• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyśrodkowanie tekstu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
489 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2017 w HTML i CSS przez mitsuukurinaa Bywalec (2,790 p.)
edycja 6 czerwca 2017 przez mitsuukurinaa

Witam, z ikonkami sobie poradziłem. Niestety teraz mam problem z tym tekstem no za nic nie mogę go wyśrodkować.   tile 5(duże szare kwadraty) tile 2 (małe niebieskie kwadraty)


		
		<div class="square">
				<div class="tile5"><a href="" class="sociallink"><i class="icon-search-1"><center><b>Poszukuję...</center></i></div></a></b>
			
			
				<div class="tile2"><a href="odznaki" class="sociallink"><i class="icon-award"><center><b>Odznaki</center></i></div></a></b>
				<div class="tile2"><a href="faq" class="sociallink"><i class="icon-help"><center><b>Najczęstsze pytania</b></center></i></div></a>
				<div class="tile2"><a href="regulamin" class="sociallink"><i class="icon-attention-1"><center><b>Regulamin</center></b></i></div></a>
				<div class="tile2"><a href="kontakt" class="sociallink"><i class="icon-mail-alt"><center><b>Kontakt</b></center></i></div></a>
				<div style="clear:both;"></div>
				
			
				
		</div>
		<div class="square">
				<div class="tile5"><a href="uslugi-i-firmy" class="sociallink"><i class="icon-users"><center><b>Firmy i Usługi</center></i></div></a></b>
			
				<div class="tile2"><a href="uslugi" class="sociallink"><i class="icon-star"><center><b>Nasze Usługi</center></i></div></a></b>
				<div class="tile2"><a href="co-nas-wyroznia" class="sociallink"><i class="icon-user-o"><center><b>Co nas wyróżnia?</b></center></i></div></a>
				<div class="tile2"><a href="https://www.facebook.com/blocksadcom/" class="sociallink"><i class="icon-facebook-1"><center><b>Facebook</center></b></i></div></a>
				<div class="tile2"><a href="https://www.youtube.com/channel/UC1-ZSYug_OMcH9p2Q79C7Yg" class="sociallink"><i class="icon-youtube-2"><center><b>YouTube</b></center></i></div></a>
.tile5
{
	margin: auto;
	width: 420px;
	height: 244px;
	background-color:  #555555;
	text-align: center;
	padding: 30px;
	font-size: 40px;
	font-family: 'Josefin Sans', sans-serif;
}


.tile2
{
			margin: 10px;
			width: 230px;
			height: 142px;
			background-color: #3299CC;
			float: left;
			text-align: center;
			font-size: 20px;
			color: black;
			font-family: 'Josefin Sans', sans-serif;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez Mifau Gaduła (4,220 p.)
wybrane 6 czerwca 2017 przez mitsuukurinaa
 
Najlepsza

Najłatwiej będzie jak użyjesz flexboxa, jeżeli nie wiesz jak go stosować to powinno ci pomóc: codepen.io

Żeby lepiej ci to zobrazować, stworzyłem kod dla przycisku wyszukaj: 

    <div class="big">
        <i class="icon-search"></i>
        <span class="big-name">Poszukuję...</span>
    </div>
.big {
    width: 200px;
    height: 200px;
    background: #00b7ff;
    display: flex;
    flex-direction: column;
    justify-content: center;
    align-items: center;
}

.icon-search {
    color: #ffffff;
    font-size: 80px;
}

.big-name {
    color: #ffffff;
    font-size: 20px;
}

 

komentarz 6 czerwca 2017 przez mitsuukurinaa Bywalec (2,790 p.)
Stworzyłem w css tekst1 i tekst2 dla dużych i małych kwadratów, pobawiłem się marginami, już jakoś to wygląda, ale sprawdzę to
komentarz 6 czerwca 2017 przez Mifau Gaduła (4,220 p.)
Być może przyda się flexbox w innym projekcie :)
komentarz 6 czerwca 2017 przez mitsuukurinaa Bywalec (2,790 p.)
Dzięki bardzo ;)
0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez dervil Gaduła (3,030 p.)
z którym tekstem, wszystko chcesz wyśrodkować tak?
komentarz 6 czerwca 2017 przez mitsuukurinaa Bywalec (2,790 p.)
Tak, na każdym kwadracie. Tak Aby na tych szarych tekst był pod Lupą i ludzikami
a niebieskie mają być po lewej stronie
komentarz 6 czerwca 2017 przez dervil Gaduła (3,030 p.)
no to tak jest, napisz precyzyjnie

te duże masz wyśrodkowane i w nich wszystko jest wyśrodkowane

te małe niebieskie masz po lewej i w nich wyśrodkowane
komentarz 6 czerwca 2017 przez mitsuukurinaa Bywalec (2,790 p.)

A no tak, zapomniałem zdjęcia.... 

komentarz 6 czerwca 2017 przez Mifau Gaduła (4,220 p.)

Twój kod html jest niepoprawny, w złych miejscach kończysz znaczniki. Według zasad HTML5 nie powinieneś używać znacznika <center> i zastąpić go w css.

Tak powinien wyglądać kod

        <div class="tile2"><a href="odznaki" class="sociallink"><i class="icon-award"><b>Odznaki</b></i></a></div>

 

komentarz 6 czerwca 2017 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Pogrubienie tekstu też można zrobić w css.
komentarz 6 czerwca 2017 przez mitsuukurinaa Bywalec (2,790 p.)
Dzięki za radę, no ale to nie pomoże mi z moim problemem
komentarz 6 czerwca 2017 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Jeden z lepszych sposobów na, między innymi, środkowanie elementów:

https://css-tricks.com/snippets/css/a-guide-to-flexbox/
komentarz 6 czerwca 2017 przez dervil Gaduła (3,030 p.)
a to chcesz żeby tak było jak na zdjęciu?

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 6,090 wizyt
pytanie zadane 1 września 2017 w HTML i CSS przez niko404 Użytkownik (910 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 342 wizyt
pytanie zadane 1 września 2017 w HTML i CSS przez jankowa1ski Gaduła (3,560 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 347 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...