• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

problem 500 (Internal Server Error)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
238 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2017 w PHP przez dkarski Obywatel (1,610 p.)

Cześć, chciałbym zainstalować sobie stronę lokalnie, którą pobieram z zdalnego serwera. Została napisana ona w PHP 5.6 oraz wykorzystany został do niej SmartCMS. Mam jednak problem z jej odpaleniem i nie jestem świadomy jaki krok mogłem pominąć.

Co zrobiłem:

  • tak, googlałem! :)
  • ściągnąłem folder public
  • zaimportowałem bazę danych do phpMyAdmin
  • zmieniłem poprawnie zmienne w configu zawierający konfigurację serwera MySQL (username, password etc.)
  • mam xamppa i wrzuciłem do odpowiedniego katalogu plik
  • zrobiłem próbę z test.php echo 'asdf'

jednak wciąż nie mogę uruchomić u siebie lokalnie tej stronki. Nie mam pomysłu, nawet jak dalej szukać, bo nie do końca rozumiem, jaki może być dalej problem. Może to kwestia dezaprobowanych funkcji, które strona używa, ale z drugiej strony mam ustawioną wersję na 5.6 (jak w phpinfo), więc odpada.

Byłym ogromnie wdzięczny za wskazanie kierunku, jakieś wskazówki.

1
komentarz 11 maja 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Wyświetlanie błędów w PHP włączone?
komentarz 11 maja 2017 przez dkarski Obywatel (1,610 p.)
nie, juź to zrobiłem! Dzięki Arku za wskazówkę! :)
komentarz 11 maja 2017 przez dkarski Obywatel (1,610 p.)

Ok, rozwiązałem problem. Dziękuje Arku za wskazówkę, dotyczące błędów. Miałem ją wyłączoną i poza białą kartą nic nie widziałem.

Fatal error pojawił mi się przy Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_connect(), co było powodem dezaprobowanej funkcji. A błędem po mojej stronie była nieodpowiednia zainstalowana wersja XAMPPa, gdzie był PHP 7.

1
komentarz 11 maja 2017 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Raczej zdeprecjonowana, a nawet usunięta, chodź w sumie również dezaprobowana. ;)

Zmniejszenie wersji PHP to najgorsze rozwiązanie. Nie bez powodu została usunięta.
komentarz 12 maja 2017 przez dkarski Obywatel (1,610 p.)
Zgadzam się, ale mam wprowadzić drobną zmianę na stronie, którą już ktoś napisał. Refaktoryzacja całego kodu, byłaby zbyt czasochłonna.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 11 maja 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)

No to tak, aby zdiagnozować problem:

  • Usuń wszystkie pliki .htaccess
  • Zmień uprawnienia do plików i katalogów na 755 lub 777.

Otwórz też katalog strony jako projekt w jakimś IDE, np PHPstorm, i zobacz, czy nie ma tam żadnych błędów.

 

0 głosów
odpowiedź 12 maja 2017 przez Lu Kiss Dyskutant (7,600 p.)
.htaccess to pierwsze co mi przyszło do głowy, ew. ścieżki bezwzględne w pliku cfg cms'a ?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,036 wizyt
pytanie zadane 29 września 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Kaspian12 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 317 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2017 w JavaScript przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 356 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...