• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Witam, bazy danych SQL

Object Storage Arubacloud
0 głosów
421 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2017 w SQL, bazy danych przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
zamknięte 6 czerwca 2017 przez Patryk Rafał

Witam, wiem że już pytałem odnośnie tej bazy, ale mam kolejne pytanie mianowicie ciciałbym zrobić informacje o zleceniach dla kierowcy czyli wyświetlić nazwę zlecenia oraz nazwę kraju zlecenia, jak i imię spedytora, oraz posiadanych samochód czy z tej relacji przedstawionej powyżej uda mi coś takiego wykonać ?

komentarz zamknięcia: Wyczerpująca odpowiedz
komentarz 6 czerwca 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
Chcesz wyjąć zlecenie z tabeli zlecenie i nazwę kraju z tabeli kraj_zlecenia?
komentarz 6 czerwca 2017 przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
SELECT * FROM spedytorzy
  JOIN kierowcy
  JOIN spedytorzy_ma_kierowcy
  ON spedytorzy_ma_kierowcy.spedytorzy_idspedytorzy = spedytorzy.id_spedytorzy AND spedytorzy_ma_kierowcy.kierowcy_idkierowcy = kierowcy.id_kierowcy
  JOIN klienci
  ON spedytorzy.id_spedytorzy = klienci.spedytorzy_idspedytorzy
  JOIN zlecenie
  ON klienci.id_klienci = zlecenie.klienci_idklienci
  JOIN kraj_zlecenia
  ON kraj_zlecenia.zlecenie_id_zlecenie = zlecenie.id_zlecenie
  GROUP BY kierowcy.id_kierowcy

 

komentarz 6 czerwca 2017 przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
tylko zastanawia mnie czy to polecenie jest poprawne niech się wypowie ktoś mądrzejszy odemnie

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez dervil Gaduła (3,030 p.)
zadaj inaczej pytanie, to forum programistyczne, opisz gdzie i w którym momencie masz problem, bo nie wiadomo o co ci w zasadzie chodzi
komentarz 6 czerwca 2017 przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
edycja 6 czerwca 2017 przez Patryk Rafał
więc tak chcę zrobić sobie wyświetlenie w php wyświetlanie informacji o zleceniach dla kierowcy gdzie mają się znajdować następujące informacje dla kierowcy,

imie kierowcy kóry wykonuje to zlecenie

- imie spedytora zlecającego kierowcy zlecenie

- nazwe ładunku

- oraz kraj gdzie kierowca ma przewieźć dany towar.

i chcę dowiedzieć się czy z polocenie które wstawiłem wyżej coś nie dokońca dziala,
ponieważ pomiędzy kierowca a spedytor mam relacje wiele do wielu i jak dodam dwóch kierowców do tego samego spedytora do źle mi wyświetla , i pytam czy dobrze mam porobione tabele czy trzeba dodać nową tabele która wszystkie informacje będzie mi gromadzić ?
0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)

dodałem tabele złączeniową aby móc przypisać zlecenie do kierowcy czy może ktoś się wypowiedzieć czy nie straciło integralności danych bazy ?

komentarz 6 czerwca 2017 przez dervil Gaduła (3,030 p.)
ale co nie znasz komendy czy w końcu co?

możesz mieć jedną tabele zamiast tych wszystkich , może być tak, a może być jeszcze inaczej.

żeby zrobić wyświetlenie w php no to wyciągasz komendą z bazy to co chcesz i wstawiasz w echo php, do tego robisz css i już, nie wiem o co ci konkretnie chodzi
komentarz 6 czerwca 2017 przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
Dobra ciężko wytłumaczyć dzięki za zainteresowanie tematem

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 102 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 229 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 745 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2021 w SQL, bazy danych przez Arek04 Użytkownik (700 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...