Witam, ok. 6 miesięcy temu kupiłem komputer z taką specyfikacją (składany na zamówienie):
CPU - Intel Core i7-6700K
RAM - G.SKILL DDR4 16GB (2 x 8GB) 2400MHz CL15
Płyta główna - Gigabyte GA-H170-D3H (+ bateria Sony CR2032)
GPU - Gigabyte GeForce CUDA GTX1070 8GB DDR5 256bit
Dysk HDD - WD Purple WD20PURX 2TB 64MB SATA III 5400rpm
Dysk SSD - Samsung 850 Evo SSD SATA III 500GB
Napęd optyczny - LG DVD-RW GH24NSD1
Zasilacz -Termaltake Toughpower 750W modular (80+ Gold, 4xPEG, 140mm, Single Rail) (jest wypisany na liście podzespołów), a w środku PC tak naprawdę jest Thermaltake Smart SE 730W
Obudowa - Cooler Master Elite 241
System - Windows 10 Pro (64 bit) OEM
Wiem, że brakuje na liście coolera CPU, ale nie ma go na liście podzespołów. Zamontowany jest jakiś Cooler Master.
Cały zestaw działa na monitorze 4K (16:9).
Problem wygląda tak: Odpalam jakąś grę np. Guild Wars 2 i po kilku minutach grania, obraz staje i słychać z głośników jakby 'brzęczenie' (coś podobnego jak blue screen wyrzuca), czasami jest ono głośniejsze, a czasami cichsze. Żeby komputer zaczął normalnie działać, muszę go uruchomić ponownie, ale nigdy nie wyrzuca mi blue screen. Nie jestem pewien co jest co jest przyczyną tego. Myślałem, że może być to zbyt słaby zasilacz, ale poczytałem i do tego zestawu 730W powinno starczyć. Wyczyściłem komputer w środku, nic nie pomogło. Było co prawda kilka aktualizacji sterowników do karty graficznej, ale one też nic nie pomogły. Nie przeprowadzałem jeszcze, żadnych testów lecz mam w planach sprawdzić temperatury na procesorze i na karcie.
Od czasu kiedy zacząłem pisać ten post, zdążyłem się dowiedzieć, że zostałem trochę 'wrobiony' przez sklep w którym kupowałem komputer, gdyż dysk twardy jest raczej do 'serwerów i monitoringu' (nie wiem czy to prawda) i na płycie głównej za bardzo nie podkręcę procesora, a ma on dopisek 'K', więc mnożnik jest odblokowany.
Jeżeli ktoś chciałby zasugerować sprawdzenie innych gier, to sprawdziłem także wszystko z Minecraftem i dzieje się dokładnie to samo, tyle że można pograć ok. 30 minut. Zaobserwowałem także, że obudowa komputera się nagrzewa zanim obraz się zatrzyma. Zakładam więc, że może być to problem z przegrzewaniem się któregoś z podzespołów.
Jeżeli taki przypadek pojawił się już na tym forum, to proszę o podanie linku do tematu. Z góry dziękuję za odpowiedź.