• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak w tym samym momencie uzyskać efekt hover na 3 różnych diva

Object Storage Arubacloud
0 głosów
301 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2017 w HTML i CSS przez Dziki Początkujący (340 p.)
edycja 8 czerwca 2017 przez Dziki

Mam taki problem stworzyłem coś takiego

<div id="przycisk1">
   <div class="kwadrat"></div>
   <div class="prostokat"></div>
   <div class="kwadrat"></div>
</div>

 

#przycisk1
{
   background-color: #red
}
#przycisk1 :hover
{
   background-color: #fff

}

i teraz pytanie jak to wystylizować żeby po najechaniu na przycisk1 zadziałało jednocześnie na tych 3 klasach?

edit dla ułatwienia tak wygląda po najechaniu na jedne z tych 3 a ja chciałbym żeby cały był niebieski

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2017 przez surfeliza Stary wyjadacz (11,260 p.)
#przycisk1:hover .kwadrat, #przycisk1:hover .prostokat {
  background: blue;
}
komentarz 8 czerwca 2017 przez Dziki Początkujący (340 p.)

Mógłbyś pomóc co robię źle?

<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>XD</title>
<style>
body
	{
		background-color: rgba(66,66,66,1.00);
	}
#przycisk1:hover .kwadratl, #przycisk1 .kwadratp, #przycisk1 .prostokat,
	{
		float: left;
		background-color: aqua;
	}
.prostokat
	{
		float: left;
		width: 100px;
		height: 50px;
		background-color: #fff;
	}
.kwadratl
	{
		margin-top: 7px;
		margin-right: -17px;
		background-color: #fff;
		float: left;
		width: 36px;
		height: 36px;
		transform: rotate(45deg);
	}
	.kwadratp
	{
		margin-top: 7px;
		margin-left: -17px;
		background-color: #fff;
		float: left;
		width: 36px;
		height: 36px;
		transform: rotate(45deg);
	}
</style>
</head>

<body>
	<div id="przycisk1">
		<div class="kwadratl"></div>
		<div class="prostokat"></div>
		<div class="kwadratp"></div>
	</div>
</body>
</html>

 

komentarz 8 czerwca 2017 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Przepisz dokładnie to co surfeliza napisał to będzie działać.
–1 głos
odpowiedź 8 czerwca 2017 przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)
Ale co ma zadziałać?
komentarz 8 czerwca 2017 przez Dziki Początkujący (340 p.)
Po najechaniu na jednego diva kolor ma się zmienić na 3 które należą do niego
komentarz 8 czerwca 2017 przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)
jQuery użyj. CSSem tego nie zrobisz.
komentarz 8 czerwca 2017 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)

CSSem tego nie zrobisz.

LOL 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 402 wizyt
pytanie zadane 8 września 2017 w HTML i CSS przez Radek Begej Użytkownik (580 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 256 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2017 w HTML i CSS przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 173 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2020 w JavaScript przez maslokeeper01 Użytkownik (620 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...