• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Blog ? Może własna witryna ? Jak zacząć !

Object Storage Arubacloud
0 głosów
185 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2017 w Offtop przez Darklek Nowicjusz (220 p.)

Witajcie Nazywam się Rafał i jestem nowym początkującym programistą 

Ostatnio napisałem do znajomego programisty , polecił mi on założenie "Bloga "  Coś w rodzaju o mnie , i moich poczynaniach . ( https://nzpblog.wordpress.com/home/blog/

Jednak nie widzę się w tym całym "blogowaniu " żaden ze mnie pisarz a tym bardziej dobry programista .

Chcę się uczyć , rozwijać , chciałbym uczyć się praktyką ! chciałbym pracować przy projektach ! 

Jednak żeby to uczynić trzeba posiadać wiedzę ! Umiem posługiwać się html , css do tego stopnia ze Egzamina zawodowy E14 nie będzie dla mnie czymś strasznym , z Javascript też sobie radzę jednak już nie aż tak pewnie

(to się zmieni niebawem :d ) 

________________________________________________________________________________________

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8" />

<style>
#logo
{
background-color:red;
height:168px;
width:389px;
margin:auto;
text-align:center;
font-size:120px;
}
#lewa
{
background-color:yellow;
color: red;
float:left;
width:50%;
}
#prawa
{
background-color:green;
color:yellow;
float:left;
width:50%;
text-align:right;
}

</style>
<script>
function pola()
{
var input ='<input id=imie  type="text" /> <input id=nazwisko  type="text" />' ;
var input2='<input type="button" onclick="roz();" value="Imie i nazwisko"/>'
document.getElementById("contener").innerHTML = input+input2
}
function roz()
{
var pole = document.getElementById("imie").value+document.getElementById("nazwisko").value;
var litery = pole.length;
document.getElementById("wynik").innerHTML = litery+" Ilość liter w imieniu i nazwisku";
var literyA =0;

var lit = "a";
var lit2 = "A";
	for(i=0; i<litery; i++)
	{
		if( pole.charAt(i) == lit) 
		{
		literyA = literyA+ 1;
			
		}
		if( pole.charAt(i) == lit2) 
		{
		literyA = literyA+ 1;
			
		}
		
	}
document.getElementById("wynik2").innerHTML = literyA+" Ilość liter A w Imieniu i nazwisku";

}
</script>
</head>


<body >
<div id="logo">LOGO </div>
<div id="lewa"> Zółte tło, czerwona czcionka , od lewej strony</div>
<div id="prawa"> Zielone tło, żółta czcionka , do prawej strony </div>
<center><input type="button" onclick="pola();" value=" Skrypt dla użytkownika"/> </center>
<div id="contener"> 
</div>
<div id="wynik">
</div>
<div id="wynik2">
</div>
</body>

</html>

__________________________________________________________________

Przykładowe zadanie egzaminacyjne E14 (Oczywiście sam wykonałem ) 

Tyle o mnie , Moje pytania! :

Czy opłaca się założyć własną stronę internetową takie (portfolio ) ?( Bez doświadczenia ani żadnych projektów na plecach ) ( i dodawanie takich zadań jak to "przykładowe zadanie egzaminacyjne ")

Gdzie mogę praktykować , uczyć się , działać w projektach tworzenia stron internetowych ? (nie mówie o pracy , chcę się uczyć , poznawać  . Dopiero póżniej pracować ) 

 

 

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 31 marca 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
wybrane 31 marca 2017 przez Darklek
 
Najlepsza
Aby zdać E14 to wystarczy przysiąść na jeden dzień do jakiegokolwiek kursu.. to jest kpina nie egzamin- więc nie mów, żę umiesz css czy htm.. zresztą powyższy kod to gówno kod.

polskie nazwy, stylowanie po id, brak obsługi eventów tylko onclicki, brak semantyki, js  na początku skryptu i nawet sprawdzenia  czy się załadował nie masz.. ehhh
+1 głos
odpowiedź 31 marca 2017 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
Cześć

Moim zdaniem nie opłaca się tworzyć portfolio jeżeli nie chcesz pracować.

Uczyć możesz się poprez oglądanie bardziej zaawansowanych stron, oglądanie ich kodu, modyfikacje.

Próbój ekperymentować z tworzeniem witryn! Twórz coraz ciekawsze layout-y etc.

Na internecie znajdzuesz sporo zadań etc.

 

Dobrej nocy życzę i pozdrawiam
+1 głos
odpowiedź 31 marca 2017 przez niezalogowany
A blog twój nie będzie oddawał twoich umiejętności? W nim możesz dać linki do swoich projektów- jak ogarniasz to :)

Ale to jest moje zdanie :) bo osobiście lubie patrzeć na takie strony i widzieć jak inni sobie radzą ...
komentarz 31 marca 2017 przez niezalogowany
poza tym podobne tematy już były....https://forum.pasja-informatyki.pl/159022/portfolio-czy-blog
+1 głos
odpowiedź 31 marca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Odpowiedzi, które dostałeś są chyba wystarczające ;p
Tylko jeśli chodzi o ten Twój blog to cóż...jest sporo literówek, dużo różnych kolorów w tekście i ogólnie wygląda, jakby był robiony pod przymusem, a to chyba powinno sprawiać przyjemność :p
a żółty kolor w tekście to już w ogóle jazda :D zaznaczyłam sobie tekst i dzięki temu, że mi się podświetliło tło na niebiesko to mogłam przeczytać ;p

blog fajna sprawa, jako dodatek i pod warunkiem, że jest to dla Ciebie przyjemne ;)
komentarz 31 marca 2017 przez Darklek Nowicjusz (220 p.)
Tak ;d są wystarczające ^^ Dziękuje wszystkim

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,650 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2017 w HTML i CSS przez Liryk Użytkownik (650 p.)
+11 głosów
17 odpowiedzi 1,524 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 266 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2021 w Hostingi, domeny, usługi przez Liliana Ostryńska Nowicjusz (130 p.)

92,625 zapytań

141,483 odpowiedzi

319,825 komentarzy

62,006 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...