Witam, potrzebuje pomocy przy kodzie. Zastanawiam się jak poukładać wyniki z bazy do tablicy w taki sposób, że w jednym bloku mogą być cztery jedynki lub 2 jedynki i jedna dwójka oraz 2 dwójki.
Może przedstawię to na tabelce:
Noi dobra, pobiera z bazy i wypisuje do tabeli. 2 oznaczyłem tym samym kolorem, ponieważ są połączone w jedną całość. Najgorszy problem, jeśli w bazie danych mam 3 jedynki pod rząd i kolejna to dwójka. Wtedy nie dopasowuje mi się do tabeli. Jeśli taka sytuacja się zdarzy, wtedy 2 powinna przeskoczyć do nowej kolumny, a jedynkę pobrać z dalszych wyników.
To teraz opiszę kolorystycznie na przykładzie powyższej tabeli.Załóżmy że w pierwszej kolumnie są 3 jedynki pod rząd a następna jest niebieska dwójka. Wtedy niebieska dwójka wchodzi przed żółtą a jedna jedynka przechodzi z pod żółtej w pierwszą kolumnę. Czyli w środkowej zostaje niebieska i żółta dwójka. Kolejna jedynka wchodzi w 3 kolumnę przesuwając do dołu fioletową dwójkę. Wtedy znowu zostaje jedno miejsce w tabelce na jedynkę, Szuka w bazie kolejnej jedynki i ją wstawia.
Mam nadzieję że udało mi się to w miarę rozpisać.