Cześć.
Niebawem najprawdopodobniej będę wybierał się na studia informatyczne, a że do tego czasu czeka mnie kilka dłuższych wyjazdów zastanawiam się nad zakupem laptopa już teraz. Ogólnie rzecz biorąc zależy mi na:
- Przekątnej ekranu 13-14 cali (chcę, żeby sprzęt był w miarę mobilny, w domu raczej będę i tak korzystał z niego na zewnętrznym monitorze).
- Matowej matrycy
- Podświetlanej klawiaturze
- Dysku SSD (opcjonalnie z dodatkowym HDD na większą ilość danych, ale raczej i tak zakupię zewnętrzny).
- Możliwie jak najdłuższym czasie pracy na baterii
Sprzęt ma służyć do nauki programowania, przeglądania internetu i amatorskiej grafiki. Grać też coś będę, ale w takie tytuły, które nie będą wymagać dedykowanej karty graficznej,
Ogólnie rzecz biorąc zastanawiałem się nad czymś z serii latitude lub thinkpad, ale jest tego tak wiele, że mam już totalny mętlik w głowie. Do moich wymagań niemal doskonale wpasowuje Macbook (szczególnie ze względu na baterię, bo nie potrafię znaleźć żadnego porównywalnego pod tym kątem sprzętu, który ponadto sprostałby reszcie moich wymagań), ale szczerze mówiąc jestem cholernie przyzwyczajony do windy (choć epizod z linuxem też mam zaliczony) i nie wiem czy na dłuższą metę chciałbym ładować się w coś nowego, zresztą nie wiem na ile sam system by mi w praktyce pozwolił.
Także, proszę Was o pomoc, z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :).
PS budżet oczywiście nie musi być wykorzystany na styk, od 2500 myślę, że też dostanę coś dobrego, więc i na takie propozycje jestem otwarty.