• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Reakcja na wciśnięcie klawisza

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,033 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2017 w JavaScript przez Geek1234 Użytkownik (570 p.)
edycja 26 lutego 2017 przez Arkadiusz Waluk
Jak zaprogramować skrypt w javascript że gdy kliknę W to wyskoczy alert że kliknąłeś przycisk W.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 lutego 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
wybrane 26 lutego 2017 przez Geek1234
 
Najlepsza
<!DOCTYPE html>
<html>
<body onkeydown="myFunction(event)">

<p><strong>Note:</strong> The key property is not supported in Safari or IE 8 and earler versions.</p>

<script>
function myFunction(event) {
    var x = event.key;

    // If the pressed keyboard button is "a" or "A" (using caps lock or shift), alert some text.
       
    if (x == "a" || x == "A") { 
        alert ("You pressed the 'A' key!");
    }
}
</script>

</body>
</html>

 

komentarz 28 lutego 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
Ok chciałem już zakończyć ten temat ale.... nurtuje mnie pytanie:

Skoro w3schools to samo zło i złe praktyki, w MDN pl są aktualnie na bodajże HTML 4.xx a tak rozchwalony i wspaniały MDN ang. okazuje się znowu klapą to gdzie szukać tej super prawdy co i jak.....?

P.S. Możesz być dumny z siebie zacząłem przeglądać dokumentacje :)
komentarz 28 lutego 2017 przez Comandeer Guru (601,510 p.)
Czasami jedynym źródłem prawdy jest doświadczenie i studium konkretnego przypadku.
komentarz 28 lutego 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
Czyli jak w życiu ... jakieś tam przepisy są ale zazwyczaj nijak się mają do rzeczywistości więc robisz jak .... po swojemu i liczysz się z ewentualnymi konsekwencjami ;)
komentarz 3 marca 2017 przez Comandeer Guru (601,510 p.)

@hoktaur wcale nie da się skorelować nagłego downvote'u mojej odpowiedzi z Twoją osobą, no po prostu

IMPOSSIBRU!

komentarz 3 marca 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
Właśnie przydała by się funkcjonalność w forum gdzie by dało radę podejrzeć (w formie popup'u) komu się podobało a komu nie ... szkoda może ktoś kiedyś to dopisze
+1 głos
odpowiedź 26 lutego 2017 przez Comandeer Guru (601,510 p.)
Podglądnij kod http://keycode.info/
komentarz 26 lutego 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)

Patrz:

<script>!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');</script>

przecież jak ktoś pierwszy raz widzi kod JS to się wystraszy....

1
komentarz 26 lutego 2017 przez Comandeer Guru (601,510 p.)
Też mogę wejść na fejsa, wziąć pierwszy losowy kod JS, niemający nic wspólnego z tematem, i udowadniać, że to niezrozumiałe…
komentarz 26 lutego 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
to nie jest losowy kod tylko pierwszy jaki widać ... i jak ktoś nie wie to zacznie kombinować co ma do tego wciśnięcie klawisza
komentarz 26 lutego 2017 przez Comandeer Guru (601,510 p.)

pierwszy jaki widać

A tuż nad tym:

<script src="scripts.js"></script>

Poza tym założenie, że ktoś pytający się o konkretną rzecz w JS nie ma żadnego pojęcia o JS-ie, jest co najmniej naciągane… 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 164 wizyt
pytanie zadane 17 września 2023 w JavaScript przez Piotrek2713 Mądrala (5,380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 729 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 3,599 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2015 w C i C++ przez JavaStique Początkujący (420 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...