• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

zadanie z kursu c++ odc 1 Pana Zelenta problemy w zrozumieniu

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
2,030 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2017 w C i C++ przez iza2288 Nowicjusz (140 p.)

Jak w temacie.. Dopiero zaczynam z c++ z tutorialii Pana Zelenta i już przy pierwszym zadaniu mam jakies dziwne objekcje.. troche wstyd przed zjechaniem ze sie nie nadaje bo pewnie to proste jak barszcz no ale.. 

https://www.youtube.com/watch?v=Kc98tH59A_U&list=PLOYHgt8dIdoxx0Y5wzs7CFpmBzb40PaDo&index=2

 

chodzi o ten film i zadanie z niego.. Kiedy podstawiam inne liczby w programie np. uczniowie 25 cukierki 98 program liczy błednie.. liczy ze kazdy ma po 4 cukierki a Jasio 0 ;/  Wyjasni ktoś dlaczego tak sie dzieje?

 

Jeszcze mam niejasnosc co do zapisu zmiennej y. Dlaczego jest  "y = cukierki-x*(uczniowie - 1)" - dokładnie chodzi o x*(uczniowie-1) po co x razy .. skoro x juz policzony nie moze byc :

y = cukierki - x ?

Pewnie to jakies debile pytania ale nie zniechecam sie po pierwszym materiale.. poczekam do 5 ;D pozdrawiam dziekuje za odpowiedzi :)

#include <iostream>

using namespace std;

int uczniowie, cukierki, x, y;

int main()
{
    cout << "Ilu uczniow jest w Twojej klasie?:";
    cin >> uczniowie;

    cout << "Ile cukierkow kupila mama?:";
    cin >> cukierki;

    x = cukierki/(uczniowie-1);
    cout << "Cukierkow dla kazdego ucznia:"<<x;

    y = cukierki-x*(uczniowie - 1);
    cout << "Dla Jasia na wieczor:"<<y;

    return 0;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 marca 2017 przez Antero00 Gaduła (3,670 p.)
edycja 30 marca 2017 przez Antero00

Dlaczego jest  "y = cukierki-x*(uczniowie - 1)" - dokładnie chodzi o x*(uczniowie-1) po co x razy .. skoro x juz policzony nie moze byc

Ponieważ, obliczasz ile cukierków zostanie Jasiowi, jeśli rozda wszystkim tyle samo cukierków. 

Zmienna x, mówi ile cukierków przypada na jednego ucznia.

 

Kiedy podstawiam inne liczby w programie np. uczniowie 25 cukierki 98 program liczy błednie.. liczy ze kazdy ma po 4 cukierki a Jasio 0 ;/  Wyjasni ktoś dlaczego tak sie dzieje?

U mnie liczy prawidłowo. :) 

komentarz 31 marca 2017 przez iza2288 Nowicjusz (140 p.)
Liczy prawidłowo tzn. jaki masz wynik? :)
komentarz 31 marca 2017 przez Antero00 Gaduła (3,670 p.)
Dla ucznia 4 cukierki, dla Jasia zostają 2.
0 głosów
odpowiedź 30 marca 2017 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
X to zmienna przechowująca po ile cukierków dostanie każdy uczeń. Dlatego y = cukierki - x jest nie pasujące, bo odjełabyś liczbę cukierków od liczby cukierków na jedną osobę.

"uczniowie 25 cukierki 98 program liczy błednie.. liczy ze kazdy ma po 4 cukierki a Jasio 0 ;/  Wyjasni ktoś dlaczego tak sie dzieje?"
Dla takich danych wyszło mi: Cukierków na ucznia: 4, a Dla jasia: 2  Na pewno takie dane wpisywałaś?
komentarz 31 marca 2017 przez iza2288 Nowicjusz (140 p.)
Hmmm już obojętnie czy dla jasia cos zostanie czy nie.. Chodzi mi o to że przeciez to jest błąd ze kazdy uczen otrzyma po 4 cukierki. Przecież zaokraglajac do calosci program powinien wskazac ze kazdy dostanie po 3, w taki sposob program zaklada ze cukierkow jest 100..
komentarz 31 marca 2017 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
Tak, każdy uczeń otrzyma po 4 cukierki(NIE UWZGLĘDNIAJĄC JASIA). Program dzieli 98 na 24 zamiast 98 na 25 bo przecież odjełaś jasia.
komentarz 1 kwietnia 2017 przez iza2288 Nowicjusz (140 p.)

ok rozumieeem :D dzieki wielkie

yes

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 478 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 180 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 281 wizyt

92,580 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...