• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie

Object Storage Arubacloud
+1 głos
560 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2017 w Java przez Jozek Początkujący (360 p.)
Witam mam pytanie. Jestem młody więc nie rozumiem kilku rzeczy, a więc tak - widziałem, że na androida można programować gry np w buildbox jak i normalnie i teraz gry programuję się w javie czy lepiej w takich "Game Maker" (buildbox).

Widziałem też, że normalnie nie w takim buildbox programuję się trudniej, ale co tym zyskuję?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 stycznia 2017 przez Kazik98x Obywatel (1,780 p.)
wybrane 31 stycznia 2017 przez Jozek
 
Najlepsza
Buildbox i Gamemaker to gotowe silniki więc zrobienie w nich jakiejś gry nie będzie dużym problemem (w Gamemakerze dasz radę napisać grę bez programowania ale musiałbyś kupić licencje na androida). A napisanie takiej gry w javie będzie wymagało sporej wiedzy i dużego doświadczenia z tym językiem. Nie znam się na Javie ale pewnie są jakieś biblioteki umożliwiające pisanie gier więc po dokładnym poznaniu języka zacznij uczyć się tych bibliotek twórz jakieś małe projekty i z każdym kolejnym będziesz coraz lepszy. Jeżeli piszesz gry sam pewnie lepiej będzie skorzystać z jakiego gotowego silnika do pisania gier, w javie przydałoby się kilka osób bo samemu może Ci to zająć bardzo dużo czasu lecz pewnie na dłuższą metę ta druga opcja wyda się lepsza.
komentarz 31 stycznia 2017 przez Jozek Początkujący (360 p.)
Dzięki wielkie! Dopiero zaczynam (mam 13 lat) celuję w programowanie gier na tel i na komp. Umiem już tworzyć strony z css a teraz uczę się c++, ale zaciekawił mnie jeden film własnie z tym buildboxem i chciałem się zapytać. Tylko czy da się robić takie ładne gry w javie jak i w buildboxie wiem, że jest jescze coś takiego jak libgdx też mógłbyś wyrazić opinie na temat tego.

 

I ostatnie pytanie ogólnie dot. wszystkich języków

css i html - strony

javascript - dodatki do stron

c++ c# - programy

java i te buildery - różne gry na tel.
komentarz 31 stycznia 2017 przez Kazik98x Obywatel (1,780 p.)
Nigdy nie pisałem w Javie więc nie znam się na jej bibliotekach ale jak chcesz robić gry na androida to pewnie będziesz używał javy z jakąś biblioteką pod androida, jeżeli chodzi o pisanie pod iOS'a to pewnie Objective-C. A gry na PC-ty to C++. Najpierw podstawy potem dobrze przećwiczyć programowanie obiektowe i można działać z jakimiś bibliotekami i tworzyć pomału gry. Zawsze możesz też znaleźć gotowy silnik dzięki któremu napiszesz grę na wybraną przez Ciebie platformę. Nie rozumiem tylko tego pytania odnośnie tego czy gry pisane w javie będą tak ładne jak te pisane w buildboxie ;/
komentarz 31 stycznia 2017 przez Jozek Początkujący (360 p.)
Dobra już przeczytałem w internecie dot. że ładne itp//mój błąd już wiem o co chodzi.
0 głosów
odpowiedź 31 stycznia 2017 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

Witaj!

W mojej opini lepiej jest złapać się za JAVA, ogólnie o wiele lepiej jest nauczyć się jakiegoś języka programowania niź siedzieć w buildbox-ach - czyź nie? - no ale to do Ciebie należy wybór!

Pozdrawiam!

PS: Czytałem ostatnio artykuł, że google store rezygnuje z JAVA, ale równie dobrze mogą być to pomówienia! JESZCZE RAZ POWTARZAM - Wybór należy tylko i wyłącznie od Ciebie!

komentarz 31 stycznia 2017 przez Jozek Początkujący (360 p.)
tylko, że wszystkie takie ładne gry itp są własnie zrobione w buildboxie na youtubie widziałem już troche poradników dot. javy i nigdzie nie widziałem jak ktoś ładnie tak grę zrobił.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 111 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 180 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2018 w Java przez Ziito Obywatel (1,110 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 372 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2016 w Java przez james30k Bywalec (2,260 p.)

92,626 zapytań

141,485 odpowiedzi

319,841 komentarzy

62,006 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...