• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zamiana koloru linków

Object Storage Arubacloud
0 głosów
265 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2017 w HTML i CSS przez czarek84 Początkujący (290 p.)

Witam,

mam następujący problem. W CSS ustawiłem dla wszystkich linków parametry, aby nie były podkreślone i nie miały niebieskich kolorów. Kod poniżej. Standard.

a:link
{
    color: black;
    text-decoration: none;
}
 
a:visited
{
    color: black;
    text-decoration: none;
} 
 
a:hover
{
    color: black;
    text-decoration: none;
}

To powoduje, że wszystkie linki są czarne. Ale w innym miejscu chciałbym, aby link miał kolor biały. W tym celu utworzyłem nową klasę za pomocą znacznika span i odpowiednio ja opisałem w CSS. Poniżej wklejam  fragment kodu HTML i CSS.
<div id="footer">
			<div class="footer"> <span class="stopka"> <a href="http://www.onet.pl/" target="_blank" > Regulamin </a></span></div>
</div>
.footer
{
	float: left;
	color: white;
	border-right: 1px dashed #ffffff;
	width: 203px;
	text-align: center;
	padding: 10px 0px;
}

.stopka:link a
{
	color: white;
}

.stopka:visited a
{
	color: white;
}

.stopka:hover a
{
	color: white;
	text-decoration: underline;
}

Mimo wszystko tekst jest cały czas czarny. Działa tylko sam hover. Wówczas tekst jest biały i podkreślony. Dodam, że przy opisaniu tego fragmentu w CSS próbowałem też bez a po visited i link, ale ponieważ odnosi się to do linków, wydaje mi się ten zapis słuszny... Przeglądarka uważa jednak inaczej :) 

Jak ustawić, aby tekst (link) tylko w tym miejscu był biały?

Pozdrawiam

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 lutego 2017 przez Mr Popcorn Bywalec (2,340 p.)

Nie potrzebujesz zamykać linku w tagach div, span, p, czy Bóg wie w czym jeszcze, tylko po to żeby zmienić kolor jednego linku.
Sam link też można ostylizować... wystarczy więc:
 

<a class="bialy" href="http://www.onet.pl/" target="_blank" > Regulamin </a>
.bialy { color: white; }

 

+1 głos
odpowiedź 22 lutego 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
.stopka a:link
{
    color: white;
}
 
.stopka a:visited
{
    color: white;
}
 
.stopka a:hover
{
    color: white;
    text-decoration: underline;
}
/* po refaktoryzacji */

.stopka a:link,
.stopka a:visited,
.stopka a:hover
{
    color: white;
    text-decoration: underline;
}

Bo pseudoklasa powinna odwoływać się do "a", a nie do ".stopka"

Jeszcze z takich dobrych zasad: jak już używasz hexadecymalnych kolorów, to ich używaj wszędzie. Biały to #ffffff lub #fff

Nazwy klas(i nie tylko klas) lepiej brzmią w języku angielskim. Pomyśl, jak byś musiał czytać kod napisany po japońsku :P

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 708 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2020 w HTML i CSS przez sopll Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 277 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2018 w HTML i CSS przez IkjovskYY Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 162 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2018 w HTML i CSS przez Neneko Nowicjusz (170 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...