• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Animacja liczenia

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,453 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2017 w HTML i CSS przez niko404 Użytkownik (910 p.)
Hej, jak wykonać coś w stylu animacji pojawiających się liczb na stronie? Mam np. sekcje "facts" na stronie i 5 divów z liczbami np. 100 userów itp i chcę aby przy scroll te liczby tak jakby się liczyły od 1 do 100 rozpędzając się na początku a pod koniec zwalniając, widziałem już na kilku stronach taki efekt i chciał bym go dodać do swojego projektu, niestety nie mam skąd wziąć przykładu.

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 12 maja 2017 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
wybrane 12 maja 2017 przez niko404
 
Najlepsza
komentarz 12 maja 2017 przez niko404 Użytkownik (910 p.)
Ok, pięknie działa, tylko chciał bym aby to liczenie rozpoczynało się jak ze scroll'uje do tej sekcji, ponieważ teraz po wejściu na stronę samo zaczyna i gdy ze scrolluje to już animacja jest skończona. Oraz czy da się zrobić aby to licznie z czasem zwalniało?
komentarz 12 maja 2017 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

To również można uzyskać za pomocą jquery np: scrollreveal

I jeszcze zwalnianie jquery

komentarz 4 stycznia 2019 przez SajK Początkujący (390 p.)
Czy mógłbyś coś więcej powiedzieć o tym scrollreveal. Ogarniam ten skrypt, ale nie do końca wiem jaka funkcja/atrybut odpowiada za rozpoczęcie akcji dopiero po przeskrolowaniu. ;)
komentarz 5 stycznia 2019 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

ScrollReveal().reveal();

API nie jest chyba takie skomplikowane

komentarz 5 stycznia 2019 przez SajK Początkujący (390 p.)
Kurczę coś trochę tego nie rozumiem :/
Skrypt działa, ale licznik zaczyna liczyć od odświeżenia strony.
komentarz 5 stycznia 2019 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Bo nie jest zależny od scrollreveal. Może spróbuj go wywołać dopiero po tym jak scrollreveal zdejmie klasę odpowiadająca za ukrywanie elementu przed animacją.
komentarz 6 stycznia 2019 przez SajK Początkujący (390 p.)
Nie wiem, pogubiłem się :( Mógłbyś mi to pokazać na jakimś przykładzie.
+1 głos
odpowiedź 12 maja 2017 przez Lu Kiss Dyskutant (7,600 p.)

na przykładzie

skladnicagrajewo.pl

// Plugin waypoint do licznika

(function(){var t=[].indexOf||function(t){for(var e=0,n=this.length;e<n;e++){if(e in this&&this[e]===t)return e}return-1},e=[].slice;(function(t,e){if(typeof define==="function"&&define.amd){return define("waypoints",["jquery"],function(n){return e(n,t)})}else{return e(t.jQuery,t)}})(this,function(n,r){var i,o,l,s,f,u,a,c,h,d,p,y,v,w,g,m;i=n(r);c=t.call(r,"ontouchstart")>=0;s={horizontal:{},vertical:{}};f=1;a={};u="waypoints-context-id";p="resize.waypoints";y="scroll.waypoints";v=1;w="waypoints-waypoint-ids";g="waypoint";m="waypoints";o=function(){function t(t){var e=this;this.$element=t;this.element=t[0];this.didResize=false;this.didScroll=false;this.id="context"+f++;this.oldScroll={x:t.scrollLeft(),y:t.scrollTop()};this.waypoints={horizontal:{},vertical:{}};t.data(u,this.id);a[this.id]=this;t.bind(y,function(){var t;if(!(e.didScroll||c)){e.didScroll=true;t=function(){e.doScroll();return e.didScroll=false};return r.setTimeout(t,n[m].settings.scrollThrottle)}});t.bind(p,function(){var t;if(!e.didResize){e.didResize=true;t=function(){n[m]("refresh");return e.didResize=false};return r.setTimeout(t,n[m].settings.resizeThrottle)}})}t.prototype.doScroll=function(){var t,e=this;t={horizontal:{newScroll:this.$element.scrollLeft(),oldScroll:this.oldScroll.x,forward:"right",backward:"left"},vertical:{newScroll:this.$element.scrollTop(),oldScroll:this.oldScroll.y,forward:"down",backward:"up"}};if(c&&(!t.vertical.oldScroll||!t.vertical.newScroll)){n[m]("refresh")}n.each(t,function(t,r){var i,o,l;l=[];o=r.newScroll>r.oldScroll;i=o?r.forward:r.backward;n.each(e.waypoints[t],function(t,e){var n,i;if(r.oldScroll<(n=e.offset)&&n<=r.newScroll){return l.push(e)}else if(r.newScroll<(i=e.offset)&&i<=r.oldScroll){return l.push(e)}});l.sort(function(t,e){return t.offset-e.offset});if(!o){l.reverse()}return n.each(l,function(t,e){if(e.options.continuous||t===l.length-1){return e.trigger([i])}})});return this.oldScroll={x:t.horizontal.newScroll,y:t.vertical.newScroll}};t.prototype.refresh=function(){var t,e,r,i=this;r=n.isWindow(this.element);e=this.$element.offset();this.doScroll();t={horizontal:{contextOffset:r?0:e.left,contextScroll:r?0:this.oldScroll.x,contextDimension:this.$element.width(),oldScroll:this.oldScroll.x,forward:"right",backward:"left",offsetProp:"left"},vertical:{contextOffset:r?0:e.top,contextScroll:r?0:this.oldScroll.y,contextDimension:r?n[m]("viewportHeight"):this.$element.height(),oldScroll:this.oldScroll.y,forward:"down",backward:"up",offsetProp:"top"}};return n.each(t,function(t,e){return n.each(i.waypoints[t],function(t,r){var i,o,l,s,f;i=r.options.offset;l=r.offset;o=n.isWindow(r.element)?0:r.$element.offset()[e.offsetProp];if(n.isFunction(i)){i=i.apply(r.element)}else if(typeof i==="string"){i=parseFloat(i);if(r.options.offset.indexOf("%")>-1){i=Math.ceil(e.contextDimension*i/100)}}r.offset=o-e.contextOffset+e.contextScroll-i;if(r.options.onlyOnScroll&&l!=null||!r.enabled){return}if(l!==null&&l<(s=e.oldScroll)&&s<=r.offset){return r.trigger([e.backward])}else if(l!==null&&l>(f=e.oldScroll)&&f>=r.offset){return r.trigger([e.forward])}else if(l===null&&e.oldScroll>=r.offset){return r.trigger([e.forward])}})})};t.prototype.checkEmpty=function(){if(n.isEmptyObject(this.waypoints.horizontal)&&n.isEmptyObject(this.waypoints.vertical)){this.$element.unbind([p,y].join(" "));return delete a[this.id]}};return t}();l=function(){function t(t,e,r){var i,o;r=n.extend({},n.fn[g].defaults,r);if(r.offset==="bottom-in-view"){r.offset=function(){var t;t=n[m]("viewportHeight");if(!n.isWindow(e.element)){t=e.$element.height()}return t-n(this).outerHeight()}}this.$element=t;this.element=t[0];this.axis=r.horizontal?"horizontal":"vertical";this.callback=r.handler;this.context=e;this.enabled=r.enabled;this.id="waypoints"+v++;this.offset=null;this.options=r;e.waypoints[this.axis][this.id]=this;s[this.axis][this.id]=this;i=(o=t.data(w))!=null?o:[];i.push(this.id);t.data(w,i)}t.prototype.trigger=function(t){if(!this.enabled){return}if(this.callback!=null){this.callback.apply(this.element,t)}if(this.options.triggerOnce){return this.destroy()}};t.prototype.disable=function(){return this.enabled=false};t.prototype.enable=function(){this.context.refresh();return this.enabled=true};t.prototype.destroy=function(){delete s[this.axis][this.id];delete this.context.waypoints[this.axis][this.id];return this.context.checkEmpty()};t.getWaypointsByElement=function(t){var e,r;r=n(t).data(w);if(!r){return[]}e=n.extend({},s.horizontal,s.vertical);return n.map(r,function(t){return e[t]})};return t}();d={init:function(t,e){var r;if(e==null){e={}}if((r=e.handler)==null){e.handler=t}this.each(function(){var t,r,i,s;t=n(this);i=(s=e.context)!=null?s:n.fn[g].defaults.context;if(!n.isWindow(i)){i=t.closest(i)}i=n(i);r=a[i.data(u)];if(!r){r=new o(i)}return new l(t,r,e)});n[m]("refresh");return this},disable:function(){return d._invoke(this,"disable")},enable:function(){return d._invoke(this,"enable")},destroy:function(){return d._invoke(this,"destroy")},prev:function(t,e){return d._traverse.call(this,t,e,function(t,e,n){if(e>0){return t.push(n[e-1])}})},next:function(t,e){return d._traverse.call(this,t,e,function(t,e,n){if(e<n.length-1){return t.push(n[e+1])}})},_traverse:function(t,e,i){var o,l;if(t==null){t="vertical"}if(e==null){e=r}l=h.aggregate(e);o=[];this.each(function(){var e;e=n.inArray(this,l[t]);return i(o,e,l[t])});return this.pushStack(o)},_invoke:function(t,e){t.each(function(){var t;t=l.getWaypointsByElement(this);return n.each(t,function(t,n){n[e]();return true})});return this}};n.fn[g]=function(){var t,r;r=arguments[0],t=2<=arguments.length?e.call(arguments,1):[];if(d[r]){return d[r].apply(this,t)}else if(n.isFunction(r)){return d.init.apply(this,arguments)}else if(n.isPlainObject(r)){return d.init.apply(this,[null,r])}else if(!r){return n.error("jQuery Waypoints needs a callback function or handler option.")}else{return n.error("The "+r+" method does not exist in jQuery Waypoints.")}};n.fn[g].defaults={context:r,continuous:true,enabled:true,horizontal:false,offset:0,triggerOnce:false};h={refresh:function(){return n.each(a,function(t,e){return e.refresh()})},viewportHeight:function(){var t;return(t=r.innerHeight)!=null?t:i.height()},aggregate:function(t){var e,r,i;e=s;if(t){e=(i=a[n(t).data(u)])!=null?i.waypoints:void 0}if(!e){return[]}r={horizontal:[],vertical:[]};n.each(r,function(t,i){n.each(e[t],function(t,e){return i.push(e)});i.sort(function(t,e){return t.offset-e.offset});r[t]=n.map(i,function(t){return t.element});return r[t]=n.unique(r[t])});return r},above:function(t){if(t==null){t=r}return h._filter(t,"vertical",function(t,e){return e.offset<=t.oldScroll.y})},below:function(t){if(t==null){t=r}return h._filter(t,"vertical",function(t,e){return e.offset>t.oldScroll.y})},left:function(t){if(t==null){t=r}return h._filter(t,"horizontal",function(t,e){return e.offset<=t.oldScroll.x})},right:function(t){if(t==null){t=r}return h._filter(t,"horizontal",function(t,e){return e.offset>t.oldScroll.x})},enable:function(){return h._invoke("enable")},disable:function(){return h._invoke("disable")},destroy:function(){return h._invoke("destroy")},extendFn:function(t,e){return d[t]=e},_invoke:function(t){var e;e=n.extend({},s.vertical,s.horizontal);return n.each(e,function(e,n){n[t]();return true})},_filter:function(t,e,r){var i,o;i=a[n(t).data(u)];if(!i){return[]}o=[];n.each(i.waypoints[e],function(t,e){if(r(i,e)){return o.push(e)}});o.sort(function(t,e){return t.offset-e.offset});return n.map(o,function(t){return t.element})}};n[m]=function(){var t,n;n=arguments[0],t=2<=arguments.length?e.call(arguments,1):[];if(h[n]){return h[n].apply(null,t)}else{return h.aggregate.call(null,n)}};n[m].settings={resizeThrottle:100,scrollThrottle:30};return i.load(function(){return n[m]("refresh")})})}).call(this);

// Licznik

(function(e){"use strict";e.fn.counterUp=function(t){var n=e.extend({time:400,delay:10},t);return this.each(function(){var t=e(this),r=n,i=function(){var e=[],n=r.time/r.delay,i=t.text(),s=/[0-9]+,[0-9]+/.test(i);i=i.replace(/,/g,"");var o=/^[0-9]+$/.test(i),u=/^[0-9]+\.[0-9]+$/.test(i),a=u?(i.split(".")[1]||[]).length:0;for(var f=n;f>=1;f--){var l=parseInt(i/n*f);u&&(l=parseFloat(i/n*f).toFixed(a));if(s)while(/(\d+)(\d{3})/.test(l.toString()))l=l.toString().replace(/(\d+)(\d{3})/,"$1,$2");e.unshift(l)}t.data("counterup-nums",e);t.text("0");var c=function(){t.text(t.data("counterup-nums").shift());if(t.data("counterup-nums").length)setTimeout(t.data("counterup-func"),r.delay);else{delete t.data("counterup-nums");t.data("counterup-nums",null);t.data("counterup-func",null)}};t.data("counterup-func",c);setTimeout(t.data("counterup-func"),r.delay)};t.waypoint(i,{offset:"100%",triggerOnce:!0})})}})(jQuery);

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 333 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2018 w HTML i CSS przez kubekszklany Gaduła (3,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 826 wizyt
pytanie zadane 14 października 2017 w JavaScript przez michh123 Bywalec (2,790 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 532 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2018 w JavaScript przez hun1er76 Stary wyjadacz (11,960 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...