• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wypisanie danych rekordów z bazy danych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,488 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2017 w PHP przez niezalogowany

Witam, mam stronę i bazę danych. W tej bazie danych jest tabela z różnymi zapytaniami użytkowników. Chce teraz, żeby dla każdego użytkownika wypisywać tylko jego zapytania (po prostu kolumnę nazwa). W kolumnie uz jest zawsze nazwa użytkownika, który to zapytanie dodał.

Jeszcze dodam, że kolumna id jest AUTO INCREMENT.

Pozdrawiam.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Relacja wiele do jeden?

Wiele zapytań należy do jednego użytkownika.

Daj id usera w tabeli z zapytaniami oraz id zapytania, następnie pozostaje odpowiedni kod SQL do napisania.

O ile korzystasz z doctrine ORM:

http://docs.doctrine-project.org/projects/doctrine-orm/en/latest/reference/association-mapping.html#many-to-one-unidirectional

O ile ciśniesz na pure SQL:

https://code.tutsplus.com/articles/sql-for-beginners-part-3-database-relationships--net-8561

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
SELECT pytanie FROM pytania WHERE autor = nazwaUzytkownika

Btw, zamiast nazwy użytkownika lepiej jest użyć id użytkownika, po prostu zastosować klucz obcy.

komentarz 30 kwietnia 2017 przez niezalogowany
No tak, ale teraz jak wypisać to na ekran, bo o to mi chodzi. W pętli for?
komentarz 30 kwietnia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
foreach.
0 głosów
odpowiedź 30 kwietnia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

@Boshi, naprawdę nie wiem, po co w tej sytuacji Hacper miałby użyć pętli foreach. Nie wiem, czy oto chodziło, ale ja ten kod napisałbym w ten sposób:

<?php
$connection=new mysqli('localhost','root','','hacper');

$query="SELECT * from pytania where uzytkownik='nowak'";

$result = $connection->query($query);

/* fetch associative array */
$row = $result->fetch_assoc();
    
echo $row['pytanie'].$row['uzytkownik'];

/*
echo "<pre>";
print_r($row);
echo '</pre>';
*/

/* free result set */

$result->free();
$connection->close();
?>

Tabela MySQL o nazwie pytania:

id uzytkownik pytanie
1 kowalski gdzie rosna maki?
2 nowak gdzie rosna zonkile?

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 637 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2020 w PHP przez adikpl Użytkownik (660 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 2,829 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2017 w PHP przez kamilocl Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 213 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...