• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kurs HTML odc. 4 Scrollup - przycisk bez grafiki

Object Storage Arubacloud
+1 głos
193 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2017 w HTML i CSS przez Ostzie Nowicjusz (170 p.)
Wykorzystałem informację zawarte w czwartym odcinku kursu html, do stworzenia przycisku odsyłającego do góry strony.

Z początku wydawało mi się, że coś źle wpisałem, tak więc skopiowałem wszystkie elementy zarówno html i css odnośnie tej funkcjonalności z plików źródłowych, lecz nadal przycisku nie było.

Po chwili jednak spostrzegłem najeżdżając w to miejsce kursorem, że zmienia on swój wygląd. Przycisk jest i działa, natomiast jest pozbawiony grafiki. Zamiana background: url("img/up.png"); na background-color: #ffffff lub inny powoduje prawidłowe wyświetlenie się przycisku. Oczywiście grafika znajduje się w odpowiednim miejscu, w formacie i zapisie rozszerzenia małymi literami.
komentarz 3 lutego 2017 przez niezalogowany
Nie widzę nigdzie twojego pytania, o co pytasz?
komentarz 3 lutego 2017 przez Ostzie Nowicjusz (170 p.)
Jest treść, ale wkleję raz jeszcze:

Wykorzystałem informację zawarte w czwartym odcinku kursu html, do stworzenia przycisku odsyłającego do góry strony.

Z początku wydawało mi się, że coś źle wpisałem, tak więc skopiowałem wszystkie elementy zarówno html i css odnośnie tej funkcjonalności z plików źródłowych, lecz nadal przycisku nie było.

Po chwili jednak spostrzegłem najeżdżając w to miejsce kursorem, że zmienia on swój wygląd. Przycisk jest i działa, natomiast jest pozbawiony grafiki. Zamiana background: url("img/up.png"); na background-color: #ffffff lub inny powoduje prawidłowe wyświetlenie się przycisku. Oczywiście grafika znajduje się w odpowiednim miejscu, w formacie i zapisie rozszerzenia małymi literami.
komentarz 3 lutego 2017 przez surfeliza Stary wyjadacz (11,260 p.)
Najwidoczniej się nie znajduje skoro się nie wyświetla, ewentualnie masz namieszane w pliku css (np. brak średnika po któreś z instrukcji ---> ale to tylko wróżenie bez kodu).

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
Przekopiowałem ci kod CSS mojego buttona (www.dominator-motocykle-gorzow.pl) Może akurat coś wyłapiesz :)

.scrollup
{
    width: 64px;
    height: 64px;
    text-decoration: none;
    background: url("img/up.png") no-repeat 0px 0px;
    position: fixed;
    right: 50px;
    bottom: 50px;
    display: none;
komentarz 4 lutego 2017 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Witam. A gdzie image we właściwości background ?
komentarz 4 lutego 2017 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Background jest skróconą metodą określania właściwości odpowiedzialnych za tło elementu. Łączy pięć właściwości w jednej deklaracji. Jednakże jeżeli nie ustawisz jednej z właściwości przeglądarka użyje jej domyślnej wartości.
komentarz 5 lutego 2017 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
Ustawiłem "no-repeat 0px 0px;" jak możesz zauważyć na stronie, wszystko pięknie działa
0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez Ostzie Nowicjusz (170 p.)
Niestety nie udało mi się w żaden sposób wyświetlić grafiki na tym przycisku. Obszedłem to w taki sposób, że na kwadrat z kolorem tła, który od początku był widoczny nałożyłem znak z fontello i w ten sposób wszystko działa prawidłowo.

Przynajmniej nie mam zbędnej grafiki :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 152 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2018 w JavaScript przez marcolo Obywatel (1,530 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 173 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2016 w HTML i CSS przez kpblack Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 163 wizyt
pytanie zadane 7 września 2022 w HTML i CSS przez Podlasianin Początkujący (400 p.)

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...