• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tabela z dwoma kolumnami w PHP

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,151 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2017 w PHP przez ck Obywatel (1,780 p.)
Cześć, nie wiem jak napisać skrypt z egzaminu E14 treść brzmi następująco:

- w kodzie strony, po tekstem: „Nasz rekord...” tworzy tabelę o liczbie komórek równej wartości zwróconej zapytaniem 1. Tabela powinna mieć stałą liczbę kolumn równą 2. Na przykład, jeśli liczba rekordów jest równa 3, to jest tworzona tabela o dwóch kolumnach i dwóch wierszach, z czego w drugim wierszu jest tylko jedna komórka. Należy założyć, że baza będzie się rozrastać i nie trzeba na sztywno tworzyć sześciu komórek,

 

Skrypt ma być w php, zwrócona wartość wynosi 6.
komentarz 3 marca 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Nie rozumiem takiego bełkotu ale pewnie chodzi o zastosowanie foreach.

http://php.net/manual/en/control-structures.foreach.php

Wyciagasz dane zapytaniem SQL, wkładasz do foreach i Ci ta pętla przelatuje wynik tyle razy, ile wynosi wynik wyciągnietych danych.

Przykład:

https://3v4l.org/7enf1

Tylko dajesz sobie wynik w elementach HTML.

BTW. w twigu fajnie to wygląda:

http://twig.sensiolabs.org/doc/2.x/tags/for.html

 

komentarz 3 marca 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
PDO  -> fetchAll

Foreach  a w nim <tr> <td> cos </<td> <td> cos 2 </td> </tr>

= PROFIT FULL PKT NA EGZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Coraz trudniejsze zadania.
1
komentarz 3 marca 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

PROFIT FULL PKT NA EGZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie byłbym taki optymistyczny, pewnie powiedzą, że korzysta z jakiś sztuczek szamanów bo sprawdzający jedynie z mysql() korzystali. :D

komentarz 3 marca 2017 przez ck Obywatel (1,780 p.)
chyba nie o to chodzi, założenie jest takie że musze zrobić pętle która będzie tworzyć tabele tylko że tabela zawsze musi mieć 2 kolumny a ilość komórek może się zmieniać, zapytanie zwraca zawsze jakąś liczbę w tym przypadku 6 ale może to być miej lub więcej
komentarz 3 marca 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 3 marca 2017 przez efiku
No, ale my wiemy co to są kolumny w tabeli, a wiersze :)
https://3v4l.org/PcQFv
komentarz 3 marca 2017 przez ck Obywatel (1,780 p.)
no fajnie, ale twoja odpowiedz nijak ma się do mojego pytania
komentarz 3 marca 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Mhm wink

komentarz 3 marca 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
W takim razie doprecyzuj je nabardziej jak potrafisz. Btw. znasz podstawy PHP/HTML? Bo mnie się coś wydaje, że Ty nic z tego kodu nie rozumiesz.
komentarz 3 marca 2017 przez gromula Stary wyjadacz (10,070 p.)
Po pierwsze pokaż chociaż, co napisałeś Technik Informatyk bez podstawowej znajomości PHP'a HTML'a i jakiejś popularnej DB był by kiepskim połączeniem.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 564 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2018 w PHP przez Kshyhoo Użytkownik (750 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 800 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2017 w PHP przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 5,494 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2016 w PHP przez powrooz666 Początkujący (300 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...