• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

input type=reset

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,489 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2015 w HTML i CSS przez damianmisztal Gaduła (4,730 p.)
Witam jako, że normalnie input reset czyści wszystkie pola w formularzu to mogę jakość go połączyć jedynie z jednym polem, aby po kliknięciu wyczyściłm mi jedynie zawartość tego konkretnego inputa?

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 maja 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
można też tak to zastosować http://jsfiddle.net/awdoujua/1/ może nie jest to najlepsze rozwiązanie ale zawsze jakieś jest na  twój problem czyli opis tematu
0 głosów
odpowiedź 27 maja 2015 przez Jolan Obywatel (1,380 p.)
button i javascript odwołujący się do konkretnego pola
0 głosów
odpowiedź 27 maja 2015 przez NeroTestero Gaduła (3,240 p.)
edycja 27 maja 2015 przez NeroTestero

1. Może w ten sposób w html dodaj:

<input type="reset" onclick="nazwafunkcji()">

i w js:

function nazwafunkcji()
{
//kod ... za pomocą DOM'u
}

 

2. W html dodaj klase lub id:

<input type="reset" class="przycisk">

i w js za pomocą jquery:

$('przycisk').click(function()
{
//kod
});

 

I możesz wyczyścic formularz, bądź diva.

Więcej na 

http://www.goldenline.pl/grupy/Komputery_Internet/programisci-www/javascript-wyczyszczenie-zawartosci-pola-tekstowego,245430/

http://prondzyn.com/2011/03/28/czyszczenie-formularza-przy-pomocy-jquery/

 

 

komentarz 27 maja 2015 przez Comandeer Guru (601,890 p.)
https://pornel.net/onclick - warto pamiętać
komentarz 27 maja 2015 przez NeroTestero Gaduła (3,240 p.)
Nie jest to najlepsza metoda.

Można zrobić tak jak podałeś czy za pomocą biblioteki jquery tu przykład 2. W każdym razie dzięki za link.
0 głosów
odpowiedź 27 maja 2015 przez Comandeer Guru (601,890 p.)
edycja 27 maja 2015 przez Comandeer

Zawsze przy tego typu problemach warto przygotować sobie uniwersalne rozwiązanie. Jak wyglądałoby w tym wypadku?

  • Musi istnieć sposób, żeby identyfikować konkretne przyciski jako te służące do usuwania zawartości z pól formularza. Skoro może być ich więcej, logicznym wyborem jest klasa - np. resetField
  • Musi istnieć sposób, żeby połączyć dany przycisk z konkretnym polem formularza. Najlepiej zapisać jakoś odwołanie po [id]. Można to zrobić np. przez atrybut [data-for] i w nim podać jakie pole nas interesuje. Można też spróbować zrobić to z [aria-controls] (http://www.w3.org/TR/wai-aria/states_and_properties#aria-controls), co połączy przycisk i pole również dla czytników ekranowych
  • Musi wreszcie istnieć funkcja, która po przekazaniu jej [id] pola znajduje je i usuwa jego zawartość (tak, żeby była jak najbardziej uniwersalna). Z tego też powodu nie powinna być częścią obsługi kliku (bo np. będziemy chcieli ją wywołać samodzielnie), ale być osobno
  • Dodatkowo zamiast przypinać zdarzenie do wszystkich przycisków oddzielnie, warto skorzystać z event delegation i przypiąć je raz tak, żeby wszystkie przyciski nim obsłużyć: http://tutorials.comandeer.pl/js-beauty.html#delegation
  • Oczywiście tego typu przycisk działa tylko z JS, więc jeśli ktoś tego JS nie ma, to warto taki przycisk ukryć: http://www.paulirish.com/2009/avoiding-the-fouc-v3/

Mając w głowie te założenia można napisać prostą implementację, np: http://jsfiddle.net/Comandeer/zuvocm8n/1/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 227 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2015 w JavaScript przez Nervouss Użytkownik (700 p.)
+1 głos
5 odpowiedzi 543 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2021 w HTML i CSS przez Bartess Gaduła (3,630 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 587 wizyt

92,589 zapytań

141,439 odpowiedzi

319,697 komentarzy

61,974 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...