• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

explode problem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
199 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2017 w JavaScript przez dervil Gaduła (3,030 p.)
mam takie coś

przykład:

$kurs = explode('"',$result);

echo $kurs[7];

wyświetla się

3.8837}]}

jak usunąć te nawiasy na końcu?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 maja 2017 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
To JSON, więc użyj funkcji dedykowanych dla JSONa:

https://secure.php.net/manual/en/function.json-decode.php
komentarz 14 maja 2017 przez dervil Gaduła (3,030 p.)

ale to jak pobrać jak mam takie api 

{"table":"A","currency":"dolar amerykański","code":"USD","rates":[{"no":"091/A/NBP/2017","effectiveDate":"2017-05-12","mid":3.8837}]}

tylko to

{"no":"091/A/NBP/2017","effectiveDate":"2017-05-12","mid":3.8837}

a potem żebym mógł użyć tych funkcji

var_dump(json_decode($json));
var_dump(json_decode($json, true));

 

pierwszy raz to robię

jest jakaś inna funkcja zamiast explode bo zawsze explode daje błąd póki co, próbuje

komentarz 14 maja 2017 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Nie rozumiem problemu. Bo zamianie JSONa na zwykłe tablice dostajesz... zwykłe tablice.

var_dump(json_decode($json, true));

array(4) {
  ["table"]=>
  string(1) "A"
  ["currency"]=>
  string(18) "dolar amerykański"
  ["code"]=>
  string(3) "USD"
  ["rates"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    array(3) {
      ["no"]=>
      string(14) "091/A/NBP/2017"
      ["effectiveDate"]=>
      string(10) "2017-05-12"
      ["mid"]=>
      float(3.8837)
    }
  }
}

 

komentarz 14 maja 2017 przez dervil Gaduła (3,030 p.)

proszę cię napisz mi jak wyciągnąć sam kurs z tego jsona

no bo normalnie zwariuje

"mid":3.8837
samą tą liczbę
3.8837

please

0 głosów
odpowiedź 14 maja 2017 przez dervil Gaduła (3,030 p.)

dobra dało rade bez explode

ale jak chce pojedynczy parametr 

var_dump(json_decode($result));

$obj = json_decode($result);

print $obj->{'mid'};

to wywala mi błąd

Undefined property: stdClass::$mid in on line 36

komentarz 14 maja 2017 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

$obj->{'mid'};

No, bo to nie jest bezpośrednio w obiekcie. Musisz wyciągnąć po kluczu "rates", potem pierwszy element tablicy; w nim jest "mid".

komentarz 14 maja 2017 przez dervil Gaduła (3,030 p.)
a jak to się robi? hyyy
komentarz 14 maja 2017 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Jeśli to tablica, to po prostu

$arr['rates'][0]['mid']

Natomiast jak jeszcze nie potrafisz korzystać z tablic, to raczej trochę za wcześnie kombinować z JSONem.

komentarz 14 maja 2017 przez dervil Gaduła (3,030 p.)
edycja 14 maja 2017 przez dervil

proszę cię napisz mi jak wyciągnąć sam kurs z tego jsona

no bo normalnie zwariuje

"mid":3.8837
samą tą liczbę
3.8837

please

komentarz 14 maja 2017 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Powtórzę...

$arr['rates'][0]['mid']

 

komentarz 14 maja 2017 przez dervil Gaduła (3,030 p.)

ale to nie działa, ja w tym kodzie wpisze samo to twoje to błąd

jak zrobię tak jak w kodzie poniżej to $arr podaje mi mid zamiast liczby

co robie nie tak arrrr 


$result2 = file_get_contents('http://api.nbp.pl/api/exchangerates/rates/a/usd/?format=json');
var_dump(json_decode($result2, true));
$obj = json_decode($result2);
print $obj->{'code'};
$arr = array('rates','mid');
echo''.$arr[1].'';

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 111 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2020 w JavaScript przez auradin Użytkownik (560 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 311 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2016 w JavaScript przez pietrek98 Początkujący (430 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,986 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...