• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Złożone zapytanie do MySqli

Object Storage Arubacloud
0 głosów
308 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2017 w SQL, bazy danych przez niezalogowany
zamknięte 23 kwietnia 2017

Witam.

Jak mogę złożyć takie zapytanie 

SELECT * FROM `Tekstury` WHERE Nazwa_Tex='Bricks' OR URL_Tex='Bricks' OR Id_Tex='Bricks'

aby np. wpisałem B i dostałem wszystkie rekordy w których Nazwa_Tex albo URL_Tex albo Id_Tex zaczyna się na B?

Za wszelkie odpowiedzi dziękuje.

laugh

komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 kwietnia 2017 przez MixTape Użytkownik (560 p.)
wybrane 23 kwietnia 2017
 
Najlepsza

Spróbuj SELECT * FROM `Tekstury` WHERE Nazwa_Tex='B%' OR URL_Tex='B%' OR Id_Tex='b%' powinno działać. 

Z tego co mnie pamięć nie myli "B" musi być, jednak to co jest po B już go nie obchodzi, także powinno wyłapać wszystko co zawiera w sobie na początku "B"

komentarz 23 kwietnia 2017 przez niezalogowany
A jak by b miało być w środku to mam napisać %B% ?
komentarz 23 kwietnia 2017 przez MixTape Użytkownik (560 p.)
A poprzedni sposób działa?
komentarz 23 kwietnia 2017 przez niezalogowany
Teraz sprawdzałem.

Mam rekord o Nazwa_Tex równej Bricks

ale pytanie wyświetla 0 wyników
komentarz 23 kwietnia 2017 przez MixTape Użytkownik (560 p.)
Właśnie teraz patrzę na komentarz niżej Spróbuj z tym LIKE, bez tego może nie działać, właśnie tak mi się wydawało, że pominąłem chyba jedną rzecz.
komentarz 23 kwietnia 2017 przez niezalogowany

Właśnie też tak próbowałem ale mam

Błąd

Zapytanie SQL: Dokumentacja

 

SELECT * FROM `Tekstury` WHERE Nazwa_Tex LIKE="%b" LIMIT 0, 25

 

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja

#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near '="%b" LIMIT 0, 25' at line 1

 

komentarz 23 kwietnia 2017 przez MixTape Użytkownik (560 p.)

Spróbuj SELECT * FROM `Tekstury` WHERE Nazwa_Tex LIKE 'B%' OR URL_Tex LIKE 'B%'' OR Id_Tex LIKE 'B%'

 

Spróbuj teraz

komentarz 23 kwietnia 2017 przez niezalogowany

Działa dziękuje wam.smiley

Poprawny kod to 

SELECT * FROM `Tekstury` WHERE Nazwa_Tex LIKE 'B%' OR URL_Tex LIKE 'B%' OR Id_Tex LIKE 'B%'

Apostrof za dużo.

komentarz 23 kwietnia 2017 przez MixTape Użytkownik (560 p.)
Sam apostrof ale również zwróc uwagę, że jest bez znaku równa się po "Nazwa_Tex" "URL_Tex" oraz "Id_Tex" ;)
0 głosów
odpowiedź 23 kwietnia 2017 przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
np. URL_Tex LIKE="%b", poczytaj o sql like
komentarz 23 kwietnia 2017 przez niezalogowany

Dopiero zaczynam w sql i się tak nie znam. Dzięki za odpowiedź.

smiley

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 335 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 716 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2017 w SQL, bazy danych przez Rafik Obywatel (1,870 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 464 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2018 w PHP przez daniel2k Obywatel (1,380 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...