• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Funkcje w innym pliku

Object Storage Arubacloud
0 głosów
138 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2017 w C i C++ przez BanditPlayGame Użytkownik (680 p.)
zamknięte 28 marca 2017 przez BanditPlayGame

Wiem że pojawiło się już takie pytanie, ale nie potrafię tego zrobić.

To główny kod

#include <iostream>
#include <windows.h>
#include <cstdlib>
#include "f.h"


using namespace std;






int menu;
int wyb; //wybory
int main()
{
    cout << "Bez tytułu" << endl;
    cout << "-------------------------------" << endl;
    cout << "1. Nowa gra"<<endl;
    cout << "2. Wczytaj grę (niedziała)"<<endl;
    cout << "3. Zakończ (niedziała)"<<endl;
    cin >> menu;
    if(menu == 1)
    {
        int hp, man, exp, lvl; // Podstawowe dane postaci
        cout <<"Kapitanie. Wychodzimy z nadprzestrzeni za 5 sekund. - Powiedział nawigator"<<endl;
        Sleep(1000);
        cout<<"4"<<endl;
        Sleep(1000);
        cout<<"3"<<endl;
        Sleep(1000);
        cout<<"2"<<endl;
        Sleep(1000);
        cout<<"1"<<endl;
        Sleep(1000);

        //Pierwszy wybór
        cout<<"Ogromny hałas, wstrząs ledwo co ustałem. Naszczęście wszystko jest na miejscu. Za nami pojawiła się ogromna czarna dziura.Z tamtąd wylecieliśmy. "<<endl;
        cout<< "Kapitanie co teraz. - Pyta nawigator"<<endl;
        cout<< "1. Trzymamy się planu." <<endl;
        cout<< "2. Spójrzmy na mapę." <<endl;
        cout<< "3. Co proponujesz." <<endl;
        cin>>wyb;
        wyb_1(wyb);
        wyb =0;

    }




    return 0;
}

 To f.h

int wyb_1(int)

 

to f.cpp

int wyb_1(int w)
{
  cout<<w<<endl;
}

 

Ta funkcja jest tylko do testu. Ona będzie bardziej rozbudowana.

 

 

Taki błąd pojawia się w kompilatorze

komentarz zamknięcia: Rozwiązanie problemu
komentarz 28 marca 2017 przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)
A jakie jest właściwie pytanie?
komentarz 28 marca 2017 przez BanditPlayGame Użytkownik (680 p.)
Chcę to naprawić. Sorry że wcześniej nie napisałem :P

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 marca 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
wybrane 28 marca 2017 przez BanditPlayGame
 
Najlepsza
Przecież nie masz plików f.h oraz f.cpp dodanych do projektu.
komentarz 28 marca 2017 przez BanditPlayGame Użytkownik (680 p.)

Fakt masz rację ale teraz pojawił się taki błąd

 

komentarz 28 marca 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)

Plik f.cpp wymaga dostępu do swojego obiektu cout oraz endl. Musisz dodać w tym pliku na jego początku

#include <iostream>

A następnie albo dodać:

using namespace std;

Albo:

using std::cout;
using std::endl;

Albo używać takiej składni:

std::cout << w << std::endl;

 

komentarz 28 marca 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)

No i oczywiście brakuje:

#include "f.h"

 

komentarz 28 marca 2017 przez BanditPlayGame Użytkownik (680 p.)

 

ach błąd mnoży błąd

komentarz 28 marca 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
W pliku f.h brakuje średnika na końcu funkcji.

Funkcja z pliku f.cpp nie zwraca wartości.
komentarz 28 marca 2017 przez BanditPlayGame Użytkownik (680 p.)
Dziękuje Ci bardzo, wszystko działa.   :)
0 głosów
odpowiedź 28 marca 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Co do samego kodu to te zmienne opisujace dane postaci zrob w postaci struktury.
komentarz 28 marca 2017 przez BanditPlayGame Użytkownik (680 p.)
Struktury? Masz na myśli klasy? Jeżeli ci chodzi o to to wiem że było by to lepsze, ale słabo to ogarniam.  :)
komentarz 28 marca 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Nie, nie chodzi mi o klasy tylko o struktury. Tutaj masz opisane o co w nich chodzi: http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Struktury-danych/303

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 789 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 159 wizyt

92,617 zapytań

141,466 odpowiedzi

319,783 komentarzy

61,999 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...