie mamy jak kodu skopiować do siebie. Mam radę. W edytorze gdy chcesz zadać jakies pytanie albo odpowiedziec pojawia się pasek/przybornik i ta opcja:

Pozwala na wklejenie kodu i jego formatowanie jak z kompilatora.

Czekamy na Kod:)

komentarz 9 czerwca 2015 przez Mleczko Początkujący (260 p.)
Problem rozwiązany :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 3,083 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,796 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2015 w C i C++ przez Pascal Bywalec (2,720 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 425 wizyt
pytanie zadane 4 września 2021 w Python przez Hajpa Użytkownik (880 p.)

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...