• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sumowanie liczb - wartość maksymalna

Object Storage Arubacloud
0 głosów
103 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2017 w C i C++ przez Galit Początkujący (280 p.)

Hello, chciałem wykonać to zadanie na SPOJ jednak nie przyjmuje mi go sędzia

http://www.spoj.com/PDSTPROG/problems/KC001/

Poniżej zamieszczam swój kod

#include <iostream>
#include <stdlib.h>

using namespace std;

int a, b, c;

int main()
{
     cin>>a;
    cin>>b;
    cin>>c;

    if (a>=100)
    {
        cout<<"Za duza liczba";
        return 0;
    }
    if (b>=100)
    {
        cout<<"Za duza liczba";
        return 0;
    }
    if (c>=100)
    {
        cout<<"Za duza liczba";
        return 0;
    }





    cout<< "Twoja suma to: "<<a+b+c<< endl;
    return 0;
}

 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 30 kwietnia 2017 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)
edycja 30 kwietnia 2017 przez k222

1. Masz już powiedziane że te liczby nie przekraczają 100 więc nie musisz już tego sprawdzać, te if'y są zbędne (a tak poza tym popatrz sobie jaka jest maksymalna liczba jaka zmieści się w if'ie - zaręczam że jest sporo większa od 100 smiley).

A i w zadaniu jest NIEPRZEKRACZAJĄCE 100 więc mniejsze lub równe, jak w którymś teście jakaś liczba była równa 100 to twój program wyświetlał "Za duza liczba" co powodowało błąd

2.Spróbuj bez wypisywania "Twoja suma to: " - SPOJ sprawdza działanie programu i robi to automat więc takie napisy są zbędne a nawet mogą spowodować błąd, wtedy spróbuj,

3.Po co biblioteka stdlib.h ??? - to nie jest błąd ale jak jakiejś nie używasz to nie trzeba dodawać

I jeszcze tak mi się nasunęło dla uproszczenia zapisu:

Zamiast:

cin>>a;
 cin>>b;
 cin>>c;

Możesz napisać

cin>>a>>b>>c;

Działanie to samo a zapis ładniejszy i krótszy

komentarz 30 kwietnia 2017 przez Galit Początkujący (280 p.)
1. LOL, faktycznie bez IF'ów przeszło, źle zrozumiałem polecenie i zamiast 30 sekund poświęciłem na to zadanie 30 minut..

2. Rozumie, że program nie potrzebuje takich informacji jak człowiek, to zawsze można uprościć, dzieki

3. Ta biblioteka to pozostalość po kilku kombinacjach gdzie chciałem w inny sposób niż IF dać wartość max. 100( nie pytaj)

I rzeczywiście zapis też ładniejszy i mniej miejsca zajmuje, dzięki wielkie !! :))

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 207 wizyt
pytanie zadane 9 grudnia 2016 w C i C++ przez thekibi27 Bywalec (2,110 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 2,242 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2021 w JavaScript przez Martita Bywalec (2,500 p.)

92,620 zapytań

141,474 odpowiedzi

319,813 komentarzy

62,003 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...