• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP system logowania - błąd mysqli_real_escape_string() expects parameter 1 to be mysqli

0 głosów
1,080 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2017 w PHP przez Bartlomiej Bywalec (2,480 p.)

Cześć mam problem robiłem podobnie z instrukcją Pana Mirosława i mam taki problem:

Warning: mysqli_real_escape_string() expects parameter 1 to be mysqli, object given in C:\xampp\htdocs\projekt\panel.php on line 16

Warning: mysqli_real_escape_string() expects parameter 1 to be mysqli, object given in C:\xampp\htdocs\projekt\panel.php on line 17
Adrianlolek123string(45) "select * from admin where user='' AND pass=''" 0

http://wklej.org/id/3105823/

Powie mi ktoś co źle zrobiłbym?:) Dziękuję.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 maja 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,530 p.)
wybrane 7 maja 2017 przez Bartlomiej

Najlepsza
Patrząc na resztę kodu widać, używasz PDO, więc skąd nagle próbujesz użyć funkcji z mysqli_? To nie ma prawa zadziałać.

Zamiast tego użyj bindowania w PDO, bezpieczniejsze i lepsze.
komentarz 7 maja 2017 przez Bartlomiej Bywalec (2,480 p.)
Okej dzieki działa i mowisz ze ten sposob jest wporzadku jak na czysty php do logowania ???
komentarz 7 maja 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,530 p.)
Bindowanie jest bardzo w porządku, bo zapytanie wysyła osobno i wartości podstawia osobno, dzięki czemu atak sql injection jest niemożliwy.

Zły jest za to sposób przechowywania hasła - nie powinno się tego absolutnie robić jako czysty tekst, a jako nieczytelny dla nikogo hash - http://php.net/manual/en/function.password-hash.php i http://php.net/manual/en/function.password-verify.php
Okej a mam jeszcze jedno pytanie da rade zrobic domyslna wartosc value w inpucie czy nie??

Bo probowalem tak:

<input type="file" name="plik" value="C:\Users\Turqus\Desktop\aktywacja.png"/><br/>

i tak:

<input type="file" name="plik" value="aktywacja.png"/><br/>

I nie dziala
komentarz 7 maja 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,530 p.)
Da radę, ale nie dla inputu typu file. Z tego co mi wiadomo ze względów bezpieczeństwa nie można ustawić domyślnej wartości - co by było, jakby ktoś ustawił jakiś Twój super tajny plik i wysłał automatycznie taki formularz? :P
Oki rozumiem :D dzieki

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 606 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 1,660 wizyt
–4 głosów
2 odpowiedzi 854 wizyt

93,762 zapytań

142,717 odpowiedzi

323,368 komentarzy

63,359 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...