• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sortowanie tablicy z bazy danych

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
164 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2017 w PHP przez mopatowicz Użytkownik (560 p.)

Witam, potrzebuje pomocy przy kodzie. Zastanawiam się jak poukładać wyniki z bazy do tablicy w taki sposób, że w jednym bloku mogą być cztery jedynki lub 2 jedynki i jedna dwójka oraz 2 dwójki.

Może przedstawię to na tabelce:

1 2 2
2 2 2
2 1 2
1 1 2

Noi dobra, pobiera z bazy i wypisuje do tabeli. 2 oznaczyłem tym samym kolorem, ponieważ są połączone w jedną całość. Najgorszy problem, jeśli w bazie danych mam 3 jedynki pod rząd i kolejna to dwójka. Wtedy nie dopasowuje mi się do tabeli. Jeśli taka sytuacja się zdarzy, wtedy 2 powinna przeskoczyć do nowej kolumny, a jedynkę pobrać z dalszych wyników.

To teraz opiszę kolorystycznie na przykładzie powyższej tabeli.Załóżmy że w pierwszej kolumnie są 3 jedynki pod rząd a następna jest niebieska dwójka. Wtedy niebieska dwójka wchodzi przed żółtą a jedna jedynka przechodzi z pod żółtej w pierwszą kolumnę. Czyli w środkowej zostaje niebieska i żółta dwójka. Kolejna jedynka wchodzi w 3 kolumnę przesuwając do dołu fioletową dwójkę. Wtedy znowu zostaje jedno miejsce w tabelce na jedynkę, Szuka w bazie kolejnej jedynki i ją wstawia.

Mam nadzieję że udało mi się to w miarę rozpisać. 

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 747 wizyt
pytanie zadane 9 września 2016 w PHP przez Q_Nick Mądrala (5,010 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,476 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2018 w C i C++ przez mar25 Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 456 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2017 w Java przez LightInWindow Użytkownik (720 p.)

93,335 zapytań

142,331 odpowiedzi

322,415 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...