• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomoc w programie C#

Object Storage Arubacloud
0 głosów
291 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2017 w C# przez Tomasz Indyk Nowicjusz (160 p.)
Cześć,

Napisałem program na zaliczenie SNAKE ale mam kilka problemów.

1) jak do niego podpiać bazę danych MySQL ? Stworzyłem sobie baze SNAKE i tabele Snake_Zawo z kolumnami ( Imie i Wynik ) - bo tak naprawdę tylko to chcę przechowywać. Chciałbym aby po wpisaniu imienia w TextBox i kliknięciu ZAPISZ imię zapisało się do bazy a po ukończeniu gry doszedł też wynik z labelki lblScore.

2) Chciałbym również aby z menu jak mamy Baza wyników - Statystyki - po kliknięciu w Statystki otwarło się nowe okno z wynikami.

3) Ponadto jak zrobić żeby najpierw Gracz wpisał swoje imię, klik zapisz dzieki czemu TextBox stanie się nie aktywny  i potem uruchomił grę i żeby gra działała, bo na chwilę obecną jest tak że TextBox i Zapisz button są aktywne cały czas.

4) I ostatni problem to taki że jak uruchamiam grę po raz 1 to wąż porusza się z prawidłową prędkością, natomiast jak przegram i klikam nowa gra to wąż znacznie szybciej się porusza.

LINK DO KODU. Z góry dziękuje za pomoc

https://drive.google.com/file/d/0B8iQZNeysOGsallDbFdWWW8ySEE/view?usp=sharing

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 12 marca 2017 przez Bartłomiej Łaski Mądrala (5,100 p.)
Witaj

1.http://stackoverflow.com/questions/21618015/how-to-connect-to-mysql-database Chwila szukania w necie... Ale przydało by się zebys dodał coś takiego jak sprawdzanie czy dane imie istnieje i czy wynik nie jest taki sam bo po co przechowywac 100x Jan z wynikiem = 0

2. http://stackoverflow.com/questions/5718183/how-to-open-the-second-form Prosze bardzo, otwierasz nowe okno(Form`e) ktora bedzie miała podczas inicjalizacji skrypy do pobierania wszystkiego z twojej bazy. SELECT * FROM Snake_Zawo.

3. Na jaki grzyb użytkownik ma podawac najpierw nick? Zrob tak ze bedzie przycisk Nowa gra i na koniec gry jeżeli wynik > 0, ponieważ po co trzymac wyniki Januszy którzy osiagneli 0 punktów. I gdy wynik bedzie >0 czyli gracz coś osiagnał i zaliczyl skuche niech pojawi sie małe okienko, ewentualnie obok zaladuje sie tam userControl z napisem u gory (Czy chcesz zapisać swój wynik?) i ponizej textBox do ktorego mozna bedzie wpisac nickname i przycisk zapis. Nic trudnego prosze bardzo tutorial https://www.youtube.com/watch?v=76Dhagr_fuc. Po czy przycisk zapisz bedzie wywolywal skrypt ktory bedzie otwieral zapytanie do bazy danych.i ukrywal userControla z zapisalem i np otwieral innych z przyciskiem nowa gra.

4. To podczas skuchy musisz ustawiac predkosc od nowa twojego węża.

 

Pozdrawiam i życze miłej zabawy.

PS. Mam wrazenie ze ten kod jest nie twoj i tak naprade nie masz zielonego pojecia jak dziala ten program. Gdyż sam na dzien dzisiajszy nigdy nie pisałem snake w c# i sam go napisac nie umiem, zapewne ty tez nie. A jeżeli ty go sam napisałes to powinienes umiec obsluge FORM w C#. Bo to jest jeszcze prostrze od tego kodu twojego snake i pewnie liczyłeś, że ktos napisze to za Ciebie i da Ci gotowca. Zrobienie tego co tu napisales to jest 2 godziny roboty ;).

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 195 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2019 w C# przez kamilborz Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 415 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2019 w C# przez Vorczu Początkujący (390 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 609 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2019 w C# przez UncleDave Nowicjusz (190 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...